Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domen över svenska NHL-stjärnorna hittills

Se senaste avsnittet av ”Sportklubben” med NHL, internationell fotboll och mycket mer.
Elias Pettersson.Foto: TONY GUTIERREZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Williams Karlsson.Foto: STEPHEN R. SYLVANIE / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN
Filip Forsberg.Foto: USA TODAY NETWORK / JEROME MIRON-USA TODAY SPORTS/SI SIPA USA

LOS ANGELES. En fjärdedel av NHL-säsongen är spelad.

Så hur har våra svenskar klarat sig?

Med blandat resultat, får jag säga.

Vi saknar en anfallsstjärna, som kan slåss i toppen av poängligan.

Elias Pettersson, 20, är vårt största hopp att ta en plats bland de tio i topp i NHL:s poängliga.

Han hade en tung start på seriespelet, men sedan har det lossnat och Elias slåss för en plats bland de tio bästa poängproducenterna.

I Nordamerika talar man ofta om ”Sophomore Slump”, vilket är ett uttryck för att den andra säsongen i ligan för spelarna ofta betyder svårigheter att upprepa succén från första året.

Förklaringen är att efter en succéfylld rookiesäsong är motståndarna medvetna om spelarens kapacitet och har kommit på motvapen.

Dahlin bänkad

En annan faktor är ofta spelarens egna krav och förväntningar. Något Elias Pettersson berättade om i en intervju med SportExpressen härom veckan. Han satte för stor press på sig själv under de inledande omgångarna att leva upp till ryktet från förra säsongen när han vann Calder Trophy som NHL:s bäste nykomling.

Rasmus Dahlin, 20, har också fått uppleva motgångar i höst och var bänkad under den sista perioden i lördags när Buffalo mötte Ottawa.

Coachen Ralph Krüger ville inte göra någon stor sak av petningen utan hänvisade till att svackor ofta drabbar unga spelare under deras andra säsong i ligan.

Några av våra stjärnor har drabbats av skador och missat ett antal matcher. Till den kategorin hör Mika Zibanejad, NY Rangers, Gabriel Landeskog, Colorado, Adam Larsson, Edmonton, Alexander Steen, St. Louis, Patric Hörnqvist, Pittsburgh och Hampus Lindholm, Anaheim.

Erik Karlsson på gång

Zibanejad hade en kanonstart på säsongen och ledde Rangers förstalina med kraft och stor produktion innan skadan mot Boston den 27 oktober.

Vilka väntar vi oss mer av?

Jo, Erik Karlsson har äntligen kommit i gång i San Jose och nu ser vi lite av hans ”gamla jag”.

Viktor Arvidsson behöver producera mer i Nashville. William Nylander har varit lite upp och ner i Toronto.

Svenska stjärnorna

Här de tio största svenska stjärnorna i NHL den här hösten:

1) ELIAS PETTERSSON, 20, forward, Vancouver.

Har bjudit på några underhållande solonummer och är återigen Canucks bäste spelare. Toppar lagets poängliga med 25 poäng på 21 matcher.

2) WILLIAM KARLSSON, 26, forward, Vegas.

Är numera etablerad nyckelspelare i Golden Knights och lagets toppcenter. Har gjort en stark höst i ett svajigt gäng och toppar interna poängligan.

3) VICTOR HEDMAN, 28, back, Tampa Bay.

Har missat några matcher, men är den försvarsgeneral alla lag drömmer om att ha. Snittar mer än en poäng per match, inte illa av en back.

4) ROBIN LEHNER, 28, målvakt, Chicago.

Har delat på målvaktsjobbet med Corey Crawford och visat att fjolårsformen från NY Islanders sitter i. Tredje bästa räddningsprocent i NHL med 93,6.

5) JAKOB SILFVERBERG, 29, forward, Anaheim.

Har varit Ducks bäste spelare och målskytt så här långt och är numera också en ledargestalt i laget med ett ”A” på bröstet.

6) ELIAS LINDHOLM, 24, forward, Calgary.

Enligt Flames general manager Brad Trelivings kvartalsrapport (The Athletic) har Lindholm varit lagets bäste spelare den är säsongen. Ett bra betyg.

7) ANDERS NILSSON, 29, målvakt, Ottawa.

Har gett Senators försvar stabilitet och Craig Anderson en fajt om jobbet som förstemålvakt. Nilsson har sjunde bästa räddningsprocent i NHL.

8) WILLIAM NYLANDER, 23, forward, Toronto.

Han är en trollkarl när han vill och har blixtrat till lite då och då i ett Maple Leafs, som har visat ojämn form. Vi väntar oss ännu mer.

9) ANDRE BURAKOVSKY, 24, forward, Colorado.

”Burra” har varit en överraskning i sin nya klubb med både fina mål och framspelningar. Är trea i poängligan efter MacKinnon och Makar.

10) FILIP FORSBERG, 25, forward, Nashville.

Har gjort 9 mål och 15 poäng på bara 13 matcher efter att ha missat sex matcher. Har levererat 4 mål och 6 poäng på de fem senaste omgångarna.

BUBBLARE: Jacob Markström, Vancouver, Alexander Edler, Vancouver, Nicklas Bäckström, Washington, Oskar Lindblom, Philadelphia, Victor Olofsson, Buffalo.

Elias Pettersson knockad – Vancouver gör mål

Ur ”Sportklubben”: Elias Pettersson täcker ett skott med huvudet, men domaren låter spelet fortsätta och Vancouver gör mål.