Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är skrämmande hur han behandlas”

Ur Sportklubben: Rickard Wallin listar 2010-talets bästa NHL-femma – Erik Karlsson och Henrik Lundqvist med på listan.
Mats Zuccarello och Henrik Lundqvist 2017.
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

Efter 14 år av lång och trogen tjänst blev Henrik Lundqvist i år förpassad till rollen som tredjemålvakt i New York Rangers.

Nu rasar nära vännen och tidigare lagkamraten Mats Zuccarello mot hur den svenska storstjärnan behandlas.

Henrik Lundqvist har varit given som förstemålvakt i New York Rangers i princip sedan flytten till Manhattan 2005.

Den här säsongen har allt dock ändrats.

Efter nyår flyttades Lundqvist ner i hierarkin och tvingades ta över rollen som tredjemålvakt samtidigt som klubben prioriterat de yngre talangerna Alexandar Georgiev och Igor Sjestjorkin.

Det får nu Lundqvists tidigare lagkamrat Mats Zuccarello att ilskna till rejält.

– Om Lundqvist och vi hade klarat av att vinna Stanley Cup 2014, när vi var i final, då hade Lundqvist varit den största legendaren i Rangers historia. Det är jag säker på. Men nu har det blivit tydligt att vara snäll mot en klubb, eller att begära mindre i lön för att du vill vara lojal, det är bara nonsens, säger han till VG. 

Mats Zuccarello försvarar Henrik Lundqvist

Zuccarello spelade i Rangers från säsongen 2010-11 till och med säsongen 2018-19. Han trejdades då till Dallas, och spelar numera i Minnesota.

Lundqvist var känslosam efter att Zuccarello lämnat laget och tvingades avbryta sin första intervju om vännen efter att ha brustit ut i tårar.

– Det är tufft. Han är en fin vän, sa Lundqvist då.

Lundqvist har den här säsongen haft sin sämsta statistik hittills under NHL-karriären. I februari blev han för första gången förpassad till läktaren som en så kallad ”healthy scratch” och av de 19 sista matcherna innan NHL pausades vaktade Lundqvist bara målet en enda gång. Det var mot Philadelphia Flyers och då släppte han in fem mål. 

Mats Zuccarello menar att Lundqvist fått dåliga förutsättningar att prestera, då svensken tvingats vila i flera veckor för att sedan ställas mot ligans topplag.

– Det är respektlöst. Han börjar bli äldre, ja, och de har en annan bra målvakt, men de skulle kunna låta honom spela matcherna som Sjestjorkin inte spelar, säger han till VG.

”Kommer se över min position”

Han fortsätter:

– Det är skrämmande att han blir behandlad på det här sättet. Hade någon trott att det här skulle hända Henrik Lundqvist? Ingen. Jag hade aldrig trott att det skulle hända mig heller. I mina ögon skulle jag avsluta karriären i Rangers. Det tror jag att Henke ville också. Allt såg ut att ordna sig, men så ångrar sig ledningen och då är du inte värd ett dyft längre.

Henrik Lundqvist har ett år kvar på sitt kontrakt som har en lönetaksträff på 8,5 miljoner dollar. Han har även en klausul i kontraktet som gör att en trejd endast kan bli aktuell om Lundqvist själv godkänner det.

– Jag vet att vi kommer att sätta oss ned efter den här säsongen, men just nu och över de senaste veckorna så har mitt fokus varit att jobba hårt och vara redo. När tiden är inne kommer vi att se över min position och det är något jag varit tydlig med gentemot organisationen, sa Henrik Lundqvist i slutet av februari.

Från 2018: Expressens Anna Friberg har träffat Henrik Lundqvist, Mats Sundin & Sarah Sjöström i serien "Idrottshjärtan".