Erik Karlsson. Foto: CSM/REX/SHUTTERSTOCKErik Karlsson. Foto: CSM/REX/SHUTTERSTOCK
Erik Karlsson. Foto: CSM/REX/SHUTTERSTOCK
Melinda Currey och Erik Karlsson. Foto: /IBLMelinda Currey och Erik Karlsson. Foto: /IBL
Melinda Currey och Erik Karlsson. Foto: /IBL

"Skulle nog slå ihjäl
mig för jag säger så"

Publicerad
Uppdaterad

STOCKHOLM/LOS ANGELES. Erik Karlsson har chansen att för tredje gången i sin karriär vinna Norris Trophy, som tilldelas NHL:s bästa back.

Nu berättar familj, vänner och fästmön om stjärnbackens resa som började i lilla Landsbro, och kan sluta med att ishockeyns åtråvärdaste pokal lyfts utanför Borohallen.

Resan som gjorde honom till världens bästa Karlsson.

I veckan knockade Ottawa Senators ut New York Rangers från NHL-slutspelet, och avancerade till den första konferensfinalen i den kanadensiska klubbens historia sedan 2007. 

Det kanadensiska huvudstadslaget var inför säsongen knappt tippade att ta sig till slutspel.

Anförda av svensk ishockeys främsta back sedan Nicklas Lidström har Erik Karlsson tagit Ottawa förbi såväl Boston Bruins som New York Rangers i slutspelet, och nu är de regerande mästarna Pittsburgh Penguins det enda kvarvarande hindret från den östra konferensen. 

Konferensfinalen inleds i amerikanska Pittsburgh på lördag och hemma i Sverige, 42 kilometer från Landsbro där allt började för Erik, har pappa Jonas "Höken" Karlsson just hällt upp en kopp java när SportExpressen når honom över telefon.

– Det har varit roligt att titta på Ottawa nu när det blivit så många vinster. De har egentligen tre förstafemmor, utan den där riktiga spetsen men de är väldigt jämna och det är därför de kommit så långt, säger Jonas om förklaringen till klubbens framgångar.

– Ja, och så Erik då så klart. Han spelar en väldigt bra ishockey just nu. Det gör han. 

 

Med 13 poäng, fördelat på två mål och elva assist, är den svenska superstjärnan Stanley Cups hittills poängbästa back - och hyllas dagligen från alla håll och kanter.

Pierre McGuire, den ledande expertkommentatorn i Nordamerika med NBC Sports som bas, säger så här om den svenske backstjärnan:

– Karlsson är verkligen speciell och har inga svagheter. Dessutom är han tuff, vilket vi fått bevis för under de senaste veckorna när han spelat halvskadad och ändå varit briljant.

Erik själv tar lugnt på all uppståndelse och den resa han gjort från Landsbro till toppen av NHL och hockeyvärlden.

– Det är inte mycket att säga om det. För mig är det normalt, det här är den hand jag blivit tilldelad. Och jag har inget annat att jämföra med.

Om du tittar på ditt liv då och ditt liv nu, så måste det vara jättestora kontraster?

– Jo, visst är det så. Klart att det är stor skillnad. Men det gäller att bara fortsätta att vara sig själv som person vad du än gör. Det här är vad jag gör, jag spelar hockey. Jag försöker koncentrera mig på mitt spel och uppgiften för dagen för mig och laget.

Landsbro - där allt började

Erik Karlsson, 11 år gammal.Foto: Privat

Efter att ha täckt ett skott mot Philadelphia Flyers i slutet av grundserien missade Erik Karlsson ett par matcher på grund av sprickor i sin vänstra häl, men när slutspelet tog vid var han tillbaka i laget. 

I den fjärde matchen mot New York Rangers tvingades han dock lämna isen efter den andra perioden, och det uppdagades då att han spelat hela slutspelet med den skadan i sin fot...

Hans pappa Jonas berättar om ett minne från Eriks barndom, där han skadade sig rätt illa men ändo inte klagade:

– Han gjorde illa axeln och överarmen riktigt rejält där en gång när han var liten och var ute på cykeln. Men han var inte så ledsen och hade inte så ont alls. Han klagade i stort sett aldrig när han var liten.

... har Erik alltid haft den tjurskalligheten i sig?

– Ja, det har han. Det är ju bara att bita ihop, han är ju rätt hård av sig. Han har aldrig känt efter så mycket, det har han haft med sig från början.

Det var också där och då allt började för Erik, som redan i unga år satsade allt på idrotten hemma i lilla Landsbro som inte ens har 2 000 invånare. 

– Var han inte i skolan så var han ju uppe på ishallen. Vi körde upp mat och mellanmål till honom i stort sett varje dag för det gick ändå inte att få hem honom. Sen har han ju spelat med de som varit äldre och alltid varit minst så han har alltid fått kämpa hårdast. Det är nog därför han är där han är i dag. Han sökte jämt nya utmaningar.

Varifrån har han fått sin talang, är det ett arv från dig?

– Jag var ju väldigt mycket sämre om vi säger så. På allt, haha.

Barndomskompisen: "Var en grym spelare som ung"

Thobias Josefsson och Oscar Samuelsson fanns med i Landsbro där världens just nu hetaste back formades, och blev världens bästa Karlsson.

Thobias flyttade till det lilla samhället när han fyllde sju, och hamnade direkt i samma klass som Erik när de båda började ettan och de kom att spela i samma lag i såväl ishockey som fotboll.

– Det var fart i honom hela tiden. Han älskade idrott och ville alltid ha något att göra. Han ville alltid hitta på något, vi var ett grabbgäng som alltid spelade fotboll, landhockey eller åkte skridskor. Sen var det fotbolls- och hockeyträningar, och han hade talang i vad han än tog sig för, säger Thobias.

 

 

Märktes det tidigt att han hade en talang utöver det vanliga?

– Ja, det gjorde det. Han var en grym hockeyspelare som ung, men även i fotboll var han riktigt bra. Sen har det nog gjort mycket att man bott i en så liten by där man haft tillgång till allt och kunnat träna när man vill, det fanns alltid tillgång till ishall och fotbollsplan. 

Oscar har nu flyttat från Landsbro till Jönköping men har än i dag nära kontakt med Erik, som han växte upp med från då deras pappor kände varandra väl, och kommer att åka över till Ottawa på tisdag och se lagets två hemmamatcher i konferensfinalen.

Han minns än i dag en kompis som spenderade den mesta av tiden i Borohallen.

– Så var det verkligen. Jag spelade hockey själv, slutade i god tid men när vi var små och så där så var det många som tappade intresset efter ett tag och åkte hem för att spela tv-spel. Man hade ju inte lusten att vara i hallen hela dagen, men Erik var verkligen där nonstop. De åkte upp med mat till honom, och han åt, och det var väl egentligen hans enda break från isen.

Det låter som att allt kretsade kring ishockeyn för honom?

– Han hade en ganska sund distans till hockeyn. Allting kretsade ändå inte kring den och det steg honom aldrig över huvudet med träning och kost. Han hittade en sund balans mellan allt. 

Han kunde ta en burgare med grabbarna?

– Jaja, det var inga problem för honom.

Erik själv minns tillbaka på tiden i Landsbro med glädje, fastän det är längesen han faktiskt bodde där.

– Klart att jag tänker tillbaka på den tiden ibland. Minnen jag har och grejor jag gjort. Det är en del av livets gång. Jag har kvar många kompisar där, så banden till Landsbro finns kvar.

SSK vägrade låta Karlsson lämna

Efter åren hemma i Landsbro kom så tiden när Erik skulle börja gymnasiet, och efter att ha spelat med överåriga genom hela sin uppväxt skulle han nu ingå i ett lag med jämnåriga. 

Valet föll på Södertäljes ishockeygymnasium - ett val som skulle visa sig vara hans första motgång i karriären. 

På isen flöt det mesta på bra, men socialt fungerade det inte och när bästa kompisen Oskar Holst lämnade skolan kom Erik att vantrivas så till den grad att han blev avstängd från boendet på skolan efter en incident som kom att kallas "ett rent pojkhyss". 

Efter det ville Erik lämna skolan och Södertälje. Men klubben vägrade, och krävde upp emot 200 000 kronor för en då 16-årig spelare som bara ville spela ishockey. 

– Vi har lagt ut pengar på honom, och han har två år kvar på kontraktet. Skriver man tre år med en kille så kan han ju inte bara bryta kontraktet. Erik är den bästa backen i Sverige i sin åldersklass och vi vill få skörda lite, sa Södertäljes sportchef Stefan Nyman då till Svenska Dagbladet.

 

LÄS MER: Experternas dom: Ge Erik Karlsson Conn Smythe Trophy

 

Till slut fick Erik ändå lämna skolan i Södertälje, och året därpå återfanns han i Frölundas organisation där han även kom att få göra SHL-debut. I juni samma år draftades han av Ottawa Senators, och efter ytterligare en säsong i Sverige gick flytten över till Kanada.

I NHL har Erik Karlsson år efter år vuxit och tagit steg mot att bli vår nästa Nicklas Lidström.

Efter att ha vunnit Norris Trophy, som tilldelas NHL:s främsta back, två gånger (11/12 & 14/15) har han i år återigen nominerats efter att ha varit ligans tredje poängstarkaste back - och tagit Ottawa till en oväntad slutspelsframgång. 

Om Karlsson tilldelas priset har han fyra kvar att vinna för att komma ikapp Nicklas Lidström, men i ett NHL som ständigt blir bättre är han nära samma status.

– Erik måste numera rankas som en av de absolut bästa spelarna i världen. Tittar vi på backarna i NHL under de senaste 30 åren är han lika bra som de bästa vi sett och då talar jag om namn som Doug Harvey och Bobby Orr, säger NBC Sports Pierre McGuire.

När en respekterad NHL-expert som McGuire säger att du är den bäste backen som kommit fram på de senaste 30 åren, hur reagerar du?

– Givetvis är det roligt när det kommer från en sådan etablerad röst som Pierre med tanke på hans bakgrund i NHL och allt. Det är kul att han tycker så, det är hans åsikt. Jag har känt honom länge och har stor respekt för honom, säger Erik.

Fästmön: "Han är min bästa vän"

För tre år sedan blev Erik Karlsson och Melinda Currey ett par.

Sedan dess har en stark kärlek vuxit sig allt starkare. 

Nu, för första gången någonsin, har Melinda valt att prata med svensk media om relationen med Erik - och hur det är att leva ihop med en världsstjärna som varje år tjänar minst 45,5 miljoner kronor.

– Jag och Erik är väldigt stödjande till varandra, och det ser alltid olika ut vad det innebär. Ibland handlar det om att bara finnas där, ibland är det att orka gå igenom något den andra inte orkar och ibland att inte trycka på den andra när det inte är rätt läge. Samtidigt som vi växer som människor så förändras också stödet vi har till varandra. Oavsett vad som händer så finns det alltid där dock.

Erik Karlsson och Melinda Currey.Foto: Melinda Currey/Instagram.

Från första hand har hon fått följa med Erik de senaste åren, och fått se vad som varje dag driver en av världens bästa spelare.

– Han är extremt dedikerad. En av hans främsta egenskaper som hockeyspelare är att han aldrig nöjer sig. Han kommer alltid hem och känner att han hade kunnat göra mer. Som hans partner är det ibland svårt att se hur han aldrig är nöjd över sin prestation, men det är också det som gör honom till den han är.

– Erik har mött många utmaningar i år och jag tycker att hur han bemött dem är ett bevis på exakt hur mycket han har vuxit som och hur dedikerad han är till Ottawa Senators. Det kanske är oundvikligt att det blir officiellt med alla problem han haft under säsong och vad han gått igenom för att spela, men det är en stor chans att det inte kommer ut heller.

– Erik är den sista personen att klaga, han anser inte sig själv vara speciell eller bättre än någon annan när han klarar sig igenom saker. Han vet att det är det här hockey handlar om, han känner sig bara väldigt hedrad över att få göra vad han gör. Han förstår och accepterar allt som kommer med idrotten.

Har han varit så här fokuserad förut?

– Det är en svår fråga att svara på. Men jag märker att Erik är mer fokuserad än någonsin förut, för han har aldrig varit så här nära att vinna Stanley Cup förut. Och om det skulle hända så är det så klart en livslång dröm som förverkligas för honom.

– Samtidigt så är Erik alltid, alltid, alltid bara fokuserad på nästa match, han tänker inte tio steg framåt utan en match i taget. Det är exakt vad det innebär för honom, och han tänker alltid på hur han kan göra för att bidra som bäst till laget. Jag vet att han varit väldigt stolt över personliga utmärkelser men inget får honom att le lika mycket som när han ser andra lyckas. Att känna att han gjort alla sina supportrar stolta, eller bara veta att han gjorde allt vad han kunde ute på isen, är den bästa känslan för honom.

– Jag och Erik är väldigt stöttande till varandra, och det ser alltid olika ut vad det innebär. Ibland handlar det om att bara finnas där, ibland är det att orka gå igenom något den andra inte orkar och ibland att inte trycka på den andra när det inte är rätt läge. Samtidigt som vi växer som människor så förändras också stödet vi har till varandra. Oavsett vad som händer så finns det alltid där dock.

Just före jul, i november 2016, friade Erik till sin Melinda som tackade ja - genom att lägga en högkaratig förlovningsring på en pizza, något som skapade rubriker världen över, och som enligt Melinda är typiskt honom.

– Ja, det är det. Han brukade fråga mig om jag älskade honom mer än allt annat i världen och jag brukade skämta och svara ”hmm, kanske inte lika mycket som pizza”. Så när han friade sa han att jag inte behövde välja längre, han ville att jag skulle ha ett liv fullt av honom och pizza. Han är min bästa vän som förstår mig mer än någon annan, så samtidigt som hans frieri inte var väldigt traditionellt så var det väldigt mycket oss. 

Vad är det bästa med Erik?

– Hans hjärta. Han skulle förmodligen ha ihjäl mig för att jag säger så, men jag älskar hans sympati. Han är bara en så fin människa och det gäller i alla avseenden. På isen kan det handla om att han kan se en lagkamrat ha en tuff period, då känner han ett personligt ansvar att hjälpa dem till att ha en bra match. Ge dem några passningar så det kan stöta in pucken i mål i stället för att göra mål själv.

 

Foto: Usa Today Network / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

 

– Utanför isen är han exakt samma person. Vi är på gång att starta en välgörenhetskampanj mot mobbning, vilket är något jag alltid brunnit för och så fort jag nämnde det för Erik så ville han vara involverad. Det är min favoritdel hos honom. 

När säsongen är över beror helt på hur det går i den uppkommande matchserien mot Penguins.

Men när den är över kommer paret mest troligt att åka i väg på en resa, något de älskar att göra.

– Vi älskar verkligen att resa och försöker göra det så ofta som möjligt. Våra favoritresmål är Australien, Bali och Hawaii, säger Melinda.

Ottawa spelar första matchen i konferensfinalen i kväll

I kväll inleder Ottawa kampen för att nå det allra sista steget i jakten på Stanley Cup. 

Matchserien inleds med två bortamatcher i Pittsburgh, sen vänder den hem till Ottawa.

Där kommer pappa Jonas och kompisar Oscar att finnas på plats, i Canadian Tire Centre. På tisdag sätter man sig på flyget, och duon hoppas på nya framgånger för Erik - som kommer att vara nyckelspelaren i lagets chanser att slå ut de regerande mästarna.

Jag hör hur "Höken" beklagar sig över att botten i kaffekoppen börjar synas. 

Kaffet är slut, och vårt samtal lider även det mot sin ände...

...men, avslutningsvis Jonas. Hur stolt är du över att se Eriks succé, och läsa alla hyllningar?

– Det går knappt inte att beskriva. Men det är så väldigt mycket stolthet jag känner. Så mycket.

 

Vad gör Erik Karlsson så bra?

John Klingberg, back, Tre Kronor:
– Alla vet hur bra han är med puck, sedan har han tagit oerhörda steg i sitt defensiva spel. Sedan tror jag inte riktigt att man förstår hur stor ledare han är och hur många som tar efter hans jobb som han gör i Ottawa. Alla vet hur bra han är offensivt och hur bra han är med pucken, men jag tror inte många vet hur bra han är som ledare i det laget och hur stort ansvar han tar defensivt.
Peter Popovic, backtränare, Tre Kronor:
– Framför allt har han passningarna, skottet och är fantastiskt explosiv i skridskoåkningen. Han är bra på att följa med upp i anfallen, kanske en av de bästa backarna vi har. Han är bra på att läsa, vinna lösa puckar och sedan gå med framåt och nästan driva anfallet. Sedan har han ett bra matchande skott till det, det är väl det som jag tycker är styrkorna med honom.
Gabriel Landeskog, forward, Tre Kronor:
– Det är mycket saker. Man kan stå och prata om hans skicklighet på isen, skridskoåkning, klubbteknik, skott och sådana saker. Där borta pratar man om "swagger", alltså att man har ett sätt hur man uppför sig på isen, inte kaxigt, men väldigt självsäkert och det ser man på hela Ottawa att hans självförtroende smittar av sig. Det är verkligen en kille man vill ha i sitt lag.
Johan Garpenlöv, tränare, Tre Kronor:
– Allt egentligen. Han har skallen, han har ett enormt självförtroende och har en enorm skridskoåkning. Han är kanske den hockeyspelare som är snabbast på skridskorna. Han har en otrolig skicklighet med pucken, han vill både ha kontroll på pucken men ändå veta var alla är någonstans. Han läser av situationer tidigare än alla, han ser saker som händer innan det händer.
Victor Hedman, back, Tre Kronor:
– Han har inga direkta svagheter som spelare. Nu har jag inte kunnat se så mycket, men jag hade gärna sett honom dominera som han har gjort. Fantastiskt kul att se, han har alltid varit så här bra. Nu i slutspelet så är det lite mer ögon som ser det. Jag är inte förvånad över att han är på den här nivån.
Anton Strålman, back, Tre Kronor:
– Han lever mycket på sin skridskoåkning, att han är en så pass duktig skridskoåkare. Sedan är han snabb i huvudet och väldigt smart. Släng ihop det, snabbheten i fötterna och snabbheten i huvudet så blir det en väldigt bra spelare. Det är väl hans största attribut som hockeyspelare, rörelsemönstret han har och den blick han har för spelet.
Sammanställning: Emanuel Otterhall

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag