Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Den absolut viktigaste framspelningen i vinter”

Foto: GARY A. VASQUEZ / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Det var säsongens viktigaste framspelning av Mikael Backlund.

Med en flippmacka i förlängningen spelade han fram Tyler Toffoli till segermålet när Calgary Flames besegrade Vancouver Canucks med 5-4 i morse, svensk tid.

Det betyder att hoppet om en plats i slutspelet lever för Mickis och kompani.

– Ja, det var den absolut viktigaste framspelningen jag stått för i vinter. Äntligen vann vi en match ur underläge. Hoppet har alltid levt, men de senaste dagarna har det känts väldigt nära när det bara varit två poäng upp till Winnipeg Jets, säger Backlund till Expressen.

Det blev en underhållande och dramatisk tillställning i Vancouvers Rogers Arena.

Med flera svenskar i stora roller.

Låt oss börja med Elias Pettersson, 24, i hemmalaget. Han utökade sin poängsvit till 14 matcher med ett kanonskott som gav Canucks ledningen med 2-0 en halv minut in i den andra perioden.

Från favoritpositionen i den högra tekningscirkeln direktsköt Elias och pucken flög in bakom Jacob Markström, 34, vid den närmaste stolpen i 150 kilometer i timmen.

Det var Petterssons 36:e mål i vinter. Han är nu nära 100 poäng, med nattens fullträff är EP40 uppe i 96 poäng, 36 mål och 60 assist, på 73 matcher.

Elias hamnade också i centrum under slutminuterna av den tredje perioden.

Protesterade vilt efter beslutet

Han drabbades av en utvisning sedan hans klubba hamnat i ansiktet på Flamesforwarden Walker Duehr.

Domslutet fick Canuckscoachen Rick Tocchet att protesra vilt och det var förståeligt. Tv-reprisen visade att det var Duehr som hakade upp Petterssons klubba, så att den hamnade i hans eget ansikte.

Elias protesterade också sedan han hamnat i utvisningsbåset och försökte med klubban i händerna visa domaren vad som verkligen hände.

Men domslutet stod fast och under det powerplay Calgary fick kunde man kvittera till 4-4 genom Jonathan Huberdeau med tre minuter kvar.

Närmar sig slutspelsplatsen

Matchen gick till förlängning och där räddade Jacob Markström kvar Flames med en jätteräddning sedan Phillip Di Giuseppe skjutit från nära håll.

Calgary fick kontroll över pucken och kunde kontra. Mikael Backlund och Tyler Toffoli skaffade sig en två-mot-en-situation mot Canucksbacken Quinn Hughes, där Mickis elegant lyfte en pucken över Hughes klubba och Toffoli kunde trycka in segermålet.

Med vinsten, som var Flames tredje raka, är man nu bara två poäng efter Winnipeg Jets i kampen om den sista slutspelsplatsen i Western conference.

Annons | HockeySverige

Hockeysverige Plus - kom närmare sporten du älskar.
Just nu för 69 kr i månaden.