Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hysterin: ”Dyraste i klubbens historia”

Elias Pettersson. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Elias Pettersson Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ROBIN LINDGREN

VANCOUVER. Vancouver Canucks hemmarena Rogers Arena omringas av stadsdelar som Gastown, Chinatown och Yaletown. 

Efter att en svensk rekordjunior tagit NHL med storm är hela Vancouver på god väg att bli Eliastown. 

SportExpressen har träffat souvenirchefer, supportrar och reportrar som under säsongen hänförts av Elias Petterssons framfart.

Den lilla staden Ånge har tusentals färre invånare än vad Vancouver Canucks hemmaarena Rogers Arena har plats för. 

Vancouver, en mångmiljonstad i västra Kanada med landets mildaste klimat och längsta historia av framgångsrika svenska ishockeyspelare.

Hit vallfärdar inhemska och utländska turister för att på sommaren fånga solen och bada. På vintern för att se ishockey, och ta den drygt 90 minuter långa bussturen upp till Whistler för att åka slalom eller snowboard. Och för de som bor i staden, och har ett hockeyintresse, handlar allt om att få se stadens nyaste attraktion.

En 188 centimeter lång svensk från Ånge: Elias Pettersson.

– Mer än varannan kund köper en Pettersson-souvenir, de köper allt som går att få tag på med nummer 40. Matchtröjor, T-shirtar, halsdukar, ja vad som helst egentligen. Han är utan tvekan den som säljer bäst här sedan i höstas, säger Bhajvraj Thiara, ansvarig över souvenirförsäljningen i Rogers Arena.

Förra säsongens poängkung i SHL har fått en pangstart i världens bästa liga. 

Något som inte gått omgivningen förbi.

Souvenirchefen: ”Köper allt som går att få tag på”

Bhajvraj Thiara är ansvarig över souvenirförsäljningen i Rogers Arena och har inte haft en sådan efterfrågan på souvenirer så länge han kan minnas. Foto: Robin Lindgren

När JVM gästade Rogers Arena var det Elias Petterssons tröja som attraherade flest besökare i arenans största souvenirshop.

 Bhajvraj Thiara vittnar om en "Pettersson-boom".

– Alla jag pratar med nämner alltid Pettersson. Han har tagit tillbaka glädjen till Vancouver, och supportrar märker att han bär laget uppåt. 

I Rogers Arenas största souvenirshop råder Pettersson-hysteri. Foto: Robin Lindgren

Vad tänker du när du ser honom spela?

– Jag gillar inte ens hockey så mycket, men jag blir upphetsad bara av att se grabbens höjdpunkter. Han är en speciell spelare, och redan väldigt speciell i den här staden.

Supportern: ”Får oss att inte sakna Sedinarna”

Ian Maitland har haft en Sedin-tröja så länge han kan minnas. Efter några månader av säsongen kände han att ett byte var på tiden. Foto: Robin Lindgren

Trots att det är JVM domineras läktrarna av mörkblå Vancouver Canucks-tröjor. På ryggtavlorna är nummer 40 en ständigt återkommande syn.

Ian Maitland har varit supporter till laget sedan 1978, och följde såväl Markus Näslund som tvillingarna Sedin under deras karriärer i Vancouver.

I dag har han bytt ut Henrik Sedins tröja till förmån för en annan svensk spelare, Elias Pettersson.  

– Jag kände att det var dags att byta upp sig, så jag önskade mig en Pettersson-tröja i julklapp och kolla så snygg den är.

Du har följt laget i drygt 40 år. Hur många som honom har du sett tidigare?

– Han är helt otrolig och definitivt en av de bästa jag har sett sedan jag började följa laget, han är helt otrolig. Man imponeras för varje match över hur skicklig han är.

Ni hade tvillingarna i flera år, kan Elias Pettersson bli lika populär bland er fans?

– Han och Brock Boeser jobbar hårt för att få oss att inte sakna Sedinarna och hittills gör de ett bra jobb.

"Redan den överlägset bästa spelaren"

Satiar Shah har bevakat Vancouver Canucks vid varje match sedan 2013 för SportsNet, och redan hunnit ha mycket att göra med Elias.

Shah har också kunnat se hur Elias snabbt vuxit in i staden även utanför ishockeyn, och snabbt blivit bästa kompis med lagets andra supertalang, Brock Boeser.

– Av vad jag hört och sett så trivs han jättebra i staden. Han och Brock har blivit väldigt bra vänner och hänger med varandra typ hela tiden, säger Shah och fortsätter:

– Han älskar staden, och han har fått bra hjälp från Jacob Markström att komma in i livet i staden. Men alla svenskar i laget har tagit emot honom extra väl och visat honom runt i staden så att han ska trivas här.

Vad har han gjort för intryck under sin första tid i laget?

– Elias är redan den överlägset bästa spelaren i laget, han har satt ett otroligt intryck i både laget och ligan redan efter halva säsongen. Vi alla vet hur skicklig han är på att hantera och skjuta pucken, men det är sättet han tänker ishockey på som är mest imponerande. Att en så ung spelare som honom justerar sig till det nordamerikanska spelet så snabbt är enastående, han är verkligen en ishockey ”savant”? 

Efter att ha haft några tuffa år så har Canucks plötsligt ett av NHL:s dödligaste radarpar. Hur mycket har Boeser och Pettersson fått supportrarna att drömma igen?

– Elias och Brock har helt och hållet på egen hand ändrat hur man ser på Canucks den här säsongen. Visst har Bo Horvat haft en roll i det hela också, men Brock är supertalang och Elias redan en superstjärna. Supportrar till laget kan nu titta in i framtiden och inte bara drömma om att nå slutspel men också att om några år vara en utmanare om Stanley Cup med Elias som leder vägen.

Om ett par år ska Elias gå in i löneförhandlingar. Vad kommer han att kunna få för värde på kontraktet?

– Så som lönerna i NHL har ökat, och med tanke på att Pettersson redan dominerar, så kommer det vara helt omöjligt att skriva ett långtidskontrakt med honom värt mindre än nio eller tio miljoner dollar per säsong. Elias har satt lika snabbt intryck som McDavid gjorde, och Elias blir bara bättre för varje match. Det finns ingen anledning att tro att han inte kommer skriva det dyraste kontraktet i Canucks historia när hans rookiekontrakt går ut.

"Skulle bli den längsta någonsin"

Joey Kenward, Sportsnet, om Elias: "Alla i Nordamerika pratar om honom" Foto: Robin Lindgren

En som funnits ännu längre kring Vancouver Canucks är Sportsnet 650 Radio-reportern Joey Kenward. 

Han har bevakat klubben i elva år och är hänförd över Petterssons omedelbara succé i NHL.

– Elias Pettersson och Brock Boeser har fått supportrar att känna en optimism de inte känt på väldigt länge, de har gett alla en framtid att se ljust på. De har haft några tuffa säsonger utan att ha nått slutspel, och det var längesen som klubben hade två så här unga spelare som kommit in i laget och satt sådant intryck så snabbt. De har inte haft två unga spelare som varit lika dominanta offensivt sedan tvillingarna Sedin kom till klubben. Boeser och Pettersson är väldigt roliga att titta på. 

Hur ser du på Petterssons utveckling från match ett till där han är i dag?

– Det ser ut som han bara får större självförtroende för varje match, och ju mer självförtroende han får desto roligare blir han att kolla på. Den senaste veckan, fram till skadan, fick vi se det bästa av vad vi hittills sett från Elias. Och då kom hans första hattrick i NHL, hans första avgörande mål, och nu leder han hela NHL med matchavgörande mål (tillsammans med Landeskog). 

– Han har redan hunnit med att göra hur mycket som helst, och vi har bara kommit in halvvägs på säsongen. Hans höjdpunktsfilm skulle bli den längsta någonsin för en Canucks-spelare. 

En biofilm på två timmar...

– Ja, och då är det den korta versionen, haha. Det är helt sjukt hur mycket han hunnit med på så kort tid.

– Alla i Nordamerika har börjat prata om honom nu, inte bara i Vancouver. 

Kan man redan nu säga att Boeser och Pettersson är Canucks nästa ”tvillingbröder”?

– Kanske inte riktigt än. Daniel och Henrik Sedin är två av de bästa speluppläggarna som någonsin funnits i NHL. De förändrade ishockeyn. Det är nog inte rättvist att just nu säga att Boeser och Pettersson är de nästa Sedinarna, säger Kenward och fortsätter:

– Men jag säger så här. Om vad de presterar just nu är ett tecken på vad som väntar i framtiden, så kommer de att gå till historien som två av de bästa spelarna någonsin i Canucks historia. Precis som tvillingarna Sedin.

”Googla det” - en sjuk historia

Den här bilden på Elias Pettersson, fem år, har blivit en viral snackis i Nordamerika Foto: Privat

Vid en intervju efter en av Canucks senaste matcher kom Elias Pettersson att få frågan om vilket lag han drömde om att spela för som liten pojke.

Svaret då blev snabbt en viral succé när Elias snabbt sa: ”Vancouver, jag hade en tröja när jag var fem år. Googla det”. 

Hur har den bilden tagits emot bland Vancouvers fans?

– Det är en väldigt bra historia. För som du vet, Canucks mer än något annat lag i NHL, har haft fantastiska svenska spelare här. Mattias Öhlund, Markus Näslund, Thomas Gradin, Daniel och Henrik Sedin. Alla är några av de bästa någonsin i lagets historia. Bara fyra nummer har pensionerats, och en av dem är Markus Näslund. Och de nästa två kommer vara tvillingarnas. Så därför är det en otrolig historia, säger Kenward och tittar upp i taket ovanför oss i Rogers Arena några sekunder innan han pekar för att visa mig mot var tröjorna brukar hänga (nedplockade under JVM) och avslutar:

– Och vem vet, en dag kanske vi ser nummer 40 i taket här intill Näslund och Sedinarna.

 

LÄS MER: Så lurade Vancouver alla – för att få Elias Pettersson

LÄS MER: Mamma Irene: ”Glad att socialen inte hitta honom...”

LÄS MER: Domen: Elias är mest överlägsen i hela NHL.