Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans nya liv – är pappa på heltid

Foto: USA TODAY NETWORK / STEPHEN R. SYLVANIE-USA TODAY SP SIPA USA

LOS ANGELES. Gabriel Landeskog, 27, har tillbringat de senaste två månaderna i Kanada tillsammans med familjen sedan NHL stängde ligan den 12 mars.

Han är lagkapten i ett av de lag, som anses ha en chans att vinna Stanley Cup i år.

– Jag är hundra procent frisk och taggad. Vi har varit hårt skadedrabbade i vinter, men nu har alla hunnit träna ikapp, säger han till SportExpressen.

Så varning för Colorado Avalanche, med andra ord.

Skulle Colorado Avalanche gå hela vägen och bli NHL-mästare i sommar blir Landeskog den andra svenske lagkaptenen genom tiderna att ta sin klubb hela vägen i slutspelet.

Nicklas Lidström var först när han ledde Detroit Red Wings till mästartiteln 2008.

Landeskog lämnade Denver med sin hustru Melissa och dottern Linnéa den 17 mars och åkte till Ontario i Kanada, där familjen också äger ett hem.

– Vi bor en dryg halvtimme norr om Toronto, där vi ett köpte hus för ett par år sedan. Jag har tränat på egen hand och det har fungerat bra, då vi har ett gym i källaren. Jag köpte en cykel nyligen och har varit ute på landsvägarna runtomkring här, så jag har hållit igång rätt bra.

Inga ispass för din del?

– Jodå, rinkarna har börjat öppna upp här nu, så jag har kunnat åka några gånger. Men det är svårt att veta när man ska vara redo, då vi inte hört när campen ska börja. Men nu talas det om den 10 juli för oss.

När vänder ni hemåt till Denver igen?

– Det har vi inte riktigt bestämt. Men jag gissar att vi blir kvar här i en vecka till tio dagar ytterligare innan vi försöker ta oss hem till Denver. Vi har ju en sju månader gammal dotter att ta hänsyn till, så det känns inte som att det går att ta bilen och åka hemåt. Det är en resa på 26 timmar.

Hur har det varit att leva utan hockeyn den här tiden på året?

– Det är annorlunda, men det har varit helt underbart att få vara pappa på heltid. Jag har haft tid med min dotter och kommit in i papparollen på bästa sätt. Hon var 4,5 månader gammal när vi kom hit och det har hänt mycket under tiden vi varit här. Hon sitter upp nu och rullar runt, det är häftigt att se de små steg hon tar varje dag.

– Jag har tid att ge henne ett bad och läsa sagor för henne varje kväll, vilket är svårt att göra när man spelar. Nu har jag chansen att se hennes personlighet växa fram. Så det är något bra som den här perioden med spelstoppet har fört med sig.

Vad säger familjen och vännerna, vem liknar hon mest?

– Många säger att hon liknar mig. Jag vet inte om det är bra eller inte, haha...

https://www.instagram.com/p/CABnMSvAkZC/

Colorado klara för slutspel i NHL

Vad tycker du om formatet för omstarten med 24 lag som får slåss om Stanley Cup?

– På något sätt känns det som man har gjort det bästa av situationen. Det är bara att gilla läget, rättvist kommer det aldrig att bli. Men det är kul att få lite positiva nyheter. Det ger en kick under träningen, man känner sig mer välmående.

Ni har varit hårt skadedrabbade, gynnas ni av uppehållet?

– Det är absolut ett plus för oss. Vi har haft någon stjärna på skadelistan hela säsongen. Har det inte varit Nathan MacKinnon, så har det varit Philipp Grubauer eller Mikko Rantanen. Med alla tillbaka när vi kör igång igen ska det bli en riktig värdemätare för oss om hur bra vi egentligen är. Det ska bli roligt, då 95 procent av lagen kommer att vara skadefria.

Ni är slutspelsklara, men kommer att tvingas spela en enkelserie med de andra topplagen St. Louis, Vegas och Dallas för den interna rankingen inför fortsättningen av playoff. Ett nödvändigt ont eller?

– Nja, ett bra sätt för oss att få spela betydelsefulla matcher. Och det tar inte lika hårt på kroppen jämfört en slutspelsserie mot samma lag i bäst av fem eller sju matcher. Som sagt, det är bara att gilla läget. Mycket handlar om attityd. Det finns inget i världen som är normalt just nu.

– Vi får chansen att bevisa att vi är ett jädrigt bra lag.

Hinner du och familjen med någon resa till Sverige i sommar med tanke på coronakaoset och ett slutspel som ska fullföljas?

– Vi hoppas hinna komma hem, men vi har inte hunnit ta något beslut ännu. Självklart vill min familj och mina vänner få en chans att träffa vår dotter. Det kommer att bli ett sex veckor långt uppehåll inför nästa träningsläger i höst, av vad jag hört. Så då hoppas jag att vi kan åka hem till Sverige.

Gabriel Landeskog har dragit ett tungt lass i Colorado i vinter, då man saknat nyckelspelare på grund av skador under långa perioder.

Han missade själv 16 matcher och slutade fyra i Avalanches interna poängliga på 44 poäng, 21 mål och 23 assist, efter 56 spelade matcher av de 70 Colorado hann genomföra.