Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förklarar nu petningen: ”Uppenbar anledning”

Pettersson nätar mot Washington. Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN
Elias Pettersson firar ett mål. Foto: BEN NELMS / AP TT NYHETSBYRÅN
Pettersson, längst till höger av utespelarna, får inte ta tekningar längre. Foto: Viasat

Elias Pettersson är Vancouver Canucks poängkung.

Men han är helt petad från att ta tekningar. 

– Det finns en uppenbar anledning till det, säger tränaren Travis Green till TSN

Elias Pettersson hade en strålande debutsäsong i Vancouver Canucks och belönades med priset som årets rookie. Säsong nummer två i NHL har börjat på samma sätt som den förra slutade. 

Med poäng, poäng, poäng. 

Elias Pettersson blev Canucks poängkung den gångna säsongen med 66 poäng på 71 matcher. Den här säsongen är han på nytt topp, men 18 poäng efter hans uppvisning mot Los Angeles Kings som var hans tolfte match för säsongen. 

Men går allt som på räls? Nej, inte riktigt allt. 

Elias Pettersson helt petad från att ta tekningar

Under fjolårssäsongen tog Pettersson totalt 627 tekningar och vann 41 procent av dem. 

Den här säsongen har det bara blivit 41 tekningar, där han blott vunnit 41,5 procent av dem. De bästa tekarna i ligan brukar hamna på runt 60 procent vunna tekningar under en säsong (bäst hittills den här säsongen är Sean Couturier som vunnit 67,1 procent). 

Det har lett till att Elias Pettersson nu har petats helt från att ta tekningar för Canucks. Under de senaste fem matcherna har Pettersson endast tagit sju tekningar (och vunnit tre av dem). I de senaste två matcherna mot Florida Panthers och Los Angeles Kings tog han inte en enda. 

Green: ”Elias är den första att erkänna det”

Det har skapat en del förvåning bland NHL-journalisterna då det är praxis att det är centern i kedjorna som sköter tekningarna, men trots att Pettersson är förstacenter i Canucks så har ansvaret överlämnats till J.T Miller, som spelar som winger tillsammans med Brock Boeser i Petterssons kedja. 

– Det finns en uppenbar anledning till det, säger Canuckstränaren Travis Green som svar på frågan varför Pettersson inte tar tekningar längre. 

Green säger att det är spelarna i kedjan själva som avgör vem som tar tekningarna. 

– Det är bra att vi har J.T i samma kedja som ”Petey”. Elias är den första att erkänna att tekningar inte är hans starkaste gren. Men det är något vi ser med många unga centrar, att de inte är så bra i tekningscirkeln. Det tar några år att lära sig de rätta knepen. Så att vi har killar som kan avlasta honom, det är bra, säger Green till TSN.

TSN: Hur viktiga är tekningarna för er? 

– Det är en viktig del, helt klart. Man vill börja med pucken. 

Och det har blivit bättre med J.T Miller som vinner drygt 58 procent av sina tekningar. 

Var bättre än Elias Pettersson - nu lägger talangen av