Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Den kombinationen är i sig skrämmande”

Philip Broberg med pokalen efter småkronornas seger i U18-VM. Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Broberg spelar i Skellefteå kommande säsong. Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN

Philip Broberg valdes först av svenskarna i sommarens NHL-draft.

Nu hyllas backen i Nordamerika – och lyfts fram som Edmonton Oilers största talang.

”Han är 191 centimeter lång och elit när det kommer till skridskoåkning – den kombinationen är i sig skrämmande”, skriver The Atlethics Corey Pronman.

Örebro- och AIK-fostrade Philip Broberg spelade en stor roll när Småkronorna tog guld i U18-VM i april och utsågs till turneringens bäste back. När sommarens NHL-draft gick av stapeln blev han sedan förste svenske spelaren att väljas.

Edmonton Oilers plockade Broberg som nummer åtta totalt – och förväntningarna verkar vara höga. När The Athletics talangexpert Corey Pronman listar klubbens bästa spelare utanför NHL är Broberg nummer ett.

”Han är 191 centimeter lång och elit när det kommer till skridskoåkning. Den kombinationen är i sig skrämmande, i båda ändarna av rinken. Han gjorde en del rusher förra året där motståndarna inte hade en chans att få en klubba på pucken, eftersom han bara behöver några skär för att gasa förbi motståndarna”, skriver Pronman.

Broberg endast slagen av McDavid och Draisaitl

Broberg, som denna säsong spelar i Skellefteå AIK, lyfts dessutom fram som organisationens tredje bästa spelare under 23 år. Broberg rankas högre än bland annat Evan Bouchard och Jesse Puljujärvi – och blir endast slagen av storstjärnorna Connor McDavid och Leon Draisaitl.

”Han får ut det mesta av sin skridskoåkning, han är bra på att flytta puck i powerplay och han visar både bra klubbteknik och bra passningsspel. Han kan vara slarvig med pucken också, och jag har ofta sett honom bjuda på fruktansvärda kontringar men jag har samtidigt sett en del passningar på hög nivå”, skriver Pronman.

Ytterligare två svenskar tar plats på listan, William Lagesson (plats 15) och Joakim Nygård (plats 19).