Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elias: ”Det där vill jag inte avslöja”

Foto: PAUL VERNON / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Elias Pettersson, 20, förlängde sin poängsvit till fem matcher med en assist när Vancouver besegrade Philadelphia med 5-1 i natt, svensk tid.

Efteråt hyllade Elias tidigare Vancouverstjärnorna Daniel och Henrik Sedin när han var veckans gäst i tv-magasinet After Hours hos Hockey Night in Canada.

- De fick hockeyn att se så enkel ut och var fantastiska på att skapa utrymme på isen för sig själva. Det är något som jag också försöker göra hela tiden, sa Elias.

Låt oss börja med nattens match hemma i Rogers Arena, där Elias var med och spelade fram Brock Boeser till 4-1-målet  efter drygt tolv minuter av den andra perioden.

Det betyder att Elias på de senaste fem matcherna gjort 11 poäng, 3 mål och 8 assist.

Han är totalt uppe i 34 poäng, 16 mål och 18 assist, på 29 matcher.

Men det var två andra svenskar som hyllades av tv-kommentatorerna efter matchen.

Loui Eriksson gjorde 2-0 och Jacob Markström räddade 31 skott.

- Markström är het nu och tog sin fjärde raka seger i kassen. Han är en verkligt bra målvakt, som visar passion och energi. Ikväll var han excellent, hyllade förre NHL-målvakten Kelly Hrudey i tv-studion hos Hockey Night in Canada.

 

 

Elias Petterssons berömda Alien-blick

Hrudey passade också på att berömma Loui Eriksson.

- Det är lätt att glömma bort Loui Eriksson, då Vancouver i höst haft så många andra forwards som stulit rubrikerna. Men i kväll gjorde han en mycket bra match rakt igenom och dessutom ett fint mål.

En kvart efter slutsignalen dök Elias Pettersson upp i kostym och slips för att vara veckans gäst i After Hours, där den 20-årige svensken intervjuades av Scott Oake och Loui DeBrusk.

Elias fick frågor både från programledarna och via Twitter från hockeyfans i Nordamerika och Europa.

Det började lite trevande, då Oake tog upp två inte så populära ämnen.

Det första var den där "dödarblicken", som Pettersson svarar med när han anser att journalisterna ställer korkade frågor.

De lokala NHL-reportrarna i Vancouver har döpt blicken till "The Alien Downstare".

Elias log åt påståendet och smeknamnet, men såg snabbt mer nöjd ut när han fick höra att han håller ett tempo som kan ge 40 mål och 90 poäng under sin debutsäsong, vilket vore en sensation av en rookie i dagens NHL.

Han ombads också kommentera alla påståenden om att han måste bygga på sig mer muskler för att bli större och starkare.

- Det där har jag hört sedan jag var liten grabb. Jag har klarat mig bra ändå, både i Sverige och här. Jag jobbar hela tiden på att förbättra mitt spel och utveckla mig. Det gäller också hur jag agerar i olika situationer när motståndarna satsar hårt på att stoppa mig, sa Elias.

 

 

Elias Pettersson hyllade tvillingarna Sedin

After Hours visade klipp från hans fräcka straff, som grundlurade Nashvilles målvaktsstjärna Pekka Rinne, härom veckan.

Ur arkivet hade producenterna hittat en exakt kopia av den straffen från Petterssons förra säsong i Växjö.

På frågan om det var en intränad variant, svarade Elias:

- Hm, jag vill inte avslöja alla varianter jag har. Men visst, det där var en straffdragning jag tränat på.

När han fick frågan om den hyllade passningen i kortsargen tidigare den här säsongen, som gav Brock Boeser en överraskande målchans som lagkamraten förvaltade väl, ville Scott Oake veta om Elias studerat hur Henrik Sedin brukade använda den fräckisen för att spela fram tvillingbrorsan Daniel.

- Nej, jag försöker inte kopiera dem utan var bara glad att försöket lyckades. Daniel och Henrik tillhör de spelare jag verkligen beundrar. Och jag vet att jag kan fråga dem om saker och ting om jag skulle behöva. Jag har träffat dem några gånger när de kommit förbi arenan, men vi snackar mest om vardagliga saker när vi ses.

 

 

”Grät av besvikelse när jag inte fick se pokalen”

Några andra svenska idoler ville han inte nämna, däremot berättade Elias att Pavel Datsjuk var en spelare han såg upp till som grabb.

Elias berättade också hur stort det var när Samuel Påhlsson vann Stanley Cup med Anaheim 2007, då han också kommer från Ånge.

- Det bor bara 3000 personer i Ånge, men det visar att man kan lyckas även om man kommer från en liten ort.

Var du på plats när Påhlsson hade Stanley Cupbucklan hemma i Ånge den sommaren?

- Nej, jag var iväg på en hockeyturnering just då och grät av besvikelse över att jag inte fick se pokalen, sa Elias.