Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Får den frågan ofta – de brukade skratta åt mig”

Magnus Nyström listar fem svenskar i NHL som vi bör hålla koll på.
Gabriel Landeskog har alltid engelska i huvudet.Foto: JACK DEMPSEY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHN LEYBA / AP TT NYHETSBYRÅN

Gabriel Landeskogs fru saknar hans svenska brytning. 

Nu får NHL-svensken i stället kämpa för att komma ihåg sitt modersmål.

– Jag pratar engelska med min hund. På den nivån är det, säger Landeskog till nhl.com.

Gabriel Landeskog går snart in i ännu en NHL-säsong som lagkapten för Colorado Avalanche. Den snart 27-årige Landeskog har varit borta från Sverige i över tio år och pratade inför NHL-premiären om hur det kommer sig att han inte bryter på svenska.

– Jag får den frågan ofta. Jag vet inte men jag flyttade till Ontario för att spela i OHL när jag var 16 och hade självklart brytning då. De brukade skratta och göra sig roliga över mig så jag försökte mitt bästa för att bli av med den, säger Landeskog enligt nhl.com.

Hans kanadensiska fru Melissa Shouldice är inte så nöjd med hans ”perfekta” amerikanska engelska. 

– Nuförtiden säger min fru: ”jag önskar att du hade svensk brytning, det skulle vara så hett”, säger Landeskog.

– Det är roligt, många säger att det låter som att jag är någonstans från den kanadensiska prärien.

Börjar tappa sin svenska

Gabriel Landeskog hade hela tiden drömmen att spela i NHL när han var yngre.

– Jag kom på att om jag kan språket kommer det hjälpa min karriär och göra livet enklare. Jag gissar att jag ville låta som de gör i Nordamerika och om jag inte hade haft en kanadensisk fru skulle det förmodligen vara annorlunda, säger Landeskog och fortsätter:

– Vi pratar engelska hela tiden hemma. Jag pratar engelska med min hund. På den nivån är det. Nu måste jag jobba med min svenska i stället eftersom jag långsamt tappar den. Jag skojar inte, det är svårt att gå fram och tillbaka. 

”Måste ständigt bevisa vad vi kan”

Gabriel Landeskogs Colorado föll förra säsongen snöpligt i den sjunde och avgörande matchen i kvartsfinalen mot San Jose, när laget hade Stanley Cup-bucklan inom räckhåll.

Han tror stenhårt på revansch.

– Jag har sagt till folk att jag inte kan komma ihåg senaste gången vi gick in i en säsong med en sån här trupp med förändringarna vi har gjort det här året. Jag tror stenhårt på vägen vi stakat ut, säger Landeskog.

– Med det sagt är det inte en garanti för någonting, vi måste ständigt bevisa vad vi kan. Minuten vi slappnar av och tänker att vi är ett playoff-lag kommer vi ta ett steg bakåt.

https://www.instagram.com/p/By_pQ0WIlaD/