Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är nu hans stora kontrakt ska komma”

Markström in action.Foto: TIMOTHY T. LUDWIG / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN
Markström under VM i Bratislava i vårasFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Jacob Markström, 29, gör en jättesäsong i Vancouver Canucks.

Det kommer att ge extra klirr i kassan, då han spelar med ett utgående kontrakt.

”Marky”, som han kallas bland lagkamrater och klubbledning i den hockeytokiga kanadensiska staden, blir fri att gå vart han vill den 1 juli i år.

Men räkna med att Canucks kommer att göra allt för att behålla honom.

– Min gissning är att Jacob kan förhandla till sig ett femårskontrakt med en årslön på 52-57 miljoner kronor, säger förre NHL-målvakten och målvaktstränaren Johan Hedberg.

Det skulle ge Markström totalt mellan 260 och 285 miljoner kronor.

Själv vill han ligga lågt i snacket om det nya kontraktet.

Jacob sa till Sportsnet i Vancouver i förra veckan att allt fokus ligger på att hjälpa laget ta en slutspelsplats i vår.

Och att han inte vill att kommentarer om förhandlingarna ska bli en snackis i media.

Men klart är att samtalen mellan hans agent och Canucks ledning är i full gång och att klubben vill göra allt för att behålla sin svenske målvaktsstjärna.

Så Markström sitter i en drömsits.

För nu har Canucks fått den förstemålvakt man letat efter under några år.

Något som Jacob kämpat hårt för och är medveten om att allt slit ska ge utdelning i plånboken.

– Det är nu hans stora kontrakt ska komma. Han har aldrig varit så stabil tidigare. Jacob har visat att han kan spela på den högsta nivån i ligan. Han ser stor och tät ut i kassen. Och han är atletisk för sin storlek, säger Johan Hedberg, som själv gjorde 373 matcher som målvakt i NHL och fram till i december var målvaktstränare under drygt fyra säsonger i toppklubben San Jose Sharks.

Kan Markström bli en topp-tio målvakt i NHL eller är han redan där i dag?

– Oerhört svårt att säga. I mina ögon har han kapacitet att tillhöra topp fem bland ligans målvakter om laget spelar på rätt sätt. Han har redan visat att han kan vara en matchvinnare för Vancouver. Alla vet att han kan spika igen om han är på humör och stoppar det han ska, menar Hedberg.

”Han är en glad gamäng”

Hur är han som kille?

– Markan är en levnadsglad och jäkla skön kille. Rolig och kul att ha omkring sig. Han är helt enkelt en glad gamäng, Med sin nya stabilitet, och där tror jag att Canucks målvaktstränare Ian Clark betytt en hel del för honom, har Markan mognat och man ser inte längre de där misstagen, som man kunde se tidigare.

Vilka vibbar får du som expert när du ser Markström spela?

– Att han är en bra frilägesmålvakt, som ser ut att tycka om matchavgörande situationer. Han har blivit bättre på att ändra vinklar och flytta fötterna. Det är väldigt svårt att göra mål på Markan om du går rakt på honom. Dessutom har han blivit bättre på att hålla upp överkroppen.

Vancouver har en del stora kontrakt som man måste skriva med stjärnor som Elias Pettersson och Quinn Hughes under de kommande åren. Vilken nivå bör Markström lägga sig på?

– Får han ett bud på sex miljoner dollar (ca 57 miljoner kronor), så bör han ta det. Ju bättre lag han får framför sig på isen under de kommande åren, desto bättre kan han själv spela. Han har nog inte statistik att backa upp ett krav på åtta miljoner dollar (ca 76 miljoner kronor).

Problem inför expansionsdraften

Vancouver har ett annat problem kring målvaktsfrågan och det är den kommande expansionsdraften när det nya laget i Seattle ska in i NHL inför säsongen 2021-22.

De andra lagen får bara skydda en målvakt och Canucks har en duktig andrekeeper i 24-årige Thatcher Demko.

General managern Jim Benning uppgav häromdagen att det blir en senare fråga hur man ska hantera den biten.

Ett alternativ kan vara att ordna en uppgörelse med Seattle och ge bort ett draftval eller någon spelare för att nykomlingarna inte ska ta en av deras målvakter.

Jacob Markström uttagen till All Star

Vad säger Jacob själv, då?

Till SportExpressen betonar han att ”han kan alltid bli bättre” och när det gäller uttagningen till All Starmatchen i St. Louis den 25 januari, så kom den som en glad överraskning.

– Det känns riktigt kul att få vara med där, men jag har alla mina lagkamrater att tacka. Det är deras förtjänst att jag blivit uttagen, säger han.

Markström hade inför söndagens bortamöte med Minnesota vunnit sju av sina åtta senaste matcher i Canuckskassen.

Han är het och det kommer att ge honom extra miljoner när det nya kontraktet ska undertecknas.

Men vägen hit har varit lång med spel i farmarligan AHL och lag, som Rochester Americans, San Antonio Rampage och Utica Comets.

Att han kunnat spela på topp den här säsongen samtidigt som hans pappa gick bort i cancer i höstas – Jacob avbröt säsongen vid två tillfällen för att göra resor hem till Sverige – är mer än beundransvärt.

Markströms tid är nu.