Mikael Backlund tillsammans med sambon Frida Engström. Foto: PRIVATMikael Backlund tillsammans med sambon Frida Engström. Foto: PRIVAT
Mikael Backlund tillsammans med sambon Frida Engström. Foto: PRIVAT
Mikael Backlund tampas med Sidney Crosby. Foto: IMAGO/LARRY MACDOUGAL IMAGO SPORTFOTODIENSTMikael Backlund tampas med Sidney Crosby. Foto: IMAGO/LARRY MACDOUGAL IMAGO SPORTFOTODIENST
Mikael Backlund tampas med Sidney Crosby. Foto: IMAGO/LARRY MACDOUGAL IMAGO SPORTFOTODIENST

Efter sambons tragedi – NHL-stjärnan agerar

Publicerad

Mamman till NHL-profilen Mikael Backlunds flickvän avled i ALS för snart fem år sedan.

Nu startar Calgarystjärnan tillsammans med flickvännen Frida Engström en auktion för att samla in pengar till forskning om nervsjukdomen. 

– Det går inte att sätta ord på hur hemskt det är att se någon sakta brytas ned bit för bit framför dig, säger Frida Engström.

En knapp vecka återstår till premiären i NHL.

För Mikael Backlund är det en återkommande höjdpunkt i hockeylivet. Det här blir hans tionde säsong i kanadensiska Calgary Flames - och för varje säsong har Backlund växt till en allt större stjärna i Calgary.

Det är en position som 28-åringen försöker använda på ett alldeles speciellt sätt.   

– I dag lever jag ett privilegierat liv och har det väldigt bra - då vill jag hjälpa de som har det sämre och tuffare, säger Backlund.

Därför startar i dag, onsdag, en auktion på Tradera för att samla in pengar till ALS-forskningen i Sverige.

 

Här hittar du Mikael Backlunds välgörenhetsauktion på Tradera

 

Allt görs i samarbete med Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning.

Ulla-Carin Lindquist var ett välbekant ansikte i Sverige efter sina många år som nyhetsankare i SVT:s Rapport.

2004 avled Lindquist i nervsjukdomen, och efter det startade familjen stiftelsen i hennes namn.

 

LÄS ÄVEN: Ulla-Carin lät döden vänta 

 

För Mikael Backlund och hans sambo Frida Engström är engagemanget för forskningen om ALS lika naturlig som självklar.

Frida Engström vara 17 år när hennes mamma Ann insjuknade i ALS. Fyra år senare dog Ann, bara 48 år gammal.

– Det var på morgonen på nyårsdagen 2013, berättar Frida Engström.

För de av oss som inte levt i närheten av någon som drabbats av ALS - går det att beskriva hur de där fyra åren var?

– Det är väldigt svårt. Försök föreställa dig att en liten bit tärs sönder varenda dag. Och att de plågas. Långsamt. 

Frida Engström fortsätter:

– De kan ju till slut inte äta. Inte prata. Inte, stå, gå eller röra på sig - och allt samtidigt som de är 100 procentigt klara i huvudet.

– Det är bara så jättehemskt. Det går inte att sätta ord på. Hur det är att se någon sakta brytas ned bit för bit framför dig.

Frida Engström berättar att hennes mamma Ann var ensamstående, något som ökade bördan på Frida och hennes bror.

– Det var jättejobbigt. Det kändes som att det var under timmarna i skolan man fick chansen att andas ut. Men mamma var tuff - så då var det bara för oss att försöka vara tuffa också. 

Mikael Backlunds stöd

Under flera år har Mikael Backlund och Frida Engström, tillsammans med Calgary Flames, engagerat sig för att stödja dels forskningen runt ALS, dels hjälpa drabbade i Calgary.

– Vid en match varje månad brukar vi skänka biljetter till två familjer som drabbats så att de får komma och titta på en match där vi är med och tar hand om dem lite extra, berättar Backlund.

Dessutom skänker Mikael Backlund 200 dollar för varje poäng han gör till organisationen ALS Alberta. Förra säsongen innebar det omkring 100 000 kronor.

– Nu vill vi även försöka hjälpa till i Sverige. Och då öppnade sig den här möjligheten med Ulla-Carin Lindquists stiftelse, säger Mikael Backlund.

Vad är det egentligen som nu auktioneras ut?

– En resa för två personer hit till Calgary. Fyra nätter på ett fyrstjärnigt hotell och biljetter till två av våra hemmamatcher. 

Mikael Backlund fortsätter:

– Det blir bästa möjliga sittplatser, signerade matchtröjor och vi kommer naturligtvis att träffa dem, ge dem tips på vad de kan göra i Calgary när de är här. Helt enkelt göra deras resa så bra som möjligt.

Mikael Backlund och Frida Engström har genom åren fått insyn i vården av ALS-sjuka i både Sverige och Kanada.

Och slutsatsen är solklar: Kanada ligger långt före Sverige.

Frustrerande brister

– Så är det. Ta bara här i Alberta: Här har de tillgång till ett lager av hjälpmedel som alla får nyttja gratis - och de får tillgång till allt bara ett par dagar efter de efterfrågat det, berättar Frida Engström.

Och så var det inte med din mamma?

– Nej. När hon till exempel var i behov av en ögondator kom den flera månader för sent, så sent att hon då var för sjuk för att kunna använda den.

Frida Engström fortsätter:

– Det är så frustrerande när vården runtomkring inte fungerar. Vi hade assistenter som inte ens visste vad det var för sjukdom mamma led av. Vi hade problem att få utökade timmar med assistans - något som bara kändes helt sjukt. 

– Så på nätterna var det jag och min bror som fick försöka hålla koll. Och man var hela tiden orolig att man inte skulle höra om mamma behövde hjälp.

Så borde det inte behöva vara.

– Nej. Det ska inte vara så mycket krångel. Det ska ju bara funka, säger Frida Engström.

Hon fortsätter:

– Men här i Calgary är det skillnad, här hjälper de varenda steg på vägen.

Mikael Backlund bryter in:

– Det är något sånt vi önskar att det i framtiden kan vara även i Sverige. 

Vad hoppas ni auktionen kan dra in?

– Det är ju första gången vi gör något sånt här - så vet inte alls. Men vi hoppas så klart på så mycket som möjligt, säger Mikael Backlund.

Om det blir succé - kan det bli fler auktioner då?

– Ja, absolut. 

 

Fakta/ALS

ALS är en förlamningssjukdom som bryter ner de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som aktiverar de viljemässigt styrda musklerna. Orsaken är inte känd och sjukdomen kan inte botas, men några av besvären kan behandlas.

 

Syn eller hörseln påverkas aldrig av ALS och oftast inte funktioner som känsel och förmågan att hålla tätt. En del kan få försämrad kognitiv förmåga med till exempel språkstörning.

 

Hos ungefär var tionde som får sjukdomen finns en ärftlighet, så kallad familjär ALS. Varje år insjuknar drygt 200 personer i Sverige och de flesta som insjuknar är mellan 50 och 70 år. ALS betyder amyotrofisk lateral skleros och sjukdomen är något vanligare bland män.

 

Den som har ALS får förr eller senare andningssvikt och avlider. Det sker oftast inom två till fyra år efter insjuknandet, men en del lever betydligt längre.

Källa: 1177/Vårdguiden

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag