Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick en mångmiljonbonus i helgen – nu lämnar han

Ilja Kovaltjuk har gjort sitt i Los Angeles Kings.
Foto: USA TODAY NETWORK / KIRBY LEE-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA

Ilja Kovaltjuk lämnar Los Angeles Kings.

Efter att ha fått en månmiljonbonus utbetald i helgen bryts nu kontraktet.

– Det kom till en punkt där det uppenbarligen inte fungerade, säger Kings general manager Rob Blake.

2013 lämnade Ilja Kovaltjuk New Jersey Devils under uppmärksammade former. Den ryske stjärnan lämnade klubben trots att han hade 12 (!) år kvar på sitt kontrakt – med ett återstående värde på över 500 miljoner kronor – och flyttade i stället hem till Ryssland.

När Kovalchuk fem säsonger senare valde att återvände till NHL var ett antal klubbar intresserade. Valet föll på Los Angeles Kings, där han skrev på ett treårskontrakt värt 175 miljoner kronor.

Men sejouren i Kings har blivit ett misslyckande. Totalt har den förre superstjärnan producerat 43 poäng på 81 matcher. Den senaste tiden har 36-åringen varit utanför Kings trupp och nu är skilsmässan ett faktum.

– Det kom till en punkt där det uppenbarligen inte fungerade. Det är där vi är i dag. Vi sätter honom på unconditional waivers med avsikt att bryta kontraktet och han är fri att leta efter en ny klubb, säger Kings general manager Rob Blake till The Athletic.

Kovaltjuk fick bonus utbetald

En förklaring till att det sker nu är att Kovaltjuk under söndagen fick en bonus på 25 miljoner kronor utbetald, skriver bland annat TSN och The Athletics Pierre Lebrun

Kovaltjuk har inte spelat sedan början på november men han har följt med på lagets resor. Så sent som i lördags syntes han i bakgrunden under en tv-sändning när Kings mötte Pittburgh. Men inför nattens bortamöte med Boston lämnade han laget, något han dokumenterade på Instagram med orden ”Så, vad väntar nu?”.

Räknas fortsatt mot lönetaket

Kings tvingas behålla hela lönetaksträffen på 6,25 miljoner dollar den här säsongen och nästa eftersom Kovaltjuk är över 35 år. Däremot behöver de inte längre betala honom någon lön – vilket innebär att Kovaltjuk ännu en gång lämnar kontraktspengar på bordet, den här gången de 40 miljoner kronor som återstår i löneutbetalning.

Precis som Kovaltjuk själv skriver är frågan vad som väntar nu.

Klockan 18 i kväll, svensk tid, passerar 36-åringen waivers och han blir då fri att skriva på för ett annat lag. KHL-klubben Avangard Omsk uppges vara redo med ett lukrativt erbjudande, enligt Igor Eronko på Sport-Express, men Kovaltjuk själv sägs vilja stanna i NHL.  The Hockey News pekar ut fyra potentiella destinationer för den förre draftettan utöver Avangard Omsk, i form av Dallas Stars, Florida Panthers, New York Islanders och Columbus Blue Jackets. 

https://www.instagram.com/p/B6IefRalbvq/