Gabriel Landeskog och Miljan Hejduk vid en ceremoni i natt. Foto: Karl Gehring
Gabriel Landeskog och Miljan Hejduk vid en ceremoni i natt. Foto: Karl Gehring

"Det kändes lite som en film, helt galet"

Publicerad

Milan Hejduk kallade Gabriel Landeskog till ett möte i lagets omklädningsrum.

Några timmar senare lämnade veteranen över kaptensrollen till den 19 år och 286 dagar unge svensken.

För SPORT-Expressen berättar Landeskog om hur det gick till när han skrev in sig i historieböckerna som NHL:s yngste lagkapten någonsin.

- Jag trodde att det var ett lagmöte men när jag kom dit var det bara coachen och Hejduk där, det kändes lite som en film. Det är fruktansvärt svårt att smälta, säger Landeskog.

Sidney Crosby, Joe Sakic eller Jonathan Toews. Ingen av storstjärnorna kan nu mäta sig med Gabriel Landeskog.

19-åringen, som nyligen utsågs till årets rookie i världens bästa liga, är nu den yngsta lagkaptenen någonsin i NHL:s historia.

Trodde det var lagmöte

Tidigt i går morse lokal tid i Denver fick han beskedet - som på många sätt liknar ett filmmanus.

- Milan Hejduk ringde mig och frågade om jag kunde komma ner till anläggningen klockan åtta på morgonen för ett möte, berättar Landeskog.

Vad trodde du att det handlade om?

- Jag förstod inte riktigt utan trodde det var ett lagmöte om lockouten. Men sen kom jag dit och då var det bara coachen och Hejduk på plats, säger Landeskog.

Hur gick allt till sedan?

- Coachen sa att Milan hade något han ville prata om, sen började han snacka om att det var dags att lämna över C:et och att han började bli till åren. Då fattade jag vad allt handlade om och sedan frågade han om jag kände att jag var redo. Självklart var det fruktansvärt kul.

Vad var din första känsla?

- Det kändes lite som en film, helt galet. Jag började skratta och fick ett leende på läpparna som inte riktigt ville försvinna, man blev som ett barn på julafton.

"Klart det blir extra press"

Hur tror du att allt kommer förändras för din del?

- Det är klart att det kommer bli mycket nytt från början, just nu är det lite overkligt och lite svårt att sätta sig in i situationen. Men det gäller att snacka mycket med grabbarna i laget och det handlar inte bara om allt kring laget utan mycket andra uppdrag i samhället också.

Hur ser du på pressen som ökar nu?

- Det är klart att det kommer bli en extra press och såna saker, men jag ser bara positivt på det. Grabbarna i laget stöttar mig också.

Yngre än Toews, Joe Sakic och Sidney Crosby. Det måste vara en rätt mäktig känsla?

- Man får nypa sig i armen, det är inga dåliga spelare det där utan det är en stor ära att ens nämnas bland dessa namn. Men jag har mycket att bevisa, jag har bara spelat ett år i ligan.

"Fråga mig om 30 år"

SPORT-Expressen träffade Landeskog i Stockholm nyligen före avresan till Denver, där han tillbringat sommaren för träning med personlige tränaren Andreas Öhgren.

- Jag måste ge honom kredd för att jag spelade 82 matcher förra året. Utan hans engagemang och tid som han lagt ner hade jag nog inte kunnat prestera så bra som jag gjorde.

Blir du större än Peter “Foppa" Forsberg i Denver nu?

- Sånt tänker man inte på nu utan han är en av de största här borta, ingen tvekan om det. Du får fråga mig om 30 år, då kanske jag kan svara bättre.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag