Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är jävligt tragiskt – det här är ofattbart”

Klippet är från SportExpressens intervju med Johan Franzén i december 2018.
Börje Salming. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Johan Franzén. Foto: DAVE REGINEK
Mike Babcock. Foto: NAM Y. HUH / AP

Flera NHL-profiler öppnar upp om skräcktränarnas ledarskap.

Börje Salming vet vad de pratar om.

Han har själv upplevt det – men chockas över att kulturen överlevt så länge.

– Det är fruktansvärt det som kommer fram. Men det är bra för sporten, för den här skiten ska bara bort, säger han.

Mike Babcock har redan lämnat Toronto Maple Leafs.

Bill Peters tränar inte längre Calgary Flames. Och nu stormar det rejält kring Chicago Blackhawks assisterande tränare Marc Crawford, som för tillfället är avstängd av klubben. 

Den senaste tiden har strålkastarna riktats mot NHL-tränare och flera spelare, både aktiva och pensionerade, har vittnat om tränarnas skräckmetoder i NHL-klubbarna. 

I måndags pratade SportExpressen med den förre Detroit Red Wings-stjärnan Johan Franzén, som öppnade upp om mardrömsåren under Mike Babcock.

– Han är en fruktansvärd människa, den värsta person jag har träffat. En mobbare som gav sig på folk, sa Franzén i intervjun.

– Från 2011 var jag livrädd för att vara i ishallen. Jag fokuserade bara på att ta mig upp på morgnarna. Det var då han gav sig på mig för första gången och förra året var första gången som jag sov naturligt sen dess, säger han.

Marc Crawford, som nu utreds för grova kränkningar, tränade under ett par år Markus Näslund i Vancouver Canucks.

– Jag har förståelse för att en del upplevde det som ett skräckvälde. Jag kände samma sak under perioder, sa Näslund till SportExpressen.

Nicklas Lidström: ”Kände inte till det”

Nicklas Lidström, som var lagkapten under Mike Babcock i många år, skriver så här i ett sms:

”Babcock var en krävande tränare som hade sina lag förberedda för match. Han kunde vara tuff mot sina spelare och han var inte populär hos alla. Det Frasse berättar om att han var rädd att vara i ishallen, det kände jag inte till. Det han gjorde mot Mitch Marner (i Toronto Maple Leafs) var inte schysst och det tycker jag inte man ska utsätta sina spelare för”.

Den svenske NHL-ikonen Börje Salming har tagit del av de senaste veckornas rapportering kring de sparkade och anklagade tränarna.

Och han är förvånad.

– Det är lite både och. På ett sätt är jag väldigt överraskad. Hur kan man vara så jävla dum i huvudet 2019? På min tid var det mycket som var fel, men man tycker att folk borde ha lärt sig vid det här laget. Man kan inte förstöra grabbarna på det där viset, det är fruktansvärt, säger Salming.

Salmings stöd till Johan Franzén

Själv står han staty utanför Toronto Maple Leafs arena. Mike Babcocks arbetsplats de senaste åren.

– Jag har träffat Babcock någon gång och han var jättetrevlig mot mig. Men nu hör man ju från många håll att han är… ja, vad ska man säga? När man läser om Johan (Franzén) låter det ju som att Babcock har förstört honom.

Salming fortsätter:

– Det är jävligt tragiskt att folk kan vara så där.

Salming berättar vidare att han under sin karriär hade en rad bra NHL-tränare. Men en stack ut åt helt andra hållet.

– De yngre spelarna var livrädda för honom. Jag försökte hjälpa dem och prata med dem. Säga att de inte skulle lyssna på honom, men de var rädda. Jag försökte verkligen vara på deras sida och peppa dem. Det gillade så klart inte tränaren, han var en riktig galning. Jag har aldrig varit med om maken vilken idiot, säger han.

Börje Salming har läst Johan Franzéns berättelse och han tar väldigt illa vid sig.

– Johan är en väldigt fin kille och säger han något så är det sanningen. Jag står bakom honom till hundra procent. Det är ofattbart att en människa kan ha varit så taskig mot honom, en sån snäll kille och utpräglad lagspelare. För jävligt. Jag förstår det inte. 

Börje Salming: ”Det ska inte få hända”

Hur viktigt är det att de här historierna kommer ut?

– Jätteviktigt. Det här sätter en press på andra tränare att verkligen vara schyssta. Det blir som ett förstoringsglas på hockeytränarna och det är jävligt starkt av de spelarna som kommer ut och berättar om det här.

Salming tror att det finns ett stort mörkertal där ute. Spelare som varit med om liknande saker som Franzén, även svenska, och han hoppas att deras historier kan hjälpa till att skapa ett bättre klimat för nästa generations hockeyspelare.

– Det här är bra för svensk ishockey och sporten i stort. Man läser ju om skit i andra sporter, i gymnastiken till exempel och hur man behandlar unga där. Det ska inte få hända. Det ska bort från vår sport, säger Salming och avslutar:

– Jag tycker att hockeyn är på väg åt rätt håll. Det kommer alltid finnas idioter någonstans, men det här kommer göra det svårare för idioterna att komma in i hockeyn. Jag tror att många kommer tänka sig för.

LÄS MER: Johan Franzén: ”Det har varit så mycket ångest, panik och depression” 

LÄS MER: Johan Franzén om Mike Babcock: ”En fruktansvärd människa”

LÄS MER: Markus Näslund om tränarens ”skräckvälde”

”Svårt att säga vem som är bäst”

Frågor och svar med Börje Salmning