Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fick höra om det från frugan efteråt”

Foto: MICHAEL DWYER / AP TT NYHETSBYRÅN
Steens möte med Trump.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: DILIP VISHWANAT / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Han vet inte om han måste operera sin krånglande rygg eller om det räcker med rehabiliteringsträning.

Men en sak är klar, Alexander Steen, 36, har spelat sin sista NHL-match.

– Det är väldigt tråkigt, men samtidigt är jag otroligt tacksam över den karriär jag haft och alla fantastiska människor jag träffat genom åren, säger han till SportExpressen.

Det har varit några intensiva månader för Alexander och hans familj i St. Louis.

Han och hustrun Josefine fick sitt andra barn, sonen Leon, strax före jul. De har sedan tidigare tvååriga dottern Noelle.

– Ja, det är full fart här hemma och naturligtvis lite extra jobbigt för Noelle när hon inte kan vara ute och leka som vanligt på grund av pandemin, säger Steen.

Extra jobbigt har det också varit för honom under de senaste månaderna.

Hans rygg började krångla på allvar när Blues skulle samlas till träningsläger inför sommarens Play-in i juli.

– Jag tog fyra dagar ledigt inför avresan till bubblan i Edmonton, men det blev bara värre och värre när jag kom dit. Jag fick då också andra smärtor än vad jag hade haft tidigare. Jag försökte spela den andra matchen sedan vi hade förlorat den första mot Vancouver, men det gick bara inte. Blues läkare flög in en ryggexpert från Kanada, men ingenting hjälpte.

Han kämpade vidare hemma i St. Louis under hösten, men var till slut tvungen att ge upp tankarna på spel säsongen 2020-21, som startar den 13 januari.

Beskedet att han avslutat hockeykarriären kom den 17 december.

Tuffa ryggskadan

Steen säger sig inte veta riktigt vad som är orsaken till hans onda rygg.

– Det måste ha börjat med någon smäll jag fick, men jag kan inte peka på någon speciell match eller händelse.

Exakt vad den medicinska termen är för vad han råkat ut för säger sig Alexander inte veta, men läkarna har upptäckt att det är mer än en disk i ländryggen som krånglar.

Hur påverkar det här ditt vardagsliv?

– Jag har inte värk hela tiden och försöker vara aktsam och vaksam med hur jag rör mig. Vi tar promenader härute där vi bor och jag försöker hålla ryggen så rak så gott jag kan.

Bittert att inte kunna spela ut det sista året på kontraktet?

– Visst är det så, men nu vill jag bara bli smärtfri.

Hur går tankarna när en sådan här sak händer efter femton säsonger i NHL?

– Jag har funderat mycket under de senaste månaderna nu när jag fått tid att sitta och tänka. Det är så många minnen man har, framför allt från åren här i St. Louis. Vi har haft en otroligt tajt grupp och Stanley Cupsegern 2019 är förstås en fantastisk upplevelse.

Bästa minnet från den resan?

– Det är så många speciella stunder man upplever tillsammans när man går hela vägen till final och vinner. Lagmiddagarna, flygresorna, de dramatiska matcherna med förlängningarna och sedan att få lyfta bucklan på isen och paraden i stan. Och att få se glädjen hos alla som hjälpt laget på vägen. Det går inte att förklara.

Blir ni kvar i St. Louis eller blir det en flytt hem till Sverige?

– Jag vet ärligt talat inte. Någon brådska att flytta hem har vi inte i dagsläget, men vi får se.

Funderingar över vad du vill syssla med?

– Jag har inte riktigt hunnit så långt i tankarna, men gärna något inom hockeyn. Att få hjälpa nästa generation spelare att komma fram är väl något som lockar.

– Sedan har Blues en härlig Alumni-förening. Många före detta spelare stannar kvar i St. Louis och jobbar vidare med klubbrelaterade saker. Det finns ett otroligt kamratskap här, som skapar en speciell stämning runt omkring laget. Jag har många nära vänner där, säger Alexander Steen.

Mötet med Trump

Han gjorde fyra säsonger i Toronto Maple Leafs innan flytten till St. Louis.

Totalt blev det 1018 matcher i NHL:s grundserie och 622 poäng i form av 245 mål och 377 assist.

Plus ytterligare 36 poäng, 15 mål och 21 assist, på 91 matcher i Stanley Cup.

– St. Louis är den plats där jag bott längst i mitt liv, så det känns hemma här. Men vi älskar också vårt sommarhus utanför Sundsvall. Vi får se vad som händer.

Till sist – du fick en framträdande roll när ni som NHL-mästare gästade Vita huset och Donald Trump plockade fram dig framför tv-kamerorna för att visa din glugg i överkäken som ett tecken på vilken kämpe du var på isen.

– Åh, ja, det fick man höra av lagkamrater och andra efteråt, haha..., inklusive frugan. Det var många gliringar. Gluggen blev en kul grej, men jag hoppas ha den fixad till sommaren. Det var roligt och väldigt intressant att få vandra omkring i Vita huset och ha en guide som berättade om tavlorna på väggarna och händelser som inträffat med olika presidenter genom åren. Det är också ett minne för livet, säger Alexander Steen.