Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kan vara ett smart drag att göra det”

Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / RON CHENOY-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA
Foto: CHRIS YOUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Samma dag som NHL meddelade att man inte haft några nya fall av Covid-19 under perioden 18-25 juli drabbades basebolligan MLB av ett stort bakslag.

14 spelare och två coacher i Miami Marins smittades efter söndagens match mot Phillies i Philadelphia, vilket fick ligan att ställa in Marins två matcher på måndagen.

– NHL kan ha gjort ett smart drag när man bestämde sig för lägga omstarten i Kanada och ha spelarna i två så kallade bubblor i Toronto och Edmonton, sa sportjournalisten Bob Costas under en intervju med CNN natten till tisdagen, svensk tid.

De stora amerikanska proffsidrotterna kämpar för att rädda den här och nästa säsong.

NFL (amerikansk fotboll) uppgav igår att man ställer in hela försäsongen på grund av coronavirusets härjningar i USA.

Man hoppas fortfarande kunna komma igång med seriespelet, som är satt att starta den 10 september.

Men många frågetecken kvarstår.

– De ligor som valt att inte stänga in spelarna i bubblor kommer att ha problem. Frågan är var gränsen går för antal smittade spelare i ett lag för att man ska tvingas ställa in matcher, menar Bob Costas.

CNN intervjuade under måndagskvällen William Schaffner, som är specialist på pandemisjukdomar vid Vanderbilt University i USA om situationen.

Han svarade så här:

– Det man gör inom idrotten är oerhört riskfyllt. Det mesta talar för att man inte kan stänga ute coronasmittan och därför förr eller senare tvingas stänga ner. Basebollen satte nyligen igång säsongen och nu kommer en hård smäll, där många spelare i ett lag har smittats och man tvingas ställa in matcher.

NHL har klarat sig lindrigt undan så här långt under försäsongen inför omstarten med väldigt få fall under träningslägren hos de 24 klubbarna som ska spela när säsongen 2019-20 nystartar den 1 augusti.

Efter två veckors träningsläger i respektive hemstad samlades lagen i Toronto och Edmonton i söndags.

Så spelas första matcherna i NHL

Varje lag ska spela en träningsmatch med start tisdag kväll innan allvaret börjar på lördag med Play-in för 16 av lagen, åtta på varje halva, och sedan en enkelserie för de fyra topplagen i Eastern och Western conference.

Tisdagens inledande träningsmatcher är:

x Philadelphia-Pittsburgh i Toronto.

x Montreal-Toronto i Toronto.

x Calgary-Edmonton i Edmonton.

Sedan följer ytterligare sex matcher på onsdag och tre på torsdag.

NHL uppgav på måndagen att man under den senaste veckan genomfört 4256 tester omfattade 800 spelare och övrig personal och att ingen testat positivt.

Veckan före (13-17 juli) var två av 6874 tester positiva.

NHL-ledningen meddelar att man kommer att fortsätta testa spelare och övrig klubbpersonal, som nu ska leva i bubblorna under de kommande veckorna.

Vart och ett av de 24 lagen får ha med sig 52 personer under omstarten i Toronto och Edmonton.