Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Doldisen förbluffar: ”Titta på honom!”

Henrik Eklund, svensk mästare i NHL 19, ger sina tips – så blir du bra på NHL 20.
Foto: MARC DESROSIERS / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN
Foto: CHRIS YOUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHN E. SOKOLOWSKI / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN
Foto: BOB FRID / BILDBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / JEROME MIRON-USA TODAY SPORTS/SI SIPA USA

Fem SHL-matcher på meritlistan.

Nu förbluffas NHL-expertisen över den 19-årige svenskdoldisen Rasmus Sandin – som tagit en plats i Toronto Maple Leafs inför veckans premiär.

”I mina ögon har han varit lagets mest imponerande spelare under försäsongen”, skriver The Athletics Ian Tulloch.

Det rådde sto osäkerhet kring Rasmus Sandin förra hösten. Vad skulle Toronto Maple Leafs egentligen göra med sin svenske backtalang; låna ut honom till Rögle, låta honom spela i OHL, eller satsa på honom i klubbens farmarlag Toronto Marlies?

Det blev det sistnämnda alternativet.

Och stor succé i AHL-laget.

Den 19-årige Uppsalakillen noterades för 28 poäng på 44 matcher under förra säsongen och ser nu ut att ha skapat sig goda förutsättningar för att ta en plats i Toronto Maple Leafs denna säsong. 

Svensken, som gjorde fem SHL-matcher för Rögle säsongen 2017/2018, draftades av Maple Leafs i förstarundan förra sommaren och har gjort stor succé under rådande försäsong.

Foto: USA TODAY NETWORK / JEROME MIRON-USA TODAY SPORTS/SI SIPA USA

Sandin har fått toppbetyg flera träningsmatcher i rad och hyllas stort av experten Ian Tulloch.

”Någon på Twitter frågade mig om jag skulle ge Sandin en femma i betyg varje match den här säsongen. Jag kommer alltid uppskatta ett vasst skämt, men om han fortsätter spela så här kommer jag inte må dåligt över att ge honom toppbetyg”, skriver han i The Athletic. 

Sandin hyllas av tränaren: ”Spelar ingen roll”

Tulloch var i dagarna - precis som alla andra experter - övertygad om att Sandin kommer få chansen i NHL den här säsongen.

”Han levererade sina de smarta passningar som vi nu blivit vana att se, men han vann också kamper och erövrade pucken. I mina ögon har han varit Torontos mest imponerande spelare under försäsongen om man ser till förväntningarna. Jag ser verkligen fram emot att se vad han kan göra under sina första nio matcher på NHL-nivå och han ser ut som en spelare aktuell för premiären, det har han förtjänat”.

Och under måndagen kom det väntade beskedet: Rasmus Sandin har tagit en tröja till premiären mot Ottawa på hemmais natten mot torsdag.

– Det är rätt coolt. En dröm som blir sann. Det är målet för alla hockeyspelare, att ta en plats i NHL. Så det känns rätt bra nu, säger Sandin.

Rasmus Sandin lämnade Uppsala och Almtuna som 15-åring för att börja hockeygymnasiet i Örnsköldsvik. Det blev dock bara en säsong i Modos ungdomsverksamhet innan flyttlasset gick vidare till Brynäs dito. Enligt The Athletic har Sandins tidiga flytt hemifrån blivit en stor snackis i Toronto Maple Leafs där stjärnorna imponeras av ”The Kids” stora mognad, både på och utanför isen.

Foto: BOB FRID / BILDBYRÅN

– Det är bara att titta på honom. Han är smart och han vet hur man spelar, han har känslan. Han är en sån kille där det inte spelar någon roll hur gammal han är eftersom hans spelsinne är så bra. Det verkar inte spela nån roll vilken nivå han spelar på, säger tränaren Mike Babcock och fortsätter:

– Han verkar helt enkelt vara en bra spelare och en annan grej med honom är att när man pratar med honom blir han inte nervös utan svarar bara ”Ah, okej”. Oftast är det som att han vet man vad man ska säga redan innan.

Och Rasmus Sandin verkar stå kvar med båda fötterna på jorden, trots lovorden från alla håll och kanter.

– Jag håller mig lugn. Jag tycker att jag gör ett bra jobb, behåller lugnet och spelar mitt spel. Det är precis det jag måste göra, säger han till The Athletic.

NHL-KLUBBARNAS BESKED

Svenskarna som får chansen i NHL från start:

LA KINGS: Tobias Björnfot, 18., back.

OTTAWA: Erik Brännström, 20, back.

TORONTO: Timothy Liljegren, 20, back, Rasmus Sandin, 19, back.

 

Bland de svenskar, som fått beskedet att de tvingas börja säsongen i farmarligan AHL återfinns:

BUFFALO: Rasmus Asplund, 21, forward.

CHICAGO: Adam Boqvist, 19, back, Tim Söderlund, 21, forward.

LA KINGS: Johan Södergran, 19, forward.

St. LOUIS: Andreas Borgman, 24, back.

TORONTO: Pierre Engvall, 23, forward.

När det gäller forwarden Pontus Åberg, 26, placerade Toronto honom på waivers under måndagen för att kunna skicka honom till farmarlaget

Första tonåringen på blålinjen på sex år

Under natten till lördag vann Toronto Maple Leafs mot Detroit Red Wings i sista träningsmatchen och Rasmus Sandin fick återigen en femma i betyg av The Athletic.

”Han var bäst på isen. Vad finns det mer att säga om Sandin? Han ser ut att höra hemma i NHL. Jag ska inte sväva i väg, men jag jag skulle bli ganska förvånad om inte Sandin spelade majoriteten av säsongen med Maple Leafs. Så bra är han”, skriver Ian Tulloch.

Rasmus Sandin blir nu första tonåringen som tar en backplats hos Toronto Maple Leafs på sex år. Den senaste? Morgan Rielly - som nu är lagets överlägset största stjärna på blålinjen.

I senaste ”Sportklubben” hamnar en helt enastående fotbollsmatch på listan. ”Hur hinner man ens göra åtta mål?”