Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det vore fel att säga att vi ska ta SM-guld”

Barry Smith.
Foto: Tobias Röstlund / TT NYHETSBYR¿N
Foto: FOTO: CLAUDIO BRESCIANI /TT / TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Nyheten om att den amerikanske NHL-veteranen Barry Smith, 69, tar över tränarjobbet i Djurgården slog ner som en bomb i går.

– Vi har fört diskussioner under en tid. Jag känner några av ledarna i Djurgården sedan flera år tillbaka, då jag haft en hockeycamp för både unga spelare och svenska NHL-spelare i Stockholm inför säsongen i augusti, säger Barry Smith till SportExpressen.

Han säger sig vara hur taggad som helst inför SHL-jobbet.

Men Smith, som är känd för att vara en innovatör i branschen, kommer inte till Sverige med någon pekpinne från NHL.

– Absolut inte. Jag hoppas kunna lära klubbens övriga coacher en del och jag hoppas samtidigt få chansen att lära av dem. Planen är att jag ska vara med på juniorlagens träningar till och från och ge deras coacher chansen att vara med mig i A-laget vid tillfällen.

När SportExpressen når Barry Smith i hemmet i Glendale utanför Phoenix i Arizona är han uppdaterad om SM-slutspelet i SHL och mycket annat inom svensk hockey.

– Jag ser matcher i efterhand och såg Djurgårdens matchserie mot Frölunda.

Vilket betyg sätter du på produkten?

– Jag är imponerad över tempot i matcherna och det defensiva spelet. Och att det är väldigt liten skillnad på kvaliteten mellan toppen och botten i SHL. Vad som kanske kan göras bättre är avsluten och målskyttet, där ligger NHL-spelarna före. 

Vad känner du att du kan tillföra Djurgården?

– Jag har en del tankar. Alla spelare i dag åker med bra fart, är vältränade och skjuter rätt bra, men förmågan att fatta snabba beslut i full fart tror jag går att utveckla. Det är en process jag vill jobba med, att göra spelarnas tankeprocess snabbare.

Djurgården är en anrik storklubb inom svensk hockey, så målsättningen måste väl vara att bli mästare?

– Jag kommer dit för att hjälpa laget bli så bra som de kan bli. Men det vore fel av mig att gå ut och säga att vi ska vinna SM-guld nästa säsong. Tillsammans med Joakim (Eriksson, DIF:s strategiske sportchef) och Tobias (Pehrsson, utvecklingschef) ska jag utveckla spelarna och deras beslutsförmåga. Jag är verkligen tänd på det här uppdraget och att själv få verka i en ny omgivning. Det blir en utmaning.

Barry Smith om Sverige: ”Fantastisk hockeykultur”

Du har vunnit Stanley Cup som assisterande tränare med svenska spelare i både Pittsburgh Penguins och Detroit Red Wings, och hjälpt Kent Forsberg i Tre Kronor under OS (1998) och World Cup (1996) , har du en speciell förkärlek till Sverige?

– Sverige har en fantastisk hockeykultur, se bara på hur många spelare ni producerar och som tar sig till NHL och lyckas där. Ni har också många bra coacher i Sverige, det vet jag av egen erfarenhet efter alla mina besök här.

Du var parhäst med legendaren Scotty Bowman och vann mästartitlar i NHL med honom, kan det tänkas att han kommer på ett besök till Sverige nästa säsong?

– Det är inte alls omöjligt. Vi talas fortfarande vid nästan dagligen, då vi båda hjälper till inom Chicago Blackhawks organisation. Scotty är trots att han fyllt 87 år lika skarp som någonsin när det gäller att analysera matcher. Om vi kan anordna någon form av tränarsymposium i samarbete med Svenska ishockeyförbundet vore det kul att bjuda in honom. Jag vet att han varit där tidigare i samband med Sweden Hockey Games, men det vore kul att få honom att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter ännu en gång.

Till sist, när kommer du till Stockholm?

– Med tanke på pandemin har vi bestämt att jag inte gör någon snabbresa nu utan vi kan klara av alla möten via Zoom. Så jag flyttar nog till Stockholm i slutet av juli, säger Barry Smith.