Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fallet som skakar om hockeyvärlden

Kallas ”världens bästa 15-åring” – här tränar han med HV71
Mitchell Miller valdes av Arizona Coyotes i NHL-draften.Foto: Midco Sports Network
Hockeytalangen med sin familj under draften.Foto: Midco Sports Network
”Han låtsades vara min vän och tvingade mig att göra saker jag inte ville”, berättar offret.

I början av oktober draftades Mitchell Miller av Arizona Coyotes.

En bejublandes dag för alla inblandade. 

Men nu får NHL-klubben stark kritik för sitt beslut. 

Anledningen? Mitchell Millers bakgrund.

7 oktober 2020. 

Arizona Coyotes väljer Mitchell Miller i fjärderundan som sitt förstaval i NHL-draften. En spelare som enligt många experter spåddes bli tingad tidigare, men 18-åringens förflutna skrämde i väg NHL-organisationerna. 

Det har nu uppdagats, genom azcentral.com, att Miller under sin tid i grundskolan systematiskt mobbat en jämnårig student vid namn Isaiah Meyer-Crothers, som lider av en intellektuell funktionsnedsättning. Fallet har blivit vida omskrivet i hockeyvärlden senaste dagarna och under måndagen publicerade reportern Ken Campbell ett alster med rubriken: ”Vad tänkte Coyotes när de draftade Mitchell Miller?”.

https://twitter.com/THNKenCampbell/status/1320836562167410690

Skrämmande vittnesmål, från framför allt Isaiah Meyer-Crothers själv, målar bilden av Miller som en brutal mobbare. 

Miller ska ha retat och slagit Meyer-Crothers, kallat honom ”brownie” och ”n-ordet” under deras skolgång och för fyra år sedan erkände Miller i Ohios ungdomsdomstol att han och en vän lurat Meyer-Crothers att slicka på en godisklubba som de doppat i en urinoar. 

Meyer-Crothers fick efter incidenten testas för hepatit och HIV, men lyckligtvis var svaren negativa. 

Flera av deras klasskamrater ska också ha vittnat till polisen om Millers pennalism och rasistiska kommentarer.

– Han låtsades vara min vän och tvingade mig att göra saker jag inte ville. I mellanstadiet slog han mig... Alla tycker att han är så cool för att han nu tagit sig till NHL, men jag kan inte förstå hur en person som mobbar och slår någon hela livet kan anses vara cool, säger Meyer-Crothers till azcentral.com. 

Övervakningsfilmen avslöjade mobbningen

Förutom att Miller och hans vän dömdes till 25 timmars samhällstjänst skulle båda delta i terapi, betala domstolskostnaderna och lämna en skriftlig ursäkt genom rättsväsendet. 

Isaiah Meyer-Crothers mamma Joni har berättat att den andra pojken bröt ihop och började gråta när han lämnade sitt brev till familjen, men att Mitchell Miller aldrig bett om ursäkt direkt till Isaiah. Hon säger också till azcentral att hennes son vid incidenten bedömdes ha en mental kapacitet som en 10-åring. 

Enligt Joni Meyer-Crothers fanns bandat material från när pojkarna lurade Isaiah att äta godisklubban. Hon hävdar att den främsta anledningen till varför Mitchell Miller erkände brottet var för att familjen inte skulle gå med på att släppa filmen från övervakningskameran.

– Det var brutalt. Hade han inte erkänt skulle filmen släppts. Det här hade varit så mycket värre för Mitchell då för hur brutalt han agerade mot vår son... Han krossade också Isaiahs huvud mot en tegelvägg. 

Coyotes förklaring: ”Kände ett ansvar”

Azcentral skriver att flera NHL-organisationer förbisett Miller i draften just för hans mörka historik, men Arizona Coyotes valde ändå att drafta honom. 

En knapp månad efter att klubbens president Xavier Gutierrez blivit invald i NHL:s Executive Inclusion Council, som ska verka för en ökad mångfald och att sporten blir mer inkluderande för icke-vita.

Coyotes har via ett uttalande som azcentral tagit del av förklarat varför de valde Mitchell Miller i draften.

”Vårt grundläggande uppdrag är att tillgodose en säker miljö fri från mobbning och rasism, oavsett om det är i skolorna, vårt samhälle, på hockeyrinken eller på arbetsplatsen. När vi först fick höra om Mitchells bakgrund skulle det varit lätt att nobba honom – många lag gjorde det. Men vi kände i stället ett ansvar över att vara en del av lösningen på riktigt. Att inte vi själva bara säger och gör rätt saker utan att vi försäkrar oss om att andra också gör det. 

Utifrån våra prioriteringar om mångfald och inkludering, så tror vi att vi kan guida Mitchell till att bli en ledare för dessa ändamål och att han kan hjälpa till att förhindra mobbning och rasism nu och i framtiden. Vi som organisation har varit väldigt tydliga med våra förväntningar på honom. Vi är redo att jobba med Mitchell och ge honom tid, energi och verktyg för att kunna konfrontera mobbning och rasism. Det här ska inte vara en berättelse om ursäkter och förklaringar. Det är en berättelse om reflektion, utveckling och påverkan på samhället. En äkta ledare hittar vägar för alla personer att bidra till lösningen. Vi måste alla vara en del av lösningen.”

Millers officiella ursäkt: ”Extremt ledsen”

Mitchell Miller spelar för tillfället i University of North Dakota. 18-åringen släppte i fredags ett pressmeddelande där han uttryckte sin ånger. 

”Jag är extremt ledsen över den mobbningsincident som skedde 2016 när jag gick i åttondeklass. Jag var ung, omogen och skäms över mina handlingar. Vid den tiden förstod jag inte vidden av mina handlingar och hur de kunde påverka människor. Jag har bett om ursäkt till familjen för mitt uppträdande, genomgått sessioner om kulturell mångfald och känslighetsträning samt gjort samhällstjänst genom organisationer som ”Little Miracles”. Under de senaste fyra åren har jag haft tid att reflektera och växa. Jag är väldigt tacksam till Arizona Coyotes som ger mig en chans och jag lovar att inte göra dem besvikna. I framtiden vill jag vara en ledare i denna sakfråga och hjälpa till att få ett slut på mobbning och rasism.”

Joni Meyer-Crothers menar att Arizona Coyotes aldrig kontaktat familjen för att höra deras version om Mitchell Miller. 

Hon är i smärre chock över att Coyotes valde honom i NHL-draften. 

– Vad de egentligen säger är att det Mitchell gjorde mot min son inte spelar någon roll. De är skyldiga vår son en ursäkt. De är inte en del av lösningen. De är en del av problemet och de kastar bränsle på Black Lives Matter-rörelsen.

– Sätt in dig i vår position. Skulle du vara okej med det? Det är ett skämt att ett lag, framför allt under dessa tider med Black Lives Matter, väljer att ta det här beslutet.

 

”Har säkert skadat många - men är en nallebjörn”

”Kuben” Andersson om spelarna han älskat att döma