Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Den värsta personen jag någonsin träffat”

Tv-klippet är från SportExpressens möte med Johan Franzén i december 2018 där han berättar om sin svåra tid efter karriären.
Johan Franzén gjorde sina sista matcher säsongen 2015/2016.Foto: IMAGO/IBL
Johan Franzén. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mike Babcock tränade länge Detroit innan han tog över Toronto Maple Leafs. Han sparkades i slutet av november.Foto: DAVID GURALNICK / AP DETROIT NEWS
Johan Franzén med Tre Kronor 2012.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Johan Franzén under en intervju med SportExpressen i december 2018.Foto: DAVE REGINEK
Chris Chelios gjorde tio säsonger i NHL. Foto: NILS JAKOBSSON / © BILDBYRÅN
Johan Franzén och Chris Chelios med Stanley Cup-pokalen 2008.Foto: FRANK GUNN / AP SCANPIX SWEDEN
1 / 8

Flera NHL-profiler har anklagat Mike Babcock för trakasserier.

Nu berättar Johan Franzén om skräcktiden under den förre Detroit Red Wings-tränaren – som åtta år senare fortfarande dyker upp i mardrömmarna.

– Jag var livrädd för att vara i ishallen. Han är en fruktansvärd människa. Den värsta jag någonsin har träffat, säger han. 

I slutet av november kom beskedet att Toronto Maple Leafs sparkat sin tränare Mike Babcock.

56-åringen, som tog Detroit Red Wings till Stanley Cup-seger och Kanada till dubbla OS-guld, har sen dess skapat svarta rubriker över hockeyvärlden. Flera profiler inom sporten har vittnat om ett mångårigt skräckbeteende hos tränaren, som till slut fick Maple Leafs-spelarna att vända honom ryggen.

Den pensionerade spelaren Mike Commodore, som tränades av Babcock i Detroit 2011, skrev på Twitter:

”Hej, Mike Babcock... Dina spelare övergav dig. De övergav dig för att du är en fruktansvärd människa. Du är en medioker tränare med ett uppblåst ego”.

The Athletic skrev att 90 procent av spelartruppen ville bli av med tränaren och ESPN:s expert Greg Wyshynski hade liknande uppgifter.

”Alla hatade Babcock och han var tvungen att lämna”, skriver han.

I november avslöjades detaljer kring Babcocks ledarskap som också blev hans fall. Bland annat skrev Toronto Sun och The Athletic att Mike Babcock säsongen 2016/2017 ska ha beordrat rookien Mitch Marner, då 19, att rangordna sina lagkamrater från flitigast till latast.

Johan Franzén tvingades sluta

Sen visade han upp listan för Marners lagkamrater, utan att rookien kände till något. Enligt kanadensisk press ska den unge hockeytalangen ha brutit ut i tårar efter händelsen, som lade grunden till en stor ilska hos spelarna. En ilska mot Mike Babcock.

– Det var överraskande. Men det är länge sen. För att vara ärlig hade jag redan glömt bort det tills jag läste om det i går. Jag hade tur då ingen i laget då tog illa upp. De visste att det inte var mitt påhitt, sa Marner till TSN.

 

LÄS MER: Johan Franzén om mardrömmen: ”Det har varit så mycket ångest, panik och depression att jag vill ut”

 

Nu kommer nya vittnesmål om den kanadensiske demontränarens tvivelaktiga metoder.

Och de kommer inte från vem som helst.

Chris Chelios, 57, är en av tidernas främsta backar i NHL och vann Stanley Cup vid tre tillfällen. En av titlarna vann han 2008 – tillsammans med ett gäng svenskar.

En av dem: Johan Franzén.

Den 39-årige svensken avslutade karriären efter en rad hjärnskakningar och de senaste åren har han berättat om mardrömmen efter smällarna. I en längre intervju med SportExpressen, publicerad i december förra året, berättade Franzén hur han kastats in i ett mörker av depression och ångest.

– Ibland rasar allt in bara och det finns inget ljus överhuvudtaget. Då ger man nästan upp, sa han.

Chris Chelios: ”Det värsta jag sett”

Chris Chelios lider med Johan Franzén och kommer mer än väl ihåg ett specifikt tillfälle då Mike Babcock gick över gränsen med den skadedrabbade svensken.

I ”Spittin’ Chiclets podcast” får Chelios frågan om han någon gång upplevde att Babcock gick på en specifik spelare i Detroit, och om den personen fick det tufft mentalt på grund av det, svarar han snabbt.

– Enkelt. Det var helt klart Johan Franzén.

Chris Chelios fortsätter:

– Det han gjorde mot honom i slutet… han (Franzén) var skadad och det var under slutspelet. Några av sakerna han sa till honom på bänken... jag vet inte vad han sa till honom bakom stängda dörrar öga mot öga, men han attackerade honom verbalt under matchen.

– Det gick så långt att stackars Johan, som vi inte visste led av hjärnskakningar och depressioner, bara bröt ihop. Han fick ett nervöst sammanbrott. Inte bara på bänken utan i ett av rummen efter matchen. Det är förmodligen det värsta jag någonsin sett.

Franzén: ”Jag var livrädd för att vara i ishallen”

SportExpressen har pratat med Johan Franzén, som minns händelsen väl.

– Jag får rysningar när jag tänker på det. Det där var mot Nashville i slutspelet. Det var grovt, otäckt och chockerande. Men det var bara en av hundra grejer han gjorde. Toppen av ett isberg, säger han.

Hur skulle du beskriva Babcock som tränare och som person?

– Som tränare är han extremt noggrann och förberedd. Han är jättebra på att sätta ihop ett spelsystem och få alla att köpa in sig på det. Det är hans starka sida.

– Men sen är han en fruktansvärd människa, den värsta person jag har träffat. En mobbare som gav sig på folk, det kunde vara städare i arenan i Detroit eller vem som helst. Han hoppade på folk bara för att.

Minns du när det började?

– Han var på ett par andra spelare innan. De snälla lagspelarna. De som inte säger så mycket. När de försvann gick energin över till mig och då fick man ta en hyfsad omgång. Det var verbala attacker, fruktansvärda saker han sa.

Johan Franzén går inte in på exakt vad som har sagts. Men att kanadensarens ord påverkade smålänningen, det råder det inga som helst tvivel om.

– Från 2011 var jag livrädd för att vara i ishallen. Jag fokuserade bara på att ta mig upp på morgnarna. Det var då han gav sig på mig för första gången och förra året var första gången som jag sov naturligt sen dess, säger han.

Mardrömmarna återkommer. Mer än ofta.

– Det var bara hans påhopp som spelas upp i huvudet. Varje dag. Men jag fick bra hjälp med de där tvångstankarna under tre veckor på ett center i Colorado förra året. Det var jag och en grupp veteraner från det militära som också led av hjärnskakningar och PTSD (posttraumatisk stress).

Johan Franzén beskriver en hockeytränare med två ansikten.

– Han var ju specialist på att hantera medierna. Han skapar lag som är väldigt svåra att slå, det kan man inte ta ifrån honom. Men han gör sina spelare väldigt ängsliga, de är livrädda för att göra misstag och hans lag tar sig sällan förbi första slutspelsrundan.

Hur känner du nu när det kommer upp saker till ytan?

– Han kommer ju med säkerhet få ett nytt uppdrag. Men förhoppningsvis kanske det lugnar ner hans beteende så färre blir drabbade framöver, säger Johan Franzén.

Samtidigt som Babcock har kritiserats i Nordamerika har han också mottagit en hel del stöd.

Montreal Canadiens tränare Claude Julien, som var assisterade Babcock i Kanadas landslag, hyllade sin kollega efter att beskedet slagit ner som en bomb.

– För det första... jag tror att alla vet att Mike Babcock är en bra tränare. Han har vunnit var han än har varit, på alla möjliga nivåer. Om han vill börja jobba igen redan i morgon har en bra chans att komma tillbaka. Så tror jag att alla som känner Mike känner för honom, sa han enligt Global News. 

Här brister Franzén ut i tårar

Tv-klippet är från SportExpressens möte med Johan Franzén i december 2018.