Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robin Lehner hyllas – efter mörka tiden

Robin Lehner prisades på NHL Awards i Las Vegas.Foto: JASON OGULNIK/POLARIS
Målvakten blev andra svensk att ta emot pris på galan.Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN
”Jag skäms inte för att säga att jag har levt med mentala problem” • Prisades i nattFoto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN

LAS VEGAS. Robin Lehner, 27, blev den andre svensken att ta hem ett pris på NHL Awards i natt.

Han vann Masterton Trophy för sin kamp för sin mentala hälsa, sportmanship och ”dedication for hockey”.

– Jag skäms inte för att säga att jag har levt med mentala problem, men jag är inte mentalt svag, säger Lehner från scenen under tv-galan på Mandalay Bay.

Han möttes av stora applåder vid ett flertal tillfällen under sitt tal från publiken i salongen.

– Det kändes otroligt bra, men det var ganska känsloladdat däruppe på scenen om jag ska vara helt ärlig. Så det är skönt att det är över.

Robin tackade speciellt sin hustru Donya, som satt med honom under tv-galan.

– Hon har varit och är fantastisk. Hon har funnits vid min sida hela tiden genom det här och utan henne hade det inte gått, säger Robion efter tv-galan,

Lehner tackade också New York Islanders klubbledning med general manager Lou Lamoriello och coachen Barry Trotz i spetsen.

– Tack för att du trodde på mig Lou, du är fantastisk. Och tack till coachen Barry Trotz för att du fokuserar på den person man är och inte bara spelare.

https://twitter.com/HLundqvist30/status/1141594774174126081

”Bästa programmet i världen”

Robin riktade också ett stort tack till läkarna för det rehabiliteringsprogram i Arizona, där han tillbringade förra sommaren.

– Det är det bästa programmet i världen och utan er hjälp hade jag inte stått här idag, säger Lehner.

Han vann Masterton Trophy i konkurrens med Nick Foligno, Columbus Blue Jackets, och Joe Thornton, San Jose Sharks.

Frågorna var många från medieuppbådet i natt när Robin klev av scenen efter sitt tacktal för att ha vunnit Masterton Trophy.

Han betonade gång på gång att det är en lång process och att han tog en risk att gå ut offentligt och prata om sina personliga problem samtidigt som han spelat hockey i världens bästa liga.

– Jag tog en risk och det fortsätter att vara en risk, då det påverkar mina kontraktsförhandlingar och allt det där, men jag kände att jag inte hade något val. Jag ångrar inte att jag talade ut. Det stöd jag fått var något jag aldrig kunde ha förväntat mig och om jag bara kan hjälpa en enda person, som har likartade problem, så var det värt det.

– Jag får rapporter från mitt läkartream om att många andra personer nu tagit steget att söka hjälp och det gläder mig enormt.

– Nu har jag varit nykter i snart femton månader och det är inte sådan lång tid i mitt liv med tanke på att jag behöver vara nykter under resten av mitt liv. Jag är väldigt säker på att det inte kommer att gå snett för mig, då jag mår väldigt bra nu, säger Robin.

Nominerad till Vezina Trophy

Robin Lehner var också nominerad till priset som ligans bäste målvakt, Vezina Trophy.

Det vanns av Tampa Bays Andrej Vasilevskij.

Den tredje kandidaten var Ben Bishop, Dallas Stars.

Vasilevskij hyllade Robin Lehner under sitt tacktal och sa att han var stolt att vara nominerad tillsammans med svensken.