Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Foppa borde ha en staty i Denver”

Peter Forsberg i Colorado.
Foto: RICK GIASE / EPA SCANPIX
Börje Salming i Toronto.
Foto: BILDBYRÅN HB

Vem är den bäste spelaren i NHL:s historia att bära nummer 21? 

NHL-experterna är inte överens om vem det är, men menar att två svenskar ska nämnas i diskussionen. 

Börje Salming och Peter Forsberg. 

Hockeyn har gått i ide. 

Just nu arbetas det i Nordamerika febrilt med att ta fram en plan för att NHL-säsongen ska kunna återupptas och enligt de senaste rapporterna så finns det skäl att vara optimistisk kring att det ska bli ett Stanley Cupslutspel i sommar. 

Men det kan alltjämt dröja innan det kommer i gång, så därför är det många som hänger sig till nostalgi på andra sidan Atlanten. 

Debatten: Vem är NHL:s bästa nummer 21?

Experterna på NHL.com har därför haft en debatt kring vem som är den bästa spelaren i ligans historia att spela med nummer 21 på ryggen. 

De lyckas enas om att tre spelare är nominerade. Slovak-kanadensaren Stan Mikita, som var en storstjärna i Chicago Blackhawks på 60- och 70-talet. 

Samt svenskduon Börje Salming och Peter Forsberg. 

Salming är som känt en pionjär för européer i NHL och är en legendar i Toronto. Peter Forsberg var en av världens bästa spelare, främst under sina år i Colorado Avalanche. 

En av experterna på NHL.com, Dan Rosen, menar att Mikita är den bästa. Men hans kolleger röstar på Salming och Forsberg. 

”Foppa borde ha en staty i Denver”

Tim Campbell menar att Salming var central i att NHL vågade satsa på européer. 

– Salming blev känd som en kämpe och en krigare. Dessutom utsågs han till en av NHL:s 100 bästa spelare någonsin. Och om det betyder något, så har han ju en staty utanför Torontos hemmaarena. 

Shawn P. Roarke röstar på ”Foppa”. 

– Forsberg har ingen staty utanför Pepsi Center i Denver, men det borde han ha. Han var hjärtat i laget i Colorado Avalanches bästa tid i historien.