Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjeskräcken mitt i semestern: ”Mardröm”

Emil Djuse med nyfödda dottern Nellie.
Foto: Privat
Emil Djuse under en turnering med Tre Kronor i april 2019.
Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Emil Djuse representerade Skellefteå i tre säsonger innan flytten gick till Nordamerika.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Emil Djuse, 25, är i USA för att förverkliga sin NHL-dröm.

Men hans tankar är någon annanstans.

I somras föddes dottern Nellie tre månader för tidigt – mitt under semestern i Spanien – och har fram till nyligen legat på sjukhus 800 mil bort.

– Det var som en mardröm. I början hade man tanken i bakhuvudet: ”Tänk om vi kommer in i salen och hon inte finns med oss mer”, säger han.

Den förre Skellefteåbacken hade en minst sagt händelserik höst framför sig. 

Emil Djuse hade under våren skrivit på sitt livs första NHL-kontrakt med Dallas Stars och i slutet av september skulle han och flickvännen Marie bli föräldrar för första gången. I juli åkte de till Spanien för att samla kraft inför höstens stora händelser. 

Då, en dag in på semestern, uppstod värsta tänkbara oro.

– Vi hann vara vid poolen ett par timmar innan Marie började känna vad hon trodde var sammandragningar. När vi kom in till sjukhuset fick till och med de som jobbade där lite panik och skickade oss vidare till ett annat sjukhus, säger han.

– Då blev man otroligt orolig.

Mitt i natten fick paret beskedet att dotterns huvud var riktat neråt och att hon var på väg ut. Läkarna gjorde sitt yttersta för att bromsa förlossningen, men på morgonen kom Nellie, född tre månader för tidigt och med en vikt på endast 930 gram.

– Vi var verkligen rädda. Sjukhuspersonalen kunde inte engelska och det gjorde situationen, som redan var fruktansvärt jobbig, väldigt mycket värre. Det var som en mardröm. Det är svårt att förklara... det uppstod ju komplikationer de första dagarna, men vi fick aldrig svar från sjukhuspersonalen vad som hände. 

Foto: Privat

Ovissheten var olidlig. Kommunikationen minst sagt bristfällig.

– Den första veckan var mest kritisk och man visste aldrig vad som väntade kommande dag. En dag när vi kom in tidigt på morgonen hade hon lagts i respirator utan att någon hade meddelat oss. Det hade uppstått komplikationer under natten och hon orkade inte andas själv, säger Djuse och fortsätter:

– I början hade man tanken i bakhuvudet: ”Tänk om vi kommer in i salen och hon inte finns med oss mer”. Det var väldigt jobbigt.

Fakta Emil Djuse

Ålder: 25

Position: Back

Klubb: Texas Stars (Dallas Stars farmarlag)

Tidigare klubbar: Östersund, Södertälje, Frölunda, Malmö, Mora, Modo, Skellefteå

Meriter: JVM-silver (2013)

Dottern föddes tre månader för tidigt

Emil Djuse skickade bilder på olika skärmar till sin mamma, som jobbar på neonatalavdelningen på Östersunds sjukhus, och paret kunde på så vis få bättre koll på läget. Det blev 17 dagar på sjukhuset i Alicante. Sen fick de åka i ambulansflyg hem till Sverige, där de lades in på sjukhuset i Östersund i ytterligare två månader.

Den andra september åkte Emil Djuse till USA för att försöka ta en plats i Dallas Stars, samtidigt som Marie och Nellie fortfarande var kvar på sjukhuset i Östersund.

– Det var jättejobbigt att åka hemifrån. Det har varit extremt tufft psykiskt för oss alla och det är fortfarande jäkligt jobbigt. Att inte kunna vara pappa, finnas där och kunna hjälpa till... Marie har fått ta ett väldigt stort ansvar och hon har varit så stark, det går inte att beskriva, säger han.

Han blir tyst ett par sekunder.

– Hon peppar mig när det känns tungt här borta, samtidigt som jag vet att hon har det väldigt tufft hemma. Hon vet att det här har varit min stora dröm sen jag var liten och hon sa att jag måste ta den här chansen. Som sagt, jag kan inte ens beskriva hur stark hon är.

Kämpar om en plats i NHL

Efter försäsongslägret fick Emil Djuse veta att han skulle inleda säsongen i farmarlaget Texas Stars. Han blev knappast förvånad.

– Jag var verkligen inte mitt bästa jag på träningarna. Jag kopplade bort hockeyn fullständigt under sommaren och var inte alls så förberedd som jag hade tänkt. Men det spelar ingen som helst roll när en sån här sak inträffar.

Emil Djuse med flickvännen Marie och dottern Nellie.
Foto: Privat

Hittills har det blivit tre poäng på sju AHL-matcher för den passningsskicklige backen.

– Det har varit en ganska stor omställning till liten rink, men jag tycker att det har gått bra. Jag har kommit in i laget och det finns många unga spelare som drömmer om NHL här. Det är så klart min förhoppning, att så snabbt som möjligt få spela med Dallas.

I Texas Stars är han lagkamrat med John Nyberg, en spelare som Emil Djuse spelade tillsammans med i Frölunda ett par månader innan han flyttade vidare till Modo.

– Det är klart att det är en trygghet för mig att ha honom i laget och jag tycker att jag överlag har ett väldigt bra stöd från klubben. De vet om min situation och folk frågar mig ofta hur det går där hemma, det känns väldigt bra.

Sen ett par veckor tillbaka är flickvännen och dottern utskriva från sjukhuset. Nellie har ökat i vikt som hon ska och förhoppningen är att de ska komma över till USA i mitten av december.

– Det har hänt så mycket sen jag åkte. Hon vägde runt två kilo när jag åkte, nu är hon dubbelt så stor. Jag längtar efter dem dygnet runt och går allt som det ska så kan de snart komma över. Det känns som att vi först då kan börja landa i allt, säger Emil Djuse.

Dagens tre största sportnyheter: