Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Får sparken efter skandalscenerna

Foto: GARY MCCULLOUGH / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: GARY MCCULLOUGH / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Den nordamerikanska hockeyn har drabbats av en ny skandal med rasistiska inslag.

Den här gången i East Coast Hockey League, som är en underliga till NHL:s farmarliga AHL.

Backen Jacob Panetta i Jackson Icemen blev under söndagen avstängd på obestämd tid efter en incident i lördags.

Han beskylldes för att ha gjort en förnedrande rörelse bakom ryggen på Carolina Stingrays Jordan Subban, som är bror till NHL-stjärnan P.K. Subban i New Jersey Devils.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i USA och Kanada och är föremål för utredning.

Subban, som är färgad, utmanade Panetta på ett slagsmål under förlängningen av matchen, men enligt vittnen på isen svarade denne med ett rasistiska uttryck och gester.

Jordan Subban skrev på Twitter efteråt:

”Han var för feg för att slåss med mig och så fort jag vände ryggen åt honom började han göra apliknande rörelser mot mig, så jag slog honom i ansiktet några gånger. Men då kröp han ihop som den sköldpappa och ynkrygg han är”.

Panettas klubb, Jackson Icemen, meddelade under gårdagen att man har gett honom sparken.

Klubbdirektören Andy Kaufman skriver i en presskommuniké att man inte tolererar sådant uppförande.

”Vi har noll och ingen tolerans för rasism eller någon annan typ hat gentemot någon annan folkgrupp. Hockeyn är en plattform som absolut inte kan användas för att sprida annat än vår kärlek till sporten, omgivningen vi verkar i och dess människor.”

NHL-stjärrnans kritik

På klubbens vägnar bad Andy Kaufman om ursäkt till alla som tagit illa vid sig av händelsen.

Kaufman lovar att Jackson Icemen ska samarbeta med ledningen för ECHL för att utreda händelsen.

Också Jordan Subbans äldre bror, NHL-stjärnan P.K. Subban fördömde Jacob Panettas handling och riktade skarp kritik mot ECHL i en video.

”Folk kallar inte East Coast Hockey League för djungeln beroende på att min bror och andra färgade spelare är aporna. Panetta, du ska inte vara så snabb att radera dina tweets eller inlägg på Instagram i tron att du snart ska vara tillbaka på isen igen. Saker och ting håller på att förändras. Nu vet inte bara hockeyvärlden vad du står för, din hemstad Belleville, din familj och dina vänner vet nu att du är en bluff. Det här var inget misstag. Vi vet alla vad som är okej att säga och göra och vad som inte är det. Även dina lagkamrater tyckte att du förtjänade en smäll. Och jag är glad att se att Jordans lagkamrater backar upp och stöder honom. Jag älskar det.”

 Panettas förklaring: ”Bodybuilder”

Jacob Panetta gick ut med en video i natt, svensk tid, där han förnekar att han gjort sig skyldig till något rasistiskt påhopp på Jordan Subban.

– Vad jag gjorde när han ville slåss var att spänna musklerna och med en gest likna honom vid en bodybuilder. Det var absolut inte menat som en rasistisk gest. Jag är konfunderad av att det uppfattas fel och jag har förklarat för honom och hans familj att det absolut inte var menat så, säger Jacob Panetta.

Den här händelsen kommer tätt efter fredagens skandal i AHL, där ligan bestraffade Krystof Hrabik i San Jose Barracuda med en 30 matcher lång avstängning för att ha gjort rasistiska gester gentemot motståndaren Boko Imama, som är färgad, i Tucson Roadrunners.

Den händelsen inträffade under en match den 12 januari.