Efterlängtade målet – bröt måltorkan i natt

Elias hittade nätet efter nio mållösa matcher
Foto: PAUL CHIASSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Elias Pettersson och Thatcher Demko
Foto: SERGEI BELSKI / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Äntligen en seger.

Och ett mål från Elias Pettersson, 23.

Vancouver fick stopp på den fyra matcher långa förlustraden när man gästade Montreal i natt, svensk tid, och vann med 2-1.

Pettersson visade vägen med sitt 1-0-mål i powerplay i mitten av den första perioden.

Efter nio mållösa matcher kunde Elias skicka in ett slagskott från den högra tekningscirkeln i powerplay.

Den så kallade ”specialaren”.

Direktskottet som flyger upp i krysset bakom motståndarmålvakterna. 

Den här gången satt pucken i klubbkrysset bakom Montrealmålvakten Jake Allen, som såg chanslös ut när Pettersson fick en ren träff för sitt fruktade skott.

Det här var hans fjärde mål för säsongen och 11:e poäng på 23 matcher.

Elias Pettersson var än en gång placerad i Vancouvers tredjekedja och hade begränsat med istid, det blev 13.13 minuter i natt.

– Jag bara spelar på. Jag menar, jag spelar där coachen placerar mig och försöker göra mitt allra bästa i den rollen jag får. Allt handlar om självförtroende och naturligtvis är jag medveten om att jag personligen haft det tufft under seriestarten. Jag tror att jag funderat för mycket och inte jobbat så hårt som jag måste. Men ikväll hade jag bestämt mig för att bara köra och det kändes definitivt bra att få göra ett mål i powerplay, säger Elias till kanadensiska Sportsnet.

Storspel av Demko

Men Vancouvers stora hjälte var målvakten Thatcher Demko, som svarade för 33 räddningar.

– Demko var fantastisk och han behövde den här vinsten, då den var hans första på de sju senaste matcherna, kommenterade förre NHL-spelaren Mike Rupp i expertpanelen hos NHL Network.

Canadiens kvitterade innan den första perioden var över genom Ryan Poehling efter en kontring sedan Canucksbacken Tucker Poolman slagit en slarvig passning från egen zon, som lagkamraten Bo Horvat inte kunde nå i mittzonen.

Men det var enda gången Montreal kunde överlista Demko den här kvällen i Bell Centre.

En vårdslös passning bakom ryggen i egen zon av Montrealforwarden Josh Anderson fångades upp av Horvat tidigt i den andra perioden, som snabbt skickade in pucken framför kassen och där stod redan Conor Garland parkerad och skarvade in den.

Båda lagen har en tung höst bakom sig, men det blev en underhållande match i högt tempo som de 20 478 åskådarna i Montreal bjöds på.

Canucks har en match kvar på den här fem matcher långa turnén österut med ett stopp i Ottawa på onsdag.

Vancouver parkerar fortfarande på den åttonde och sista platsen i tabellen för Pacific division, då också Seattle Kraken vann i natt. 

Nykomlingen bortabesegrade Buffalo Sabres med 7-4.