Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Därför är slagsmål okej i hockey

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: DANIEL LEA/CSM/REX/SHUTTERSTOCK
Foto: DOSTER/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/

Slagsmål har varit en del av professionell hockey i snart ett sekel. 

Även om det finns siffror på att slagsmål på isen minskar – ska det fortfarande vara tillåtet?

Hockey väcker mycket känslor hos människor, både på isen och på läktaren. Det är helt enkelt en del av sporten som många fans tycks gilla. 

Ross Bernstein är hockeyhistoriker och förklarar i en video på Business Insider, vad det är med fenomenet som många fascineras av. 

– När det är ett slagsmål inom hockey är det ingen på läktaren som lämnar sin plats. Det är ett av det mest spännande ögonblicken som händer under en match, likt gladiatorer, säger han. 

Slagsmål – en del av hockeykulturen 

Slagsmål inom andra idrotter är något som vanligtvis inte brukar få förekomma, alternativt resulterar i någon form av konsekvens så som avstängning, böter eller utvisning. Men inom hockeyn är slagsmål en del av sporten. 

– Slagsmål har alltid varit en del av hockeykulturen, men på premissen att om du gör något dåligt, får du sota för det, säger Bernstein. 

Foto: JOHN CORDES/ICON SPORTSWIRE/ IMAGO/ICON SMI IMAGO SPORTFOTODIENST

National Hockey League införde år 1922 regel 56, till sin regelbok, som styr så kallade "fisticuffs", som en officiell del av spelet. Varje spelare som slåss straffas med bänkning i minst fem minuter. Ytterligare straff kan komma att dömas om domaren anser det vara nödvändigt. 

Även om slagsmål inom idrott ofta är på tapeten har slagsmålen inom just NHL minskat de senaste åren. Om man jämför perioderna 2009-2010, och 2015-2016, så har slagsmål minskat med 16,67%. 

Frågan är om slagsmål alltid kommer att vara en del av hockeyn – eller om det successivt kommer att försvinna. 


LÄS ÄVEN: Två spelare stängs av efter stökiga SHL-kvällen