Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elias Pettersson sköt hårdast i NHL All-Star Skills

Foto: USA TODAY NETWORK / SAM NAVARRO-USA TODAY SPORTS/SIP SIPA USA

LOS ANGELES. Vem skjuter hårdare i NHL än Washington Capitals målkung, Alexander Ovetjkin?

Svaret är en 24-åring från Ånge i Sverige.

Elias Pettersson skickade i väg pucken i 166,1 km/h under fredagens NHL All-Star Skills i samband med ligans All Starhelg i Fort Lauderdale, Florida.

– Hemligheten? Jag lade all min kroppstyngd bakom skottet, sa Elias i en tv-intervju med ESPN efteråt.

Pettersson var först ut bland de NHL-stjärnor som valde att ställa upp i tävlingen om vem som skjuter hårdast i NHL just nu. 

De fem deltagarna fick två chanser var.

Elias började med 100,8 miles per hour, vilket motsvarar 162,2 km/h.

Några sekunder senare laddade han den stora kanonen och klippte till.

När resultatet kom upp på tv-skärmen hos ESPN – och Jumbotronen i FLA Live Arena – sprack Elias ansikte upp i ett stort leende.

Han förstod att han hade fått in en fullträff. 

De andra spelarna på isen gratulerade honom och Elias Pettersson kunde sätta sig ner och studera konkurrenterna.

Men varken Winnipegs backstjärna Josh Morrisey eller de två andra backarna i tävlingsgruppen, Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres, och Seth Jones, Chicago Blackhawks, utgjorde något hot.

Kvar var sedan bara Alexander Ovetjkin, Washington Capitals, som är känd för sitt hårda och välriktade skott.

Ovie träffade stolpen med sitt första skott, vilket underkändes.

På det andra försöket fick han i väg pucken i 153 km/h.

Så Elias Pettersson hade neutraliserat allt motstånd.

Ja, det blev dubbelt svenskt i toppen, då Rasmus Dahlin noterade 164.6 kilometer med sitt andra skott.

– Jag är mycket glad över utgången. Min målsättning var att slå resultatet jag hade under All Starhelgen i St. Louis, då jag uppmätte 165,1 km/h, sa Elias efteråt.

Vancouver Canucks svenske centerstjärna är bara den fjärde forward, som lyckats vinna tävlingen om det hårdaste skottet under de 27 åren NHL har arrangerat All-Star Skills.

■■■

Fredagens talangtävling, eller vad man nu ska kalla den lekfulla tv-showen inför fans kvällen före den årliga All Starmatchen, bjöd på några nya moment i år.

Med det soliga och fina vädret i södra Florida, så lade man en del av grenarna utomhus. 

Splash shot lät en handfull spelare prickskjuta med klubba och puck mot ett antal uppställda surfbrädor på beachen och när alla var fällda bjöd avslutningen på chansen att sänka någon motståndare som satt på en bräda i en vattentank. 

Matthew Tkachuk, Florida Panthers, och Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins, var två som hamnade i plurret.

■■■

En annan ny gren var Pitch n´puck, där deltagarna spelade ömsom hockey (med plastpuckar) och sedan golf för att ta sig över ett vattenhinder på ett par 4-hål.

Montreals Nick Suzuki vann den grenen.

■■■

David Pastrnak, Boston Bruins, fick leka Happy Gilmour på isen efter kultfilmen med Adam Sandler i huvudrollen från 1996. Med en hockeyklubba och en golfputter tog sig Pastrnak fram till kassen.

Lagkamraten Linus Ullmark iklädde sig rollen som den galne caddien.

■■■

Linus Ullmark uppmärksammades också när han kom till arenan i Sunrise på den röda mattan iklädd trendig sommarhatt och ny skräddarsydd kostym.

– Så fort jag blev uttagen till All Starmatchen pratade jag med min skräddare Tom Marchitelli på Gentleman´s Playbook och beställde en ny kostym. Jag ville att den skulle vara extra fin, då det här är min första All Starmatch och den äger rum i Florida, berättade Linus för nhl.com.

Också lagkamraten David Pastrnak såg ut som ett modelejon på den röda mattan, vilket fick Bostoncoachen Jim Montgomery att säga:

– Vet ni vad? Ullmark och Pasta är de två mest välklädda killar jag sett. Jag är avundsjuk, därför jag inte är tillräckligt modig att bära samma kläder. Men på dem ser allt så snyggt ut, på mig skulle det se förskräckligt ut.