Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fansens kupp – efter Bäckströms fullträff

Foto: USA TODAY NETWORK / BRAD MILLS-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / BRAD MILLS-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA

LOS ANGELES. Det var en kväll att minnas för livet för Nicklas Bäckström, 34.

Före nedsläpp i nattens möte mellan Washington Capitals och New Jersey Devils uppvaktades han av klubben och 18 573 fans i Capital One Arena för att han nyligen nådde milstolpen 1000 poäng i NHL.

Bäckis hade hela familjen på plats, inklusive föräldrarna Catrin och Anders samt brodern Kristoffer, som anlänt från Sverige.

Och han tog tillfället i akt att göra ett mål och assistera till ytterligare ett när man besegrade Devils med 4-3.

Det var inget snack om vem som var matchens lirare.

– Det var verkligen en speciell kväll. Att få ha hela familjen på plats och samtidigt vinna matchen, säger Bäckis till SportExpressen.

Han nådde milstolpen 1000 poäng den 9 mars när Capitals gästade Edmonton och föll med 3-4 efter förlängning. Bäckis hade ett mål och en assist i den matchen. 

Han hann göra ytterligare fyra poäng före nattens ceremoni och är nu uppe i totalt 1006 poäng, 264 mål och 742 assist, på 1045 spelade matcher i Washingtontröjan.

Capitals kallade den speciella kvällen för ”N1KY Night” och delade ut presenter inte bara till Nicklas utan också till fansen på plats i arenan.

När han gjorde 3-2-målet efter 6.56 minuter av den tredje perioden kastade fansen in de röda gummiäpplen som man fått som present på isen som en hyllning till lagets svenske stjärncenter.

Det tog vaktmästarna en lång stund att tillsammans med spelare från båda lagen plocka upp äpplena, som hade texten ”N1KY Night” tryckta på dem.

https://twitter.com/Capitals/status/1507893655536906240

Bäckström hyllad

Bäckis fick ta emot ett antal presenter under ceremonin före nedsläpp, bland annat en guldklubba från klubbens present Dick Patrick och en kristall som överlämnades av Capitals general manager Brian MacLellan.

Lagkamraterna gav Bäckis en egen present, överlämnad av lagkaptenen Alexander Ovetjkin och assisterande lagkaptenen John Carlson.

Nicklas stod på isen tillsammans med sambon Liza och barnen Haley, Vince och Alizee.

Han hyllades också med en lång video som förutom klipp från Nicklas milstolpar genom åren i NHL också innehöll grattisklipp från ligalegendarer, som Ryan Getzlaf, Anaheim, Patrick Kane, Chicago Blackhawks och Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins. 

Crosby sa med ett leende framför kameran:

– Jag har spelat mot dig under så många år och vet vilken vinnarinstinkt du har.

Pappa Anders: ”Vi är så stolta”

Nicklas Bäckström är den andre spelaren efter Ovetjkin i Capitals som gjort 1000 poäng. Han är den 40:e spelaren i ligans historia, som nått 1000 poäng i en och samma klubb. 

Han debuterade i NHL den 5 oktober 2007 och är den 93:e spelaren i NHL genom åren, som gjort 1000 poäng. Bäckis är den sjätte svensken att nå milstolpen.

Mats Sundin toppar svenskligan genom tiderna med sina 1349 poäng.

Att det var en speciell kväll för familjen Bäckström intygar pappa Anders.

– Det var kul att vara med på ceremonin. Vi är så stolta, säger han till SportExpressen.

Nicklas Bäckström har den här säsongen gjort 26 poäng, 6 mål och 20 assist, på 33 spelade matcher.

Han gjorde inte sin första match förrän den 15 december på grund av rehabilitering efter höftskadan från slutet av den förra säsongen.

Annons | HockeySverige

Hockeysverige Plus - kom närmare sporten du älskar.
Just nu för 69 kr i månaden.