Foto: Instagram.Foto: Instagram.
 Foto: Instagram.
Pontus Åberg var en av Nashvilles bästa spelare i Stanley Cup-finalerna tidigare i somras. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNPontus Åberg var en av Nashvilles bästa spelare i Stanley Cup-finalerna tidigare i somras. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Pontus Åberg var en av Nashvilles bästa spelare i Stanley Cup-finalerna tidigare i somras. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Elisabeth Massi Fritz, jurist. Foto: Elisabeth Ohlson WallinElisabeth Massi Fritz, jurist. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Elisabeth Massi Fritz, jurist. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Foto: Instagram.Foto: Instagram.
 Foto: Instagram.

"Drogad - kändes som jag skulle dö"

Publicerad

Ellinore De Silva, flickvän till svenske NHL-stjärnan och Stanley Cup-finalisten Pontus Åberg, föll ihop medvetslös efter ett besök på en nattklubb på Stureplan i helgen.

Nu misstänker hon att hon har blivit drogad – och berättar om den chockerade händelsen.

– Jag spydde trettio gånger, grät och hade dödsångest. Det kändes som att jag höll på att dö, säger De Silva. 

– Det är otroligt viktigt att polisanmäla och snabbt uppsöka sjukhus för att dokumentera skadorna, uppmanar advokaten Elisabeth Massi Fritz.

Ellinore De Silva har blivit ett känt namn för TV4 Play-publiken i och med Playmakers, programmet där tittarna får följa sex kvinnor som har förhållanden med svenska hockeyproffs i Nordamerika. 

De Silva, som är tillsammans med Nashville Predators-stjärnan Pontus Åberg, är i Sverige på semester. I helgen var hon på en trendig nattklubb på Stureplan, när hon plötsligt kände av en yrsel. I efterhand misstänker De Silva att hon har blivit drogad på nattklubben.

Foto: Instagram.

– Vi hade varit ute och ätit middag och drack något glas vin. Sedan gick vi ut till klubben och där hade våra gemensamma kompisar ett bord. Allt gick bra till en början, jag kände som man brukar göra när man har druckit två glas vin. Sedan kommer jag ihåg att det bara small. Jag började känna mig väldigt yr. Jag kommer ihåg att jag såg min väns gula klänning och att jag bad om hjälp. Det kändes som att jag svävade mellan liv och död. Det var det sjukaste jag har varit med om i hela mitt liv. 

"Hon blev medvetslös i taxin"

SportExpressen har även talat med en av De Silvas vänner, som vittnar om att 20-åringen blev som personlighetsförändrad en bit in på kvällen. 

– Hon kunde inte gå, hon blev aggressiv och satte sig på golvet och kastade saker omkring sig. När jag tog hem henne blev hon medvetslös i taxin och sen spydde hon, säger vännen. 

 

LÄS MER: Elinore de Silva berättar om förhållandet med NHL

 

De Silva vet inte vem som la drogen i hennes drink, men hon misstänker en man som rörde sig kring henne och hennes vänner inne på klubben. 

– Jag kommer nog att göra en polisanmälan. Men i går mådde jag så dåligt, jag hade något slags avtändning. Jag spydde trettio gånger, grät och hade dödsångest. Det kändes som att jag höll på att dö. Det var det jag skrek också: “Jag håller på att dö”, säger De Silva. 

Instagram-inlägget där Ellinore De Silva skriver om händelsen på Stureplan. Foto: Instagram.

De Silva valde att berätta om den otäcka upplevelsen via sitt Instagram-konto. 

– Tjejerna som jag känner som det här har inträffat för känner att det är deras egna fel. Det är därför man inte vill prata om det. Många tjejer har skrivit till mig och berättat att de har varit med om exakt samma sak. Jag känner mig förnedrad, säger De Silva. 

– Man ska inte ta emot en drink man bjuds på. Man kan tyvärr inte lita på människor. Hade jag inte haft mina vänner där så hade killen som drogat mig tagit med mig hem och försökt vad som helst. 

Advokatens uppmaning: "Polisanmäl alltid"

Juristen Elisabeth Massi Fritz är vd på advokatbyrån Elisabeth Fritz AB och har stor erfarenhet av att företräda personer som har blivit drogade på krogen. Hon är tydlig med hur man bör agera i en sådan situation:

– Om du blir utsatt för denna typ av brott – polisanmäl alltid. Begär alltid ett målsägandebiträde. Det är viktigt att skador dokumenteras och att alla prover tas. Bevisning måste säkras. Drogerna kan finnas kvar i kroppen därför är det viktigt att komma till sjukhus snabbt. Det är otroligt viktigt, säger hon.

– Ibland finns det vittnen som har sett olika delar av ett händelseförlopp. Det är en samlad bedömning av all bevisning som får betydelse för ett åtal och en fällande dom, fortsätter hon.

Pontus Åberg, Ellinore de Silva och dottern Molly, 1.Foto: Instagram.

Är det vanligt förekommande med denna typ av polisanmälningar? 

– Det har funnits flera sådana mål på mitt bord. Oftast handlar det om neddrogade offer som utsätts för sexuella övergrepp.

– Om du har blivit drogad och utsatt för sexuella övergrepp kan du ha befunnit dig i en särskild utsatt situation. Det är aldrig ditt fel som offer. Det finns bara en som bär ansvaret och det är alltid gärningsmannen.

"De vidrigaste av alla gärningsmän"

Elisabeth Massi Fritz understryker vikten av att alltid polisanmäla och uppsöka sjukhus om man misstänker att man har blivit nerdrogad.

 

LÄS MER: Kuppen mot NHL-svenskens flickvän i Nyhetsmorgon

 

– Tyvärr finns det festdroger som försvinner ur kroppen efter ett antal timmar. Därför är det otroligt viktigt att larma polis och oftast ser polis till att offret kommer till sjukhus. Låga halter och spår kan finnas kvar i kroppen. Men om inte gör någon anmälan eller undersöks på sjukhus så försvinner alla möjligheter att stoppa förövaren. Och förövaren kan fortsätta begå brott mor andra.

– Enda sättet att uppnå nolltolerans är att agera och alltid polisanmäla. Gärningsmän som drogar sina offer och sedan utnyttjar dem sexuellt är vidrigare än de vidrigaste av alla gärningsmän. De måste stoppas och ska straffas betydligt hårdare än vad de gör i dag, säger hon.

Nattklubben på Stureplan har avböjt att kommentera händelsen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag