Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Får vara dags för någon svensk nu”

Filip Forsberg. Foto: JACOB KUPFERMAN/CSM/REX / JACOB KUPFERMAN/CSM/REX/IBL REX FEATURES
Filip Forsberg och Viktor Arvidsson. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Viktor Arvidsson, Filip Forsberg och Mattias Ekholm. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

NASHVILLE. Håkan Loob är ensam svensk att ha gjort 50 mål under en NHL-säsong.

Hockeyikonen själv tror att Filip Forsberg blir nästa svensk att nå den magiska siffran. 

SportExpressen har träffat Nashvilles superstjärna för ett samtal om målrekord, hemligheten bakom succén och knepet för att göra mål på Henrik Lundqvist. 

50 mål under grundserien en säsong i NHL - det är en magisk drömgräns som enbart ett fåtal av de allra största spelarna genom tiderna har klarat av att uppnå.

Och bara en av dem har varit svensk: Håkan Loob.

Med Calgary Flames säsongen 1987/88 blev han första svensk att nå drömgränsen. 

Nu ser han en ny stjärna dominera i NHL. Och han har klart för sig vem som kommer att bli nästa svensk att nå 50 mål i ligan. 

– Jag tror det blir Filip Forsberg. Han har kapaciteten och målkänslan för att klara det, säger Håkan Loob.

Filip Forsbergs reaktion:

– Det var stort att höra. 50 mål är något jag drömt om. Men sen kan jag säga att det är svårare nu för tiden. Det är nästan bara Alexander Ovetjkin som klarat det de senaste åren. Men det får vara dags för någon svensk nu… 

Filip Forsberg ser uppspelt ut bara av tanken på utmaningen.

– 50 är ett stort nummer, jag får börja med 40 mål. Det är något jag verkligen drömmer om och vill klara. 50 mål är få förunnat att klara, framför allt på 2000-talet och framåt. 

Vad skulle krävas för att göra 50 mål?

– Det gäller att vara skadefri. Att vara i stimmet hela tiden och framför allt inte ha för många matcher då det inte stämmer och inte blir mål. Sen måste det bli matcher då man knappt gör något rätt, men ändå lyckas göra mål. Det behövs också.

Filip Forsberg avgjorde VM-finalen i fjol med ett tjusigt straffmål.

Om han inte hade drabbats av en skada i december och varit borta en och en halv månad hade han sannolikt varit på jakt efter Håkan Loobs målrekord den här säsongen.

Filip Forsberg med SportExpressens Magnus Nyström. Foto: MAGNUS NYSTRÖM

 

Forsberg studerar målvakten före varje match

Vi befinner oss i Nashville. I en sliten ishall i utkanterna av staden tränar hockeylaget, med åskådare på läktarna. 

Många supportar har tröjor med nummer 9 på ryggen, och namnet Forsberg. 

På isen vill coachen Peter Laviolette gärna att pucken kommer till Filip Forsberg för avslut och Filip blir ivrig så fort han är i bra läge.

Hela hans kroppsspråk skriker: Passa mig!

När Forsberg efter träningen får frågan om han i unga år även fick vara back, då skrattar han högt:

– Nej, det tror jag inte har varit aktuellt för någon av mina tränare genom åren. Det är inget för mig. Jag har alltid tyckt att det är roligast att göra mål.

När han får beröm för ett snyggt skott i krysset under träningen vet han direkt vilket mål det handlar om.

– Ja, där fick jag riktigt bra träff. 

Vad är då hemligheten bakom Forsbergs framgångsrika målskytte?

Svaret kan delas upp i två delar:

Noggrannhet och en träning som aldrig tar slut. 

Filip Forsberg är en artist - men han slipar och förfinar sin talang varje dag. 

Noggrannheten återspeglas i hur han förbereder sig och letar luckor.

Före varje match i NHL tittar han på tv-klipp på målvakten han ska möta. Med åren har han förstås lärt känna många av sina motståndare, men han slutar inte studera målvakterna han ska överlista. 

– Jag kollar en presentation av det senaste på varje keeper före varje match, sedan har jag varit med ett tag nu och lärt mig vad många av dem gör och hur de jobbar. Sen uppstår alltid situationer på isen där man inte kan sätta pucken där man vill, då får man agera utifrån vad som händer.

 

Knepet för att gör mål på Henke Lundqvist

Just den delen av spelet - alltså improvisation när det inte blir som planerat på isen - bemästrar Forsberg till fullo. Nashvilles målvakt Pekka Rinna imponeras mest av den förmågan hos sin lagkompis.  

– Filip är så snabb i tanken där ute. Han gör ofta och gärna det oväntade, säger Rinne, som är tacksam över att slippa möta Forsberg i NHL-matcher.

Sedan är Forsberg skicklig på att träffa den delen av målet där många målvakter lätt kan få problem. Mellan benskydden och armarna. 

Det var så han gjorde sitt klassiska straffmål i VM-finalen mot Schweiz.

– De flesta målvakter har plocken högt. Då blir det en lucka där under som är öppen. Men då gäller det att pricka rätt. Det är svårare för målvakten att gå ner med plocken, den första reaktionen blir att tänka uppåt. 

Hur gör du mål på Henrik Lundqvist? 

– Han är svår. Men det har jag faktiskt lyckats med två gånger i NHL. Ett direktskott vid stöten och ett handledsskott vid stöten. Så det är runt där jag siktar på Henke. Men han är oberäknelig, han är lite ”old school” också, eller lite hybrid av gamla och nya stilen.  

Jakob Markström då - som gör dundersuccé i Vancouver i vinter - hur överlistar man honom?

– Jag har inte gjort mål på Markström i NHL. Jag har missat båda matcherna vi spelat mot Vancouver i år och när vi mötte Vancouver i fjol var det Anders Nilsson i mål. Men jag hoppas det blir Markström i mål nästa gång vi möter Vancouver.

Som sagt: Forsberg triggas av utmaningar.

Sedan kommer vi till andra delen av hemligheten bakom hans framgång.

Träningen som aldrig tar slut.

Tränar hemma hos mamma och pappa varje sommar

Efter varje träning och matchvärmning med Nashville tränar Filip Forsberg extra på skott.

– Jag tränar avslut hela tiden. Sen är det framför allt på sommaren jag lägger grunden. Då tränar jag skott både på is och på skottramp. 

Du kör fortfarande skottramp på sommaren?

– Ja, det gör jag. Hemma på baksidan hos morsan och farsan. Det blir några timmar i veckan där.

Så om någon tror att du bara vilar och glider runt i en fräck sportbil på sommaren så står du och tränar skott hemma hos mamma och pappa?

– Det är viljan att bli bättre, säger han och sen är det som om han rycker till och betonar verkligen nästa mening:

– Men det är inget jag gör för att jag måste. Det är inget jag tvingar mig till att göra. Jag tycker det är så kul att stå där och skjuta och jag ser framför mig hur jag gör mål. På isen kör jag tillsammans med min fystränare och så får han passa mig. Vi gör det från olika vinklar och olika ställen på isen. 

Vad tycker du själv är det snyggaste målet?

– Det är att dra ett par gubbar och sedan dra målvakten och lägga in den. Men så blir det kanske inte så ofta. Jag har väl kanske inte jättehårt skott egentligen. Så jag måste sikta rätt. 

Du har en lite längre klubba än normalt för en spelare av din längd - varför?

– Jag kan täcka pucken bättre med den här klubban. Jag får ännu längre räckvidd. Jag är ganska stor och med den klubban är det ännu svårare att ta pucken ifrån mig. 

Du lägger fina målpassningar också - vad gör du helst, den snygga framspelningen eller målet?

Filip Forsberg blir full i skratt, som om det vore den dummaste frågan han hört på länge.

– Mål, förstås. Ingen tvekan. Jag försöker göra båda, men jag gör helst mål. Det är roligast.

Vad har du för målrekord?

– Oj, om man går långt bakåt i tiden, så kunde det bli ganska många. Vi hade ett väldigt bra lag i Leksand och när vi ibland mötte lite sämre motstånd kunde det rinna i väg.  Jag har gjort tio mål i alla fall. Det hände några gånger.

Mot Dallas nyligen försökte du lägga pucken på bladet och slänga in den i målet, det är ett drömmål du ska klara?

– Ja, det ska jag göra. Jag har tränat mycket på det. Jag vet inte vem som gjorde det först. Robin Figren gjorde det i ett JVM för en jäkla massa år sen. Några har gjort det i juniormatcher och i Sverige. Men de flesta gör det stillastående. Jag vill göra det med fart. Målvakten i Dallas gjorde en fin räddning. Han läste det bra. Jag försökte den mot San Jose i en match i fjol. Det får bli tredje gången gillt.

Filip Forsberg med VM-pokalen 2018. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

”Då känns det bara skit allting”

VM-guldet i fjol är historia och Filip Forsberg har ingen lust att spela VM till våren, i stället har han och Nashville fullt fokus på att vinna Stanley Cup. Finalförlusten mot Pittsburgh 2017 svider fortfarande. 

Är man inte stolt över det ändå efteråt, att ni gick till final? 

– Nej, just då känns det bara skit allting. 

Han fortsätter:

– Att vinna Stanley Cup är något man längtar efter hela tiden. Det är det största som finns att vinna. Vi har verkligen byggt upp ett lag här som har chansen att vinna år efter år, det är något som inte händer så ofta och det är en chans vi vill ta vara på. 

Nashville tillhör favoriterna även den här säsongen.

– Men det är väl tio lag som tänker som vi. Att de ska ta chansen att vinna nu. Det kommer bli jäkligt tufft, men det är slutspelet som är det roligaste. Nyckeln är att inte tänka för mycket på det nu. Vi har runt femton matcher kvar och måste fokusera på det. Så att vi sedan är redo för ett tajt slutspelsrace.

Förutom mål har Forsberg även imponerat med en spektakulär lobb över en motståndare i ett boxplay av absolut världsklass.

Hur tänkte du där?

– Det var en sådan där match då ingenting egentligen stämde för mig, kändes det som. I såna lägen spelar jag alltid enkelt - eller precis tvärtom. Så fungerar jag.

Lobben var perfekt och gjorde att Forsberg kunde behålla kontrollen på pucken lång tid i boxplay.

– Egentligen hade jag hoppats att jag kunnat skapa en målchans direkt efter det, men så blev det inte riktigt, men jag dödade mycket tid och det var bra. Jag har testat att göra så där tidigare, men då blev det inte bra. Då var det spel fem mot fem och mer strukturerat försvarsspel. Det gick bättre att göra i deras powerplay.   

Förutom drömmen om Stanley Cup och jakten på målrekord finns det något annat ständigt närvarande hos Filip Forsberg.

Hans hjärtas lag: Leksands IF.

Filip Forsberg med Jacob De La Rose i leksand 2013. Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Senast Leksand tog steget upp i högsta serien 2016 väckte Forsberg stor uppmärksamhet med ett hysteriskt filmklipp på Instagram, då han efter avgörandet sprang runt hemma i vardagsrummet och gled på knäna.  

Han följer troget alla Leksands matcher. 

Vad tror du om våren?

– Det ser bättre ut nu. Som alltid gäller det att vara som bäst till sist om det nu skulle bli matcher mot Mora eller Timrå. Det blir spännande att följa.

Som alla andra har Filip berörts starkt av det som hände Leksands Tobias Forsberg i en match före jul, då han skadades svårt efter en tackling och han vårdas fortfarande på sjukhus.  

Dina tankar kring Tobias Forsberg?    

– Det känns väldigt hemskt. Det var skönt att höra att han tackade för allt stöd nyligen. Han är i goda händer och vi kan bara hoppas på det bästa...