Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Egentligen omöjligt – men vi lyckades”

NHL-legendaren Wayne Gretzky var på isen för Edmonton i ”mirakelmatchen”. I dag är han ambassadör och jobbar för att få med NHL.spelare till vinter OS i Peking 2022.
Jim Fox och Daryl Evans
Foto: GUNNAR NORDSTRÖM
Kings Daryl Evans gjorde avgörande 6-5-målet.
Foto: IHA HOCKEY

LOS ANGELES. USA:s OS-guld i Lake Placid 1980 rankas som hockeyns största mirakel.

Men frågar du en LA Kings supporter är svaret: ”Miracle on Manchester”.

Slutspelsmatchen i april 1982 är fortfarande den största skrällen i Stanley Cup-historien.

Det var då Kings hämtade upp 0-5 efter två perioder mot stjärnfyllda Edmonton Oilers och vann med 6-5 i förlängningen.

Oilers laguppställning innehöll affischnamn, som Wayne Gretzky, Mark Messier, Jari Kurri, Glenn Anderson, Grant Fuhr, för Kevin Lowe, för att nämna några.

– Ja, det var en vändning av matchen, som egentligen var omöjlig. Men vi lyckades och det var en fantastisk känsla, säger segerskytten Daryl Evans, 58, till SportExpressen.

Han blir ständigt påmind om matchen, målet och det galna firandet på isen efteråt.

– Självklart är det mitt bästa hockeyminne från karriären, men jag har svårt att komma ihåg detaljer om vad som hände sekunderna efter det att pucken satt där i nätet.

Alla som sett matchsekvensen på Youtube förstår vad han menar.

Evans pricksköt segermålet direkt efter en tekning till höger i anfallszonen och så fort han såg pucken sitta där i nätet vände han ut mot banan och gav sig i väg på en galen rusch mot den egna kassen med några lagkamrater jagandes honom.

De hann ifatt Evans när han hade nått egen zon och sedan rasade alla i en hög in i kortsargen.

Några sekunder senare hade hela laget skyndat ut från båset och kastat sig in i högen av spelare.

Fansen i hemmaarenan Great Western Form på Manchester Avenue i LA-förorten Inglewood trodde inte sina ögon.

Det som hade hänt var så osannolikt att Kings ägare Jerry Buss hade lämnat arenan i den andra periodpausen och åkt hem.

0-5 mot Gretzky och kompani, den sista perioden skulle bara handla om att spela av tiden.

Trodde alla.

– Ja, jag kan inte minnas att någon sa i omklädningsrummet inför an sista perioden att 'nu vänder vi det här, haha', säger en annan av hjältarna, Jim Fox. 

Både Evans och Fox jobbar sedan många år tillbaka som expertkommentatorer i radio och TV under Kings matcher.

Men det har aldrig sett något liknande än vad de själva ställde till med för 37 år sedan.

– Nej, det här är den största skrällen i Stanley Cup någonsin när det gäller hur ett lag som varit underdog vänt en match. Jag tror Edmonton hade typ 58 poäng mer än oss i grundserien. De var ett talangfullt lag, men deras stjärnor var unga och de lärde sig nog hur mycket hårt arbete som behövdes för att bli ett mästarlag, vilket de blev två år senare, säger Jim Fox.

•••

Inför den sista perioden kunde Kingsspelarna se att motståndarna hade ett leende på läpparna.

– Jag vill inte hävda att det var extra tändvätska för oss, men helt klart var det något vi kom att minnas när vi hade vunnit matchen. Att de var så segersäkra, säger Fox.

Så hur hittade Kings receptet att vända matchen?

– Vad jag kan minnas av snacket vi hade under periodpausen var att vi skulle försöka gå ut och vinna den sista perioden och snygga till siffrorna. Det här var match nummer tre i en slutspelsserie, där vi hade vunnit en av de två första matcherna i Edmonton, så det var en del prestige i att inte bli sopade av banan hemma i Forum inför nästa match, som också skulle spelas där. Vi ville förtjäna respekt, minns Daryl Evans.

 •••

Vad som hände i den magiska tredje perioden var detta:

Jay Wells spräckte Fuhrs nolla tidigt i perioden och publiken fick något att jubla över för första gången efter spelarpresentationerna före nedsläpp.

Sedan kom 2-5 genom Doug Smith i powerplay efter 5.58 minuter och det såg lite roligare ut på resultattavlan.

– Då kände vi att vi hade nått målsättningen att snygga till siffrorna. Att vi inte behövde skämmas så mycket över förlusten, berättar Evans.

När Charlie Simmer gjorde 3-5 med fem minuter kvar vaknade publiken till liv på allvar.

Men då satt Daryl Evans i omklädningsrummet efter att ha drabbats av en misconduct tillsammans med lagkamraten Jerry Korab.

– Plötsligt kunde vi höra genom väggarna att något hände där ute i arenan. Hela Forum vibrerade när målen kom. Enda sättet jag skulle kunna komma tillbaka in i matchen var om den gick till förlängning, berättar Evans.

Båda lagen drabbades av utvisningar senare under perioden och i spel fyra mot fyra satte Mark Hardy dit 4-5 efter 15.59.

Men trots upphämtningen såg inte Edmonton alltför skakat ut. De hade ju Gretzky, Messier, Kurri och alla andra matchvinnare .

De kunde inte förlora den här matchen.

Great Western Forum kokade nu av upphetsning och Oilersforwarden Pat Hughes hade ett friläge att stänga matchen, men lyckades inte hitta rätt.

Kings plockade ut målvakten Mario Lessard för en extra forward.

Jim Fox snodde pucken av Gretzky och spelade fram Hardy, som sköt från den offensiva blå linjen. Bozek fanns framför kassen och lyckades trycka in pucken mellan benskydden på Fuhr.

Matchklockan visade på 19.55.

Los Angeles Kings hade hämtat upp 0-5 till 5-5.

Ett mirakel var på gång.

•••

Så kom förlängningen och den där tekningen efter två och en halv minut till höger i anfallszonen, som Doug Smith vann över Mark Messier.

Pucken kom bakåt och Evans klippte till direkt.

– Hade inte Doug Smith vunnit tekningen hade det inte blivit något segermål. I alla fall inte just då. Jag hade backat undan från Kevin Lowes uppvaktning och var redo att skjuta om Doug skulle vinna tekningen. Jag hann inte sikta utan skickade bara i väg pucken på kassen och till min lycka kunde jag se den försvinna in i nätet. Det var ett underbart slut på en fantastisk match, säger Evans.

Han minns knappt segerdansen han bjöd lagkamrater och publiken på.

– Efteråt hade jag inget minne av hur jag firade målet, men under senare år har händelsen vaknat till liv i mitt huvud, så att säga. Det var ett historiskt ögonblick för oss alla och att då själv stå i centrum är stort.

•••

LA Kings legendariske tv-kommentator Bob Miller, 81, har fortfarande starka minnen av mirakelmatchen i Forum.

– Det var den mest galna match jag refererade under mina 44 år som Kings tv-röst. Vad som hände var helt osannolikt, säger han.

Hade du någon känsla efter två perioder att Kings skulle kunna komma tillbaka och vända matchen trots 0-5?

– Nej, absolut inte. I själva verket var jag upprörd över att Kings än en gång såg ut att kasta bort en möjlighet att blåsa liv i hockeyintresset i Los Angeles. Oilers lekte med Kings och skrattade åt vårt tafatta power play. Klubbens ägare, Jerry Buss, lämnade som bekant Forum efter två perioder och åkte till Palm Springs. När hans chaufför på bilradion hörde att Kings reducerat två gånger och frågade Buss om de skulle vända om fick han svaret: 'Nej, de spelar bättre ju längre bort vi är.' Så Kings ägare missade den största comebacken i Stanley Cup-historien.

När började du tro att Kings trots allt hade en chans att vända matchen?

– Jag hade nog samma känsla som fansen, att när Charlie Simmer reducerade till 3-5 med 5.22 kvar, så fanns det en liten möjlighet. De 16 005 fansen stod upp på läktarna och skrek för full hals med knytna nävar i luften. Det var en helt galen stämning.

När du tittar tillbaka på matchen, vilken var den egentliga vändpunkten?

– Det fanns flera. Simmers mål, Oilersforwarden Gary Ungers femminutersutvisning för spel med hög klubba mot Kings lagkapten Dave Lewis, Kingsmålvakten Mario Lessards räddning när Pat Hughes fick ett friläge vid ställningen 4-5 och sedan när Jim Fox stal pucken av Wayne Gretzky och rookien Steve Bozek kunde kvittera med fem sekunder kvar. Det bäddade för förlängningen och Daryl Evans laserskott.

•••

När Gretzky blev trejdad från Edmonton till LA Kings 1988 blev han lagkamrat med Dave Taylor, som hade varit med och vunnit den där klassiska matchen 1982.

– Vi pratade aldrig om det under tiden Wayne var här. Han nämnde det aldrig och då gjorde inte jag det heller, säger Taylor, som från 1997 fram till 2006 var Kings general manager och i dag är vice president, hockey operation, för St. Louis Blues, men fortfarande bosatt i Los Angeles.

Jim Fox försöker också sätta in miraklet på Manchester Avenue i ett perspektiv.

– Man ska komma ihåg att Edmonton inte kraschade även om vi slog ut dem i den där slutspelsserien 1982 till slut utan de kom tillbaka och dominerade NHL under fem av sju år från 1984. Och jag skulle med glädje byta ut mirakelsegern i Forum mot att få mitt namn på Stanley Cupbucklan en enda gång och få bära en av de där ringarna spelarna får när de blivit NHL-mästare.

Daryl Evans tror också att smällen i Forum gjorde Edmonton till mästare på sikt.

– Oilers gillade verkligen inte att förlora på det sättet, som de gjorde mot oss. Det gav dem en bitter eftersmak. Jag tror att vi gjorde mästare av dem.

Kings slog ut Edmonton med 3-2 i matcher, men föll i nästa omgång av slutspelet mot Vancouver.


De största hockeymiraklen enligt The Hockey News

NHL:

1) 1982 LA Kings-Edmonton – ”Miracle on Manchester”

2) 1987 NY Islanders-Washington – ”Easter Epic”

3) 1979 Montreal-Boston – ”Too Many Men”

4) 1994 NY Rangers-New Jersey – ”The Guarantee”

5) 1936 Detroit-Montreal – ”Six Overtimes”

INTERNATIONELL:

1) 1980 USA-Sovjet – ”Miracle On Ice”

2) 1972 Kanada-Sovjet – ”Henderson Scores...”

3) 1987 Kanada-Sovjet – ”Gretzky To Lemieux”

4) 2014 Kanada-USA – ”Crazy Comeback In Sochi”

5) 2010 Kanada-USA – ”Crosby´s Golden Goal”