Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är som ett experiment”

Foto: VIASAT
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PERRY NELSON / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

Den 13 januari är NHL tillbaka. 

En säsong som är speciell på många sätt. 

– Fasaden på NHL kommer att vara lite annorlunda efter det här året, säger Viaplays Håkan Södergren. 

Den 13:e januari släpps pucken i den första omgången av NHL. Och för Håkan Södergren, expert för Nent som sänder NHL i bland annat Viaplay, lyfter vikten av att ligan nu kommer i gång. 

– NHL är den ligan som visar vägen utvecklingsmässigt och där de bästa spelarna finns så jag tror att för hockeys generellt är viktigt att NHL spelar en säsong, säger han.

En säsong som på många sätt kommer att vara speciell på många sätt. 

”Det är som ett experiment”

Seriespelet har gjorts om och kommer enbart att spelas i 56 matcher per lag plus slutspel, i stället för ordinarie 82. Dessutom har nya konferenser gjorts för att minimera resandet. Grundserien består nu av väst, central och öst-konferens, samt en norr-konferens som enbart består av den kanadensiska lagen.

Slutspelet spelas av de fyra bästa lagen från varje division och Södergren tror att den här säsongen kan komma att förändra NHL på sikt. 

– För det första. Det är spännande och bra faktiskt. Är det något som idrotten tyvärr ofta är så är det att den är väldigt konservativ med spelsystem och divisioner, men den här säsongen kommer att bli den mest annorlunda NHL har varit med om.

Han fortsätter:

– Man har fått flytta lag till höger och vänster och det att man har förändrat lite med vilka lag som går till slutspel. Det är nästan som att man ser ett litet experiment på vad som kan hända och jag tror att man, om det visar sig positiva effekter, kan få en liten ”facelift”. Att fasaden på NHL kommer blir lite annorlunda efter det här året. 

Vad kan det få för effekter? 

– Ser vi till de stora ligorna så har de stora klubbarna ett väldigt starkt grepp och det finns klara skikt mellan stora klubbar och mindre klubbar och det har NHL också. Det här kan flytta lite på det lite med stora klubbar och mindre klubbar. 

– Det kommer att ske förändringar i organisationerna runtom i alla klubbar. 

Förändrar synen på ishockey

På hemmaplan har SHL haft stora problem med coronautbrott i lagen och uppskjutna matcher, något vi även bevittnat i USA:s basketliga NBA. 

Och precis som i övriga så spelas matcherna utan publik.

– Hela miljön runt NHL arenan med mycket folk. Hela spektaklet runtomkring, kommer att förändra delvis försvinna då man inte har någon publik. 

– Jag tror att det kommer att märkas i populariteten av ishockey och många kommer att sakna att gå på matcher. 

Gynnar de bästa spelarna

En del av spelarna har inte spelat sedan serien stängdes i mars. Men att ett tio-elva månader långt uppehåll haft negativ påverkan spelarnas kvalitet tror inte Södergren. Han menar snarare att ett långt uppehåll mellan säsongerna har varit gynnsamt. 

– Om vi ser på slitaget så har man kunnat hämta in lite och vissa spelare och kunnat träna upp sig med både muskler och vikt. Det har inte varit en nackdel att det varit ett långt break, snarare tvärtom. Speciellt för stjärnspelarna som ofta får för lite vila och för lite träning. 

Han passar också på att komma med ett tips på vilka som står som segrare framåt sommaren.

– Vi har de stora favoriterna med fjolårssegrarna Tampa som är med i försvarande position, man får alltid massa följdeffekter av att ha vunnit, säger han och fortsätter:  

– Tittar vi på de som var utmanare förra året och som är ännu mer peppade. Det är Colorado som jag ser det, som har gjort det väldigt bra, de är en utmanare till Tampa.