Enroth: "Jobbigt att inte ha ett kontrakt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jhonas Enroth.
Foto: David Zalubowski / AP
Foto: Olle Wande / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN

HUDDINGE. Den VM-guldvinnande NHL-målvakten Jhonas Enroth, 28, var nära ett kontrakt med Toronto.

Men framtiden är fortfarande oklar.

– Det är lite jobbigt att inte ha något kontrakt, men jag försöker vara positiv och väntar på att något bra ska hända, säger Enroth.

Jhonas Enroth debuterade i NHL för Buffalo i november 2009. Sedan dess har han legat stadigt över 90 i räddningsprocent, men han har svårt att få jobbet som förstemålvakt i världens bästa hockeyliga NHL.

Förra säsongen spelade han i toppklubben Los Angeles Kings och det är en oerhört tuff utmaning att försöka peta Stanley Cup-vinnaren Jonathan Quick.

Enroth fick spela 16 av matcherna. Frågan är var han spelar kommande säsong.

Enroth pratar med flera NHL-lag

Diskussioner med flera NHL-klubbar pågår.

– Det är väl lite grann, men inget speciellt ännu. Jag väntar och ser och känner att jag kan vänta några veckor eller någon vecka till. Vi får se vad som händer, säger Enroth.

Och om det går ett par veckor till utan napp?

– Det får jag ta ställning till då. Jag har faktiskt ingen aning. Det är svårt att säga just nu.

Skulle du överväga KHL?

– Det är klart att det finns någonstans i bakhuvudet, men helst vill jag vara kvar i NHL. Och för tillfället är det bara det jag fokuserar på och tänker på. Blir det något annat får man ta ställning till det då.

Enroth om Torontoryktet

SportExpressen och Mr Madhawk kunde i slutet av juli berätta att ett kontrakt med Toronto var nära för Jhonas Enroth.

– Ja, lite snack var det väl. Jag vet inte hur Madhawk fick reda på det, men det är klart man har pratat med ett par klubbar.

Återstår att se vad som händer för Enroth, som visat att han kan spela i NHL på en hög nivå och som dessutom kan skryta med ett VM-guld från 2013.

Under tiden tränar han med andra NHL-svenskar i sin hemort Huddinge.

– Det funkar bra. Du såg i dag. De körde på rätt bra. Vi har ett par killar som drar upp tempot. Det brukar vara bra här.

Blir det konstigt att inte vara med i World Cup?

– Nej, jo det är klart att man hade velat vara med. När de tog ut truppen så var man väl lite besviken. Samtidigt förstod man. Jag hade inte spelat alltför många matcher i år. Framför allt när (Robin) Lehner inte var med i den första truppen så kände jag att han borde komma med ändå. Det är bara att försöka komma med nästa gång.

För få matcher för att nå World Cup

Att det bara blev 16 NHL-matcher i Los Angeles kan ha påverkat negativt för Enroths chanser att spela World Cup.

– Det var en bra erfarenhet. Sedan var det tråkigt att jag inte fick spela mer. Jag borde ha fått spela mer, om du frågar mig. Jag tycker att jag spelade stabilt när jag fick stå. Darryl Sutter gillar att spela (Jonathan) Quick mycket och Quick gillar att spela mycket. Jag borde väl ha förutspått att han skulle få spela mycket men samtidigt så trodde jag att jag skulle få fler matcher. Jag trodde att de var mer sugna på att låta Quick vila lite mer, men så blev det inte i år. Tyvärr fick jag inte spela så mycket.

Om du sammanfattar läget, var befinner du dig i din karriär?

– Bra fråga. Men så här bra har tycker jag nog aldrig jag har varit. Framför allt efter säsongen i LA. Jag lärde mig otroligt mycket. De har vunnit (Stanley Cup) ett par gånger och att få träna med vinnare varje dag och se hur de förbereder sig och tänker, det gav mycket. Sedan hade jag en väldigt bra målvaktstränare i Bill Ranford som jag tycker utvecklade mig väldigt mycket under året så jag känner mig riktigt bra faktiskt.

Hur många alternativ ser du i NHL?

– Det är inte alltför många. Det går väl att räkna på en hand, tyvärr, säger Enroth.

Han menar att de minskade målvaktsutrustningarna i kombination med att han själv inte tillhör de längre eller större herrarna fysiskt inverkar.

– Jag tror jag har kommit lite i kläm med de nya utrustningarna, att folk inte riktigt vågar tro på mig, kanske. För jag har varit bättre genom åren än många målvakter som har fått kontrakt den senaste tiden. Men det är bara att försöka få ett kontrakt och bevisa att de har fel.