Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Får gå rätt långt tillbaka för att se något liknande”

Foto: LIAM RICHARDS / AP CP
Foto: JOHN WOODS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: DOM GAGNE/CSM/REX / DOM GAGNE/CSM/REX/IBL REX FEATURES
Foto: USA TODAY NETWORK / SERGEI BELSKI-USA TODAY SPORTS/S SIPA USA

LOS ANGELES. Det har gått tjugo år sedan Wayne Gretzky, 58, lade skridskorna på hyllan.

Men ”The Great One” har fortfarande järnkoll på NHL.

I en stor intervju med SportExpressen ger han sina synpunkter på:

Elias Petterssons betydelse för Vancouver Canucks.

Rasmus Dahlins succé som rookie i Buffalo Sabres.

Bästa svenskarna han spelat med i NHL.

Och varför Börje Salming är en av hans idoler.

Wayne Gretzky är tillbaka i en aktiv roll i NHL sedan några år tillbaka när ägaren till Edmonton Oilers, Daryl A. Katz, erbjöd honom uppdraget som vice ordförande i moderbolaget Oilers Entertainment Group (OEG).

Det betyder att Gretzky är bollplank till Katz inom olika områden av verksamheten, allt från affärerna, marknadsföringen av klubben och relationen till fansen.

Men även om det inte är uttalat, så har Wayne förstås en röst också när det gäller den sportsliga biten även om man där har Bob Nicholson, som den hockeyansvarige och just nu söker en ny general manager sedan Peter Chiarelli fick sparken i vintras.

Tillförordnad GM är Waynes yngre bror, Keith, som jobbat inom Oilers i flera år.

Gretzky har alltid gillat svensk hockey

Wayne Gretzky har alltid varit en vän av svensk hockey och via sina kontakter i ligan håller han sig underrättad om vilka blågula talanger som dyker upp.

Den här säsongen har han varit på resa med Oilers vid ett flertal tillfällen och naturligtvis också sett ett stort antal hemmamatcher i Rogers Place även om han bor med sin familj i fashionabla Lake Sherwood i Los Angeles-förorten Westlake Village.

Men som fembarnspappa lever han ett hyfsat normalt liv, skjutsar yngsta dottern Emma, 16, till tennislektionerna och skolan.

Eftersom han bara bor tio minuter bort händer det då och då att vi springer på varandra på Starbucks eller något lokalt lunchställe.

Gretzky är alltid villig att snacka hockey, men hans schema kan vara hektiskt under NHL-säsongen, så det blir ofta ”jag måste i väg, vi får snacka mer nästa gång.”

Gretzkys hyllning av Elias Pettersson

För en vecka sedan tog han sig tid och pratade. Bland annat om de nya svenskarna i NHL.

Och då är förstås Elias Petterson, 20, ett kärt ämne.

– Ja, den unge mannen i Vancouver har verkligen imponerat på mig. Vi jämför alltid idrottsmän med varandra och är det någon som påminner om mig själv i mina ögon, så är det Elias Pettersson. Av flera anledningar. För det första, han är kanske inte den bäste skridskoåkaren eller har det hårdaste skottet, han är inte den fysiskt störste spelaren på banan, men han ser isen så väl. Och han har en stor förståelse för spelet, men det viktigaste är hans arbetsmoral. Om du tittar på honom och han förlorar pucken, så stannar han och omedelbart gör ett försök att vinna den tillbaka. Många unga spelare gör en extra sväng och tar sig lite tid att göra det, men inte Elias. Han är där direkt och kämpar till sig pucken igen.

Foto: DOM GAGNE/CSM/REX / DOM GAGNE/CSM/REX/IBL REX FEATURES

– När det gäller hans skott, så är det hårdare än vad folk tror. Jag har sett honom göra mål den här säsongen, där jag säger till mig själv: ”Wow, det där var ett riktigt hårt skott.”

– Elias är en av de talanger som imponerat mest på mig under de senaste åren. Ja, du får gå rätt lång tid tillbaka för att se något liknande i NHL. För Vancouver som klubb är hans genombrott hur stort som helst nu när tvillingarna Sedin lagt av. De betydde så mycket för Vancouver och provinsen British Columbia, då de tog Canucks till Stanley Cupfinalen 2011. Men i dessa lönetakets tider är det svårt att snabbt hitta framgång för en klubb när nyckelspelare som Sedinarna lägger av och så kommer en ung kille som Pettersson och räddar dem. Det är stort. Vancouver måste vara helnöjda med den resa de just inlett. Även om man missade slutspelet i år, så kan man se ljuset i tunneln redan nu. Man har kommit längre än var man trodde att man skulle vara och Elias har en stor del i det.

Foto: DAVE MARTIN / AP

Jämför Elias Pettersson med Michael Jordan

Är Elias en ”franchise player”?

– Åh, absolut. Jag jämför honom lite med Michael Jordan när han kom till Chicago Bulls. Jordan gick som nummer tre i NBA-draften och Elias var inte heller nummer ett när han draftades. Sådant händer och ibland händer det av någon anledning vi inte kan förutse, men den här killen är en franchise player. Jag älskar att se hur han ger allt i alla situationer.  Han är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Han jobbar hårt och han är så osjälvisk. Det är kul att se honom spela. Jag sitter där framför tv:n och hoppas att han ska göra den där fjärde, femte eller sjätte poängen i matchen. Det är bra för hockeyn, det är så jag ser det.


LÄS MER: Skräcken: Att Elias Pettersson lämnar 


Rasmus Dahlin, då? Vad säger du om hans rookiesäsong i Buffalo?

– Den svåraste positionen för en ung spelare i NHL är back. Visst, det är inte lätt att vara målvakt heller, men nya målvakter debuterar sällan i ligan förrän de är 23-24 år. I Dahlins fall talar vi om en 18-åring, som kom till ligans sämsta lag året före och han ska dessutom acklimatisera sig till livet i ett nytt land. Det är svårt. Vi glömmer lätt det, då vi förväntar oss att unga människor är så mogna och livserfarna och många är det.

Foto: NICHOLAS T LOVERDE/CSM/REX / NICHOLAS T LOVERDE/CSM/REX/IBL REX FEATURES

– Så när de är nykomlingar och spelar på en hög nivå är det för mig anmärkningsvärt, för jag vet hur mycket som krävs än att bara vara en duktig 18-årig hockeyspelare. Så jag är väldigt imponerad över vad Rasmus Dahlin åstadkommit. Han har levt upp till alla förväntningar, som alla haft på honom under de senaste två åren.

Gretzky avslöjar bäste svensken

Vem var den bäste svensken du själv spelade med i NHL?

– Kenta (Nilsson), utan tvekan. Hans talang var enorm. Men listan över duktiga svenskar jag haft som lagkamrater och spelat tillsammans med är lång. Ta bara namn som Willy Lindström, som gjorde så många viktiga mål i Edmonton när vi var på topp. Ulf Samuelsson var en av de svåraste motståndarbackarna jag mött, men sedan fick vi vara lagkamrater i New York Rangers och han blev en av mina bästa lagkamrater någonsin. Han ville verkligen vinna varje kväll när vi gick ut på isen. Sedan ska vi inte glömma Niklas Sundström, han är tillsammans med Jari Kurri den bäste tvåvägsforward jag spelat tillsammans med.

- Så jag hade tur och fick spela ihop med några riktiga bra svenskar. Och de var alltid goda lagkamrater.

Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

Vilka är de bästa svenskar du haft som motståndare?

– Börje Salming. Han var en sådan otrolig tävlingsmänniska. När han kom över 1974 tog han inte bara Toronto utan hela Kanada med storm. Jag vet, därför jag växte upp i södra Ontario inte långt från Toronto. Han kastade sig och täckte skott och det såg alltid ut som han hade tio stygn i ansiktet. Med tanke på reglerna på den tiden blev han nog mer misshandlad än någon annan spelare någonsin i NHL. Reglerna var så löjliga på den tiden. Men Börje hade så mycket mod och kurage att han bara spelade vidare. Lars-Erik Sjöberg var en annan svår motståndare, han var liten till växten men otroligt svår att ta sig förbi. Han var så smart.


LÄS MER: Salming: ”Skulle ha ihjäl mig - var rätt sjukt” 


– Ulf Nilsson och Anders Hedberg mötte jag inte så många gånger, då de var i slutet av sina karriärer när jag kom in i ligan, men jag växte upp med att beundra dem. Vad de gjorde vad också väldigt speciellt.