Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Förklarade mycket – var skrämmande och lättnad”

Robin Lehner talar ut om svåra missbruket
Robin Lehner under en pressträff med sitt nya lag. Foto: AMR ALFIKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Robin och Donya Lehner. Foto: ADMEDIA, INC / MJT/ADMEDIA/SIPA USA SIPA USA
Robin Lehner i Islanders tröja. Foto: JOHN CROUCH/CAL SPORT MEDIA/CSM/ / JOHN CROUCH/CAL SPORT MEDIA/CSM/ REX FEATURES

LOS ANGELES. Robin Lehner, 28, är redo för en ny utmaning.

Under natten till onsdagen debuterade han i Chicago Blackhawks.

– Det har varit en intensiv sommar med flytten från New York hit till Chicago med familjen och jakten på en ny bostad här samtidigt, som jag försökt lära känna staden och mina nya lagkamrater, säger Lehner. 

Lehner vilade från Blackhawks försäsongspremiär borta mot Washington i måndags, men fanns med i laguppställningen när Chicago gästade Detroit under natten till onsdagen.

– Det känns bra. Jag har kommit i gång i min nya klubb och ser fram emot säsongen, säger han.

Lehner vaktade kassen under en och en halv period och stoppade 15 av 17 skott. Han ersattes i mitten av den andra perioden av Kevin Lankinen.

När förhandlingarna om en fortsättning med New York Islanders drog ut på tiden i somras och Lehner fick indikationer om att klubben inte tänkte erbjuda honom den lön han ansåg att han förtjänade, så valde han att skriva på ett ettårskontrakt med Blackhawks.

Och han fick en ordentlig löneförhöjning. I Islanders tjänade Robin 1,5 miljoner dollar (ca 14,4 miljoner kronor) medan han i vinter kvitterar ut 48 miljoner kronor i ”The Windy City”.

Berättar igen – i ny intervju

Men Lehner hyser inget agg mot Islanders och ledningen där. Han är tacksam över att de gav honom chansen efter den rehabilitering han genomgick sommaren 2018 för att få hjälp med sin mentala hälsa och sitt alkoholmissbruk, som han avslöjade i en egen skriven artikel på sajten The Athletic i september förra året.

När Robin tog emot Masterton Trophy under NHL Awards i Las Vegas i juni och talade öppet om sin kamp möttes han av applåder och hyllningar av både NHL-ledningen, spelare i ligan och massmedierna.

Den öppenheten fortsätter han med.

I en stor intervju med ESPN i veckan pratar Robin och hans hustru Donya om den långa vägen tillbaka.

Han avslöjar att han hade självmordstankar tidigare under problemåren och att han inte genomfört en säsong helt nykter fram till förra året.

Lehners frus ord om sjukdomen

Till SportExpressen säger Lehner att han står för sina uttalanden i intervjun och att han inte har något emot att det skrivs om hans kamp.

När han fick diagnosen att han var bipolär var det en lättnad för Donya, som hade kämpat för att barnen Lennox och Zoe trots Robins problem skulle ha en trygg familjesituation.

– Diagnosen förklarade så mycket för mig. Det var både skrämmande och en lättnad. Jag förstod bättre varför Robin hade uppträtt som han hade gjort, säger hon i intervjun med ESPN.

Robin uppger att han i dag är en bättre make och pappa.

– När jag hamnade i mina depressioner förlorade jag så mycket av min energi att hjälpa till hemma. Jag höll mig undan. Det skapade stora skuldkänslor och det är en fruktansvärd känsla som bara fördjupar din depression.

Lehner om tiden i rehab

Robin Lehner berättar att han fick rådet av sin familj och också av sin agent och sin advokat att inte gå ut öppet och tala om sina problem. Att det skulle förstöra hans hockeykarriär.

– Men jag kände att jag behövde vara ärlig med ledningen i min nya klubb, att Islanders general manager Lou Lamoriello och mina lagkamrater behövde veta för att förstå varför jag inte kunde gå ut och dricka en öl under säsongen. Jag ville inte heller smussla med medicinerna utan bad Islanders trainers ge mig tabletterna öppet i omklädningsrummet varje morgon, berättar Robin.

Han tillbringade flera månader på rehabiliteringscentret The Meadows i Arizona, där han skrev in sig den 4 april 2018 och stannade längre än vad som var tänkt.

– Det första steget var detox (avgiftning) och det var en tuff period. Sedan följde massor av terapi och gruppsamtal med andra missbrukare, som rehabiliterade sig där.

”Mitt råd är att söka hjälp”

Han kom tillbaka och gjorde en kanonsäsong i New York Islanders. Lehner var en av de tre kandidaterna som nominerades till Vezina Trophy, priset till ligans bäste målvakt.

Priset för säsongen 2018-19 gick till Tampa Bays Andrej Vasilevskij, som hyllade Lehners mod och starka säsong i sitt tacktal.

Robin vann tillsammans med Islanderskollegan Thomas Greiss ett annat pris, William Jennings Trophy som går till det målvaktspar som släppt in minst mål under säsongen.

Lehner säger nu att han blivit kontaktad av många andra spelare och personer, som vill berätta om sina erfarenheter och problem.

– Mitt råd är att söka hjälp. Det finns hjälp att få, säger Robin.