Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det kändes lite som en film, helt galet"

Gabriel Landeskog och Miljan Hejduk vid en ceremoni i natt.Foto: Karl Gehring

Milan Hejduk kallade Gabriel Landeskog till ett möte i lagets omklädningsrum.

Några timmar senare lämnade veteranen över kaptensrollen till den 19 år och 286 dagar unge svensken.

För SPORT-Expressen berättar Landeskog om hur det gick till när han skrev in sig i historieböckerna som NHL:s yngste lagkapten någonsin.

- Jag trodde att det var ett lagmöte men när jag kom dit var det bara coachen och Hejduk där, det kändes lite som en film. Det är fruktansvärt svårt att smälta, säger Landeskog.

FYRA RÖSTER OM LANDESKOG

- Det kommer att gå bra för Landeskog som kapten. Han verkar mogen i allt han gör.

Henrik Sedin, k apten för Vancouver sedan oktober 2010.

- Det är en väldigt ödmjuk kille. Och han leder genom sitt sätt att spela ishockey också.

Mattias Norström, kapten för Los Angeles 2001-07.

- Det är en stor ära att bli ansedd som en ledare för laget, så just den biten är väldigt smickrande.

Markus Näslund, kapten för Vancouver 2000-08.

- Han är mogen för sin ålder och jag tror att han kommer att växa av den här utmaningen.

Daniel Alfredsson, k apten i Ottawa sedan hösten 1999.

Sidney Crosby, Joe Sakic eller Jonathan Toews. Ingen av storstjärnorna kan nu mäta sig med Gabriel Landeskog.

19-åringen, som nyligen utsågs till årets rookie i världens bästa liga, är nu den yngsta lagkaptenen någonsin i NHL:s historia.

Trodde det var lagmöte

Tidigt i går morse lokal tid i Denver fick han beskedet - som på många sätt liknar ett filmmanus.

- Milan Hejduk ringde mig och frågade om jag kunde komma ner till anläggningen klockan åtta på morgonen för ett möte, berättar Landeskog.

Vad trodde du att det handlade om?

- Jag förstod inte riktigt utan trodde det var ett lagmöte om lockouten. Men sen kom jag dit och då var det bara coachen och Hejduk på plats, säger Landeskog.

Hur gick allt till sedan?

- Coachen sa att Milan hade något han ville prata om, sen började han snacka om att det var dags att lämna över C:et och att han började bli till åren. Då fattade jag vad allt handlade om och sedan frågade han om jag kände att jag var redo. Självklart var det fruktansvärt kul.

Vad var din första känsla?

- Det kändes lite som en film, helt galet. Jag började skratta och fick ett leende på läpparna som inte riktigt ville försvinna, man blev som ett barn på julafton.

"Klart det blir extra press"

Hur tror du att allt kommer förändras för din del?

- Det är klart att det kommer bli mycket nytt från början, just nu är det lite overkligt och lite svårt att sätta sig in i situationen. Men det gäller att snacka mycket med grabbarna i laget och det handlar inte bara om allt kring laget utan mycket andra uppdrag i samhället också.

Hur ser du på pressen som ökar nu?

- Det är klart att det kommer bli en extra press och såna saker, men jag ser bara positivt på det. Grabbarna i laget stöttar mig också.

Yngre än Toews, Joe Sakic och Sidney Crosby. Det måste vara en rätt mäktig känsla?

- Man får nypa sig i armen, det är inga dåliga spelare det där utan det är en stor ära att ens nämnas bland dessa namn. Men jag har mycket att bevisa, jag har bara spelat ett år i ligan.

"Fråga mig om 30 år"

SPORT-Expressen träffade Landeskog i Stockholm nyligen före avresan till Denver, där han tillbringat sommaren för träning med personlige tränaren Andreas Öhgren.

- Jag måste ge honom kredd för att jag spelade 82 matcher förra året. Utan hans engagemang och tid som han lagt ner hade jag nog inte kunnat prestera så bra som jag gjorde.

Blir du större än Peter “Foppa" Forsberg i Denver nu?

- Sånt tänker man inte på nu utan han är en av de största här borta, ingen tvekan om det. Du får fråga mig om 30 år, då kanske jag kan svara bättre.