Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det kommer att bli som i ett getingbo”

Foto: JEFF MCINTOSH / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Flera svenska stjärnor har bytt NHL-klubb inför den här säsongen.

Men ingen mer uppseendeväckande än Jacob Markströms flytt från Vancouver Canucks till Calgary Flames.

”Marky” som han kallades i Vancouver, var en hyllad hjälte och otroligt populär bland fansen.

– Klart att det kommer att pirra i magen och kännas speciellt när vi ställs mot Vancouver i vinter, men man anpassar sig ganska fort i den nya verkligheten, säger Jacob till SportExpressen.

Han kommer att behöva göra det snabbt för Flames och Canucks möts tio gånger i vinter.

Lagen är placerade i den nya kanadensiska divisionen i NHL, som går under beteckningen ”North divisionen”.

Första drabbningen mellan de här två ärkerivalerna blir redan på lördag, den 16 januari, i Calgary.

Markström ser fram emot att under hela säsongen tvingas spänna musklerna mot de sex kanadensiska konkurrenterna – Ottawa, Toronto, Montreal, Winnipeg, Edmonton och Vancouver.

– Det blir spännande och kommer att kännas som klassiska Hockey Night in Canada på tv varje gång vi spelar. Det blir mer känslor och lite tuffare spel. Och det är bara någon dag mellan matcherna. Ett getingbo är vad det kommer att bli, tråkigt bara att fansen inte kan vara med i arenorna från start, säger Jacob. 

Han fick sitt drömkontrakt i höstas. Vad Vancouver inte hade råd att betala hostade Calgary fram och då talar vi om 6 miljoner dollar, vilket motsvarar ca 49,8 miljoner kronor, i årslön för de sex kommande åren.

– Det var skönt att få det där flerårskontraktet gjort till slut och ha förhandlingarna bakom sig. Det finns alltid i bakhuvudet när man spelar med ett utgående kontrakt. Jag pratade mycket med min agent under och efter den förra säsongen, men nu är allt fokus på isen och matcherna.

Jacob Markström: ”Han har mycket tricks för sig”

Att lämna Vancouver efter fem år har sitt pris.

Markström hann skaffa sig många nära vänner där och kände sig som en medlem av Alexander Edlers familj.

– Jag lekte alltid med deras två döttrar när jag bodde hos Alex och hans familj eller kom över på middag. Så det är tråkigt att behöva lämna dem då vi verkligen blivit nära vänner. Likaså med Loui Eriksson och hans familj, som jag spenderat två julhelger med. Men sådan är den här branschen. Man får ta igen det under somrarna och vi håller kontakten via mobilen och face-time.

En annan kompis som nu plötsligt blir motståndare och fiende på isen är Elias Pettersson, 22.

Nu ska Markström stoppa ”Sneaky Petey”, som Pettersson kalls bland hockeymedia i Vancouver för sina oförutsägbara tricks med pucken.

– Han har så mycket tricks för sig, så det gäller att spela hårt och tufft mot Elias och inte ge honom någon tid eller några ytor. Han har fantastiska handleder och ett bra skott. Jag hoppas så klart att han inte gör så många mål på mig i vinter, haha...

Men om Jacob tvingats lämna nära kompisar i Vancouver, så har han återförenats med en god vän i Calgary.

Elias Lindholm och Markström är båda från Gävle och kör sommarträning ihop.

Nu har Jacob varit inneboende hos Elias i Calgary under en vecka i väntan på egen lägenhet i stan.

Så frågan är given - hur bra kock är Lindholm?

– Han är förvånansvärt bra på att laga mat. Men det visste jag redan, då jag brukar bli bjuden på en fin middag hos honom i Gävle varje sommar. Han är bra på att fixa en riktigt god gryta, så jag klagar absolut inte.

https://www.instagram.com/p/CJMlmhzl2mJ/

”Tror att vi kan hota alla lag i ligan”

Precis som i Vancouver får Markström flera svenska lagkamrater i Flames. Här finns förutom Elias Lindholm också backduon Rasmus Andersson och Oliver Kylington samt forwardarna Mikael Backlund och Joakim Nordström. 

– Det är en bra grupp killar och jag har blivit väl mottagen från första stund. Efter alla år i ligan har jag ju spelat mot de flesta av dem, så lite känner jag ju spelarna här. Men allt är kanon, från klubbledning till tränarstaben och personalen kring laget.

– Visst hjälper det sedan att ha en kompis som Elias här, det är en trygghet för mig. Att dessutom Chris Tanev och Josh Leivo nu också kommit hit från Vancouver ger mig ytterligare trygghet. Tanev fanns i Vancouver när jag kom dit, så honom har jag känt i fem år.

Jacob har inte hunnit ”göra stan” i Calgary, då hårda restriktioner råder på grund av pandemin. Restauranger är stängda, och så vidare.

– Det är speciella tider, så man rör sig bara mellan ishallen och bostaden. Och det har varit ett annorlunda träningsläger, där vi varit uppdelade i små grupper och det har som bekant inte varit några träningsmatcher. Det ska bli fantastiskt roligt när nu serien drar i gång. Jag tror att vi kan hota alla lag i ligan. Calgary har haft ett bra lag i flera år, men inte riktigt fått till det. Men alla säger tydligt och klart att det här är säsongen när det kommer att lyfta. Alla här vill vinna nu, säger Jacob Markström.

Mer om Jacob Markström

Ålder: 30.

Längd: 198 cm.

Vikt: 93 kg.

Årslön: 49,8 miljoner kr.

Tröjnummer: 25.

NHL-statistik: 270 matcher, 9 assist. Räddningsprocent 91,1, insläppta mål per match 2.80.

Meriter: VM-guld 2013, VM-brons 2010. JVM-silver 2009, JVM-brons 2010.

NHL-meriter: All Starmatchen 2020.

SHL-meriter: Rookie of the Year 2020.