Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Detaljen kan stoppa en återkomst till Dif

Foto: JEFF CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / STEPHEN R. SYLVANIE-USA TODAY SP SIPA USA

William Eklund väntas bli en av förgrundsfigurerna i framtidens San Jose Sharks.

Både på och utanför isen.

När stjärnan Tomas Hertl ska inleda förhandlingar med klubben presenteras ”lill-Fimpen” som ett potentiellt lockbete.

– Det kan vara en del av säljpitchen, säger experten Jonatan Lindquist i podden Hockeypuls specialprogram NHL-puls.

Lyssna på Hockeypuls SpotifyiPhoneAcast

https://embed.radioplay.io?id=98527&country_iso=se

Flera svenska forwardstalanger har under hösten gjort avtryck i världens bästa hockeyliga. Däribland William Eklund och Jonathan Dahlén, som bägge fått chansen i San Jose Sharks toppkedjor. 

– Det känns som att de verkligen vill ta en titt på både Eklund och Dahlén. Även för att lyfta optimismen, hos supportrar och spelare. Erik Karlsson berättade, när han kom in i ligan, om att han hade svårt att förstå när äldre killar pratade om vilken energi yngre killar kan bidra med, men att han inser det nu, när han ser Eklund och Dahlén, berättar Viaplay-profilen Jonatan Lindquist. 

Medan Dahlén spelat samtliga av Sharks inledande matcher av grundserien blev Eklund förpassad till läktaren i mötet med Boston den gångna helgen.

Det behöver däremot inte betyda att Eklunds chans på fortsatt NHL-spel denna säsong är bortblåst, påstår Lindquist i Hockeypuls podcast. 

I stället för att skicka hem honom till Djurgården och SHL kan det finnas ett ekonomiskt tungt argument som talar för att Eklund blir kvar i Nordamerika. Skulle ”lill-Fimpen” spela fler än nio matcher med Sharks aktiveras automatiskt hans första kontraktsår med klubben vilket kan vara en väg Sharks väljer att ta. 

– Ska man tänka lönetaksstrategiskt är det bättre att bränna det här året på kontraktet, tycker Lindquist som väver ut sitt resonemang:

– Sparar du ett år och att han får komma tillbaka om en säsong och att han då visar sitt värde, med tre år kvar av kontraktet, då kommer han bli dyrare längre fram, i stället för att bränna det här året och låta honom vara kvar två år till. Det är ett skäl inte alla tänker på. Jag var tidigare inne på att det kanske inte var den optimala miljön att vara i eftersom det varit stökigt i Sharks men nu verkar det finnas en harmoni i klubben igen.

Stjärnans kontrakt går ut

Alldeles oavsett Eklunds nuvarande situation råder det inga tvivel om att Sharks, som tingade 19-åringen som sjua i sommarens NHL-draft, ser honom som ett av klubbens framtida affischnamn. 

Hans talang kan till och med fungera som en drivande faktor i förhandlingar med lagets toppspelare. 

En sådan är tjecken Tomas Hertl, som just nu är tredje bäst betalda forward i Sharks men som väntas skriva ett saftigt mångmiljonavtal inom en snar framtid.

– Tomas Hertl har ett utgående kontrakt och en del av säljpitchen kan vara att – om han sajnar fem år – då får han ha Eklund på sin kant som kommer servera puckar, förklarar Jonatan Lindquist i Hockeypuls podcast specialprogram NHL-puls. 

https://embed.radioplay.io?id=98527&country_iso=se