Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Domen: Så går det för svenskarna i draften

Philip Broberg. Foto: JONAS FORSBERG / BILDBYRÅN
Nils Höglander. Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Victor Söderström. Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Tobias Björnfot. Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

Bara ett par veckor återstår till NHL-draften. Nu har experterna på NHL.com tippat hur det kommer att gå – och pekar ut fyra svenskar som kandidater till att väljas i den första rundan.

Det börjar dra ihop sig till årets NHL-draft. Evenemanget kommer att ta plats i Vancouver mellan 21-22 juni, och experterna börjar nu bli allt mer överens kring var de unga talangerna kommer att hamna.

NHL.com har låtit tre av sina experter – Adam Kimelman, Mike G. Morreale och Guillaume Lepage – placera ut vilka spelare som kommer att väljas av vilken klubb i draftens första omgång.

Och de är alla överens om att det är amerikanske Jack Hughes som kommer att väljas av New Jersey Devils som nummer ett före Kaapo Kakko som väntas gå till New York Rangers som nummer två – trots finländarens succé i hockey-VM.

Philip Broberg tippas bäst av svenskarna

De tippar att fyra svenska spelare blir valda i den första rundan, och allra bäst tror de att det går för Philip Broberg. Kimelman tippar att den svenske 17-åringen blir vald av Edmonton Oilers som nummer åtta. Lepage tror att han blir vald som nummer tio av Vancouver Canucks – där han i sådana fall blir lagkamrat med Elias Pettersson – och Morreale tror att Broberg blir vald av Minnesota Wild som nummer 12.

”En scout sa att Broberg inte åker skridskor, han flyger på isen”, skriver Kimelman.

Näst högst av svenskarna väntas Victor Söderström gå. Morreale tror att han kommer att väljas som nummer 16 av Colorado Avalanche, samtidigt som Kimelman tippar på Ottawa Senators 19:e val och Lepage på New York Rangers 20:e.

”Han är en av de mest förbättrade svenska talangerna. Han är en stabil tvåvägsback med en fantastisk förmåga att se spelet, kreativitet och en förståelse för sin roll i spelet på alla delar av isen”, skriver Morreale.

”Nils Höglander kan bli nästa”

Därefter råder det delade meningar blev experterna. Lepage tror att Rögles Nils Höglander kommer att väljas som nummer 27 av Tampa Bay Lightning. Även Morreale tror att Höglander kommer att väljas i den första omgången – som nummer 28 av Carolina Hurricanes – samtidigt som Kimelman inte har med Höglander bland sina val överhuvudtaget.

”Lightning har aldrig tvekat med att ge chansen till mindre talanger och Höglander kan bli nästa. Och om du ska ta en chansning så kan du lika gärna göra det med en spelare med en oklanderlig arbetsmoral”, skriver Lepage.

Morreale var även den ende som hade med Djurgårdens Tobias Björnfot – som han placerat som Boston Bruins sista 31:a val.