Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Fick inte hjälp – de trodde hon var full”

Frida Backlund kämpar för att stötta forskningen kring sjukdomen ALS.

Hon för kampen tillsammans med sin man, Tre Kronor-spelaren och NHL-proffset, Mikael Backlund. 

Frida Backlund var 17 år när hennes mamma diagnostiserades med ALS. Fyra år senare gick mamman bort, på nyårsafton 2013.

Sedan dess har hon och mannen Mikael Backlund, stjärna i NHL-laget Calgary Flames, engagerat sig i att samla in pengar till ALS-forskningen.

”De trodde att hon var full”

I senaste avsnittet av TV4-succén Playmakers berättar Backlund om hur nervsjukdomen sakta bröt ner hennes mamma. 

– De åren som mamma var sjuk så var det jag och min bror och min mormor som drog det tunga lasset. Jag och mamma var så nära att hennes assistenter kunde komma och be mig om hjälp när de inte förstod vad hon menade. Det räckte med en blick så förstod jag vad hon ville, säger Backlund i programmet.  

– Hon började ramla i trappor. Hon fick inte hjälp för att folk trodde att hon var full. Hon fick en diagnos, men hon valde att inte berätta för mig då, när jag var 15. 

”Jag sminkade henne”

Senare i programmet beskriver Backlund hur hon tog ansvaret för att förbereda mammans kropp inför begravningen. 

– Hon var väldigt mån om sitt utseende. Så när hon gick bort ville jag inte låta henne flyga upp till himlen utan att vara fin. Så jag sminkade henne och klädde henne i en fin klänning som vi tyckte om och gjorde håret. Hon var jättefin, säger Backlund.

SportExpressen har tidigare pratat med Mikael Backlund om varför han engagerat sig i välgörenhet. 

– Alla är berörda av olika sjukdomar och det är bra att så många kan använda sina namn för att uppmärksamma olika sjukdomar, eller vad det än kan vara. Svårt sjuka barn eller vuxna människor, det är jättebra, sa Mikael Backlund då.