Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det var mitt ögonblick – en fantastiskt bra låt”

Jacob MarkströmFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Hammarby-supportrarFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

ST. LOUIS. Hans pappa Anders gick bort i cancer i november.

Jacob Markström, 29, förnekar inte att det varit en känslofylld säsong och svarar så här på frågan vad uttagningen till All Starmatchen i St. Louis betyder.

– Klart att det är roligt, men jag vill inte säga att det är pojkdrömmen förverkligad. Vad jag drömde om som grabb var att få vinna OS-guld, VM-guld, Stanley Cup och SM-guld, säger han.

Markström blev uttagen till All Starmatchen sedan Marc-André Fleury tackat nej på grund av skada.

Men om det är någon av ligans målvakter som är förtjänt av uppmärksamhet den här säsongen, så är det Jacob.

Han har varit grundbulten i Canucksförsvaret och räddat laget till ett antal extra poäng och en förstaplats i Pacific division.

Han gjorde under hösten två resor till Sverige för att kunna vara nära familjen under pappans sista dagar och återvände ytterligare en gång för begravningen.

Så frågan man ställer, hur har han orkat mentalt att ta sig igenom sorgen och samtidigt kunna storspela i NHL?

– Man snör på sig skridskorna och går ut och spelar bara. Sedan har det handlat om ett fantastiskt stöd från lagkompisar och vänner, säger han.

Markström uppskattar också allt stöd han fått från fans och folk i allmänhet.

– Jag känner stödet där ute och är tacksam över det även om det inte påverkar mig så mycket.

När det var Jacob Markströms tur att rädda frilägen i Skills Competition dånade Kentas ”Just i dag är jag stark” i arenans högtalare.

– Man är hammarbyare sedan barnsben och farsan tog med mig på matcher och brorsan har spelat där i flera år och det är en fantastiskt bra låt. Det var mitt ögonblick när man fick välja låt och då blev det Kenta. Både farsan och brorsan har gått ut till den låten på Söderstadion så det var roligt, säger Markström till Hockeynews.se.

Anders Markström var målvakt i Hammarby mellan 1980 och 1983 och även hans bror, Tim, har ett förflutet i klubben.

Markströms kontrakt går ut

Jacob Markströms kontrakt går ut i sommar och han säger så här om de pågående kontraktsförhandlingarna.

– Vi får se hur det slutar. Jag försöker att undvika att tänka på det. Efter den här helgen i St. Louis är det tillbaka till vardagen igen och vi slåss om en slutspelsplats i en division där det oerhört jämnt mellan lagen.

– Jag är inte orolig över hur förhandlingarna ska sluta. Alla vet att jag vill stanna i Vancouver, så det där är en fråga för klubbledningen och min agent att lösa. Mitt fokus ligger på att spela så bra som möjligt och vinna matcher för laget

På frågan om vad det betyder för honom att Canucks har en rad unga talanger i Elias Pettersson, Quinn Hughes och Brock Boeser som kommer att vara stommen i laget för många år framöver nu när han etablerat sig som förstemålvakt i klubben, svarar Jacob:

– Det är superspännande tider i Vancouver just nu efter några år av generationsväxling inom laget, så visst vill jag vara med om de kommande åren. Elias är redan en av ligans bästa tvåvägscentrar och som målvakt uppskattar man den typen av spelare.

Om 20-årige backtalangen Quinn Hughes säger Markström:

– Se bara med vilket självförtroende han spelar nu. Han ställs mot de bästa i ligan och tar sig ändå fram på små ytor med sin talang och skicklighet. Det är kul att se.

”En stor ära att vara här”

Om den nya trenden med så kallade ”Zorro-mål” eller ”lacrossemål” på isen, som bland andra Filip Forsberg bjudit på, säger Jacob:

– Jag har varit lyckligt lottad som inte drabbats av de där målen. Jag tycker det vore bra med en begränsning av hur mycket tid ungdomar ska få titta på Youtube och vara inne på sociala medier för att studera de där konstmålen, haha....

– Men det är inget som egentligen oroar mig. Det räknas fortfarande bara som ett mål och inte som två. Så länge det är så kommer det inte att ta över målproduktionen.

Att få åka på sin första All Starmatch var stort för Jacob Markström.

– Absolut. Det är en ära att få vara här och representera Vancouver Canucks. Och att få ha min mamma och min farbror här är stort och gör mig extra taggad. De har pratat om att komma och hälsa på och morsan kommer till Vancouver när Henke och Danne ska firas av Canucks i februari, men hon ville komma nu också och det är roligt för mig att få dela den här upplevelsen med dem, säger Jacob.

Är det här pojkdrömmen förverkligad?

– Nej, det är det inte. Men det är en liten bonus. Jag kan inte säga att jag har drömt om att få spela en All Starmatch i NHL utan det är OS-guld, VM-guld, Stanley Cup och SM-guld man drömt om. Att få vinna något över en längre period är vad som gällt. Jag har inte haft några individuella drömmar riktigt utan det finns inget bättre än att få vinna något med ett lag.

Kan du komma ihåg någon gång när det varit så här tajt i ligatabellen?

– Nej, vi pratade just om det några av oss spelare emellan och jag kan inte påminna mig en liknande situation. Det är förstås kul för alla inblandade även om man som spelare helst hade sett att vi hade 20 poängs försprång ovan strecket. Det kommer att handla om slutspelshockey hela vägen nu från All Staruppehållet fram till den sista seriematchen i april, säger Jacob.

Han bildade målvaktspar ihop med tjecken David Rittich i All Starlaget från Pacific divsion.

Tipset: ”Slå till på sex miljoner”

Markström har startat 34 av Vancouvers 49 matcher den här säsongen och vunnit 18 av dem. Tre förluster har kommit efter förlängning. Han har en räddningsprocent på 91,6 och har ett snitt på 2,71 mål per match.

Förre målvakten och assisterande NHL-coachen Johan Hedberg sa nyligen i en intervju med SportExpressen så här om Markströms status i ligan och möjligheterna att få ett guldkantat flerårskontrakt:

– I mina ögon har han kapacitet att tillhöra topp fem bland ligans målvakter om laget spelar på rätt sätt. Han har redan visat att han kan vara en matchvinnare för Vancouver. Alla vet att han kan spika igen om han är på humör och stoppar det han ska.

Så hur mycket pengar kan Markström få nu?

– Får han ett bud på sex miljoner dollar (ca 57 miljoner kronor) ska han slå till, menar Johan Hedberg.

Jacob Markströms vadslagning

Se fler höjdpunkter på viafree.se – och matcherna LIVE eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se