Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fick aldrig chansen att tacka dig för det”

Oliver Ekman-LarssonFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Kyla Silas och Oliver Ekman-Larsson.Foto: Skärmdump från NBC
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Oliver Ekman-Larsson fick ta ett kliv tillbaka från hockeyn när hans mamma gick bort i cancer.

Nu har han återförenats med en person som stod för en avgörande insats mitt i hans sorg. 

I april 2017 kom beskedet att Oliver Ekman-Larsson inte skulle kunna spela i Arizona Coyotes kvarvarande tre matcher av NHL-säsongen. Hans mamma hade gått bort i cancer, och svensken reste hem för att ansluta till sin pappa, lillebror och övrig familj.

Hemresan innebar att Ekman-Larsson inte bara missade istid. Han tvingades också lämna återbud till en prisutdelning som ägde rum inför en av Coyotes hemmamatcher. 

Ekman-Larsson hade blivit utnämnd till "Community Man of the year" av delstaten Arizona. Men han skickade fram en värdig vikarie i sitt ställe.

”Fick aldrig tacka dig”

Kyla Silas, en ungdomsidrottare i Arizona, fick kliva ut på isen i Gila River Arena och ta emot Ekman-Larssons pokal, samtidigt som hans lagkamrater ställde sig i en "guard of honor"-formation i sin frånvarande backhjältes ära. 

Den amerikanska tv-stationen NBC har i ett nytt reportage fört samman Ekman-Larsson och Silas i ett känslosamt möte. 

– Jag fick aldrig chansen att tacka dig för att du tog min plats när jag behövde åka till Sverige. Jag vill bara säga tack och jag hoppas att du hade kul, säger Ekman-Larsson i inslaget. 

– Det var fantastiskt att få se och få höra om dina bedrifter. Det finns så många i laget, men en person kan göra skillnad, svarar Silas. 

”Gick igenom en tuff tid”

Ekman-Larsson, som är personligen engagerad i en organisation som främjar ungdomsidrotten i Arizona, upplevde att hans nya hemstad verkligen stöttade honom i sorgen. 

– Jag gick igenom en tuff tid när min mamma gick bort. Jag kände att alla omkring mig fanns där. Det känns jättefint att någon har din rygg, säger han. 

I fjol gjorde TT en intervju med Ekman-Larsson där han pratade öppenhjärtigt om hur sorgen påverkat honom som person. 

– Det kommer alltid finnas och kommer aldrig gå bort. Jag har bra dagar, jag har dåliga dagar. Så kommer det vara och det är okej att det är så. Samtidigt är det något man lär sig leva med. Det är inte lätt och det är något som man inte önskar sin värsta fiende. Det kan inte bli så mycket tuffare i livet än vad det har varit, sa han då.