Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det är helt sjukt att det bara är vi kvar...”

Foto: COOPER/CSM/REX/SHUTTERSTOCK / COOPER/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Foto: COOPER/CSM/REX/SHUTTERSTOCK / COOPER/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

LOS ANGELES. I elva säsonger har Nicklas Bäckström och Alexander Ovetjkin kämpat tillsammans för att ta Washington Capitals förbi andra omgången av Stanley Cup.

I år lyckades de äntligen.

- Vi har spelat ihop jättelänge och byggt en vänskap i många år. Det märktes både i mina och hans ögon hur mycket det betydde för oss båda när vi nu tog oss till semifinal, säger Bäckis.

Han har hunnit bli 30 år och är en av veteranerna och ledarna i laget. Nicklas och hustrun Liza har bildat familj under åren i den amerikanska huvudstaden och har två barn, dottern Haley, 4,5 och sonen Vince, 1,5.

Familjen Bäckström lever förortsliv i Washington, där hockeyn inte längre är allt.

Men natten till lördagen, svensk tid, brakar matchserien mellan Washington och Tampa Bay i gång i västra Florida.

Det är ett stort ögonblick för Nicklas Bäckström, Alexander Ovetjkin och Jay Beagle.

Trion är de enda som är kvar i Capitals sedan svenskens debutsäsong 2007-08.

- Ja, det är helt sjukt att det bara är vi tre kvar sedan jag kom till Washington. Det händer grejor i NHL-klubbarna, kan man lugnt konstatera.

Hur känns det efter allt slit ni har lagt ner att äntligen få spela semifinal i Stanley Cup?

- Ja, äntligen får man väl säga är ett passande uttryck. Det har varit elva års väntan för att vi skulle ta oss förbi den andra rundan i slutspelet och det är en lång tid. Det har varit mycket upp och ner, där vi inte lycktas få till det i play off av olika orsaker.

Vad är skillnaden i år?

- Det finns naturligtvis flera orsaker, men jag tycker att vi har en bättre mix av äldre rutinerade spelare och yngre killar, som tar för sig. Jag tänker på spelare, som Jakub Vrana, Chandler Stephenson och Christian Djoos, för att nämna några.

 

Nordströms tips: Så går det i semifinalerna

WASHINGTON-TAMPA BAY

 

Washington tog sig förbi det årliga guppet på vägen i form av Pittsburgh Penguins, men Tampa Bay blir en minst lika svår nöt att knäcka.

Vad som imponerade i kvartsfinalen var att Capitals vann utan avstängde Tom Wilson och skadade stjärncentern Nicklas Bäckström. Målvakten Braden Holtby och ryska stjärnorna Alexander Ovetjkin och Jevgenij Kuznetsov måste fortsätta storspela.

Men Lightning är favoriter.

 

Tips: 4-3 i matcher till Tampa.

 

 

WINNIPEG-VEGAS 

 

Utvilade Vegas mot heta Winnipeg.

Det här blir en kraftmätning mellan vinterns två sensationsgäng i NHL. Jets är tunga och starka och spelar i hög fart.

Speed är också Golden Knights bästa vapen. Räkna med en tuff målvaktsduell mellan Connor Hellebuyck (Jets) och Marc-André Fleury (Vegas).

Och en spännande kamp mellan lagens målkungar Patrik Laine och William Karlsson.

 

Tips: 4-3 i matcher till Winnipeg.

 

- Trots att de just tagit steget upp till NHL vågar de spela sitt eget spel, det är något som jag beundrar. Det är annars lätt att börja tänka för mycket när man kämpat till sig en plats i NHL.

Vad betyder avancemanget för hockeyintresset i Washington?

- För klubben och fansen betyder det jättemycket. Folk är lyriska just nu och pratar mycket mer om hockey, det märker jag. Och det är kanske inte så konstigt, då det är tjugo år sedan laget gick så här långt i Stanley Cup.

Hur rankar du den här upplagan av Capitals?

- Absolut ett av de bästa lag vi haft under min tid i klubben. Vi spelar en disciplinerad och ganska enkel hockey, men alla segrar under säsongen och nu i slutspelet har gett oss ett bra självförtroende. Vi har lyckats göra mål i de rätta lägena. Och tagit ledningen i matcherna. Det betyder också mycket.

Nu måste ni ta er förbi Tampa Bay om ni ska nå en final?

- Tampa Bay är ett väldigt bra lag, som det ska bli roligt att möta. De har bra en bra målvakt, en stark backuppsättning och fyra kedjor, som alla kan producera poäng. Så det blir en tuff utmaning för oss.

Ovetjkin har fått utstå mycket kritik genom åren för alla misslyckade slutspel ni haft, vad säger du om det?

- Åker man ut ur Stanley Cup i den andra omgången, så förtjänar man kanske att få höra lite kritik. Men han har spelat jättebra nu. Det är sällan jag har sett honom så bra som i vinter.

Är ni tillräckligt bra för att vinna Stanley Cup i år?

- Ja, vi ska kunna vinna det här. Vi har ett lika bra lag, som de andra tre klubbarna i semifinalen. Det är otroligt viktigt att ha en het målvakt i play off. Målvakten är den mest betydelsefulle spelaren i varje match. Och vi har två bra målvakter i Braden Holtby och Phillipp Grubauer.

Nicklas Bäckström och André Burakovsky har båda varit skadade och missat matcher på sistone.

Som vanligt när det handlar om play off är det mycket hysch-hysch från klubbarnas sida.

Men mycket talar för att de båda svenskarna är nära comeback i laguppställningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!