Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De tippas upprepa Sedinarnas bedrift

Alexander HoltzFoto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Lucas RaymondFoto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

Svensk hockey förfogar över två av världens absolut största hockeytalanger i sjuttonåringarna Alexander Holtz och Lucas Raymond.

Medan SHL-publiken förbereder sig för deras stora genombrott på nationell nivå i vinter är förväntningarna redan skyhöga på duon i Nordamerika.

De båda tippas gå högt, väldigt högt, i sommarens draft.

– Jag ser lite av Elias Pettersson i honom, säger ESPN:s draftanalytiker Chris Peters om Djurgårdslöftet Holtz.

Inte sedan 1989, då Mats Sundin tingades av Quebec Nordiques, hade en svensk gått som etta i NHL-draften innan Rasmus Dahlin bröt den 29 år långa torkan i fjol.

Buffalo Sabres gjorde inga misstag när de paxade den 18-årige backtalangen som inledde sitt första år i NHL med att göra 44 poäng på 82 matcher.

Nu kan succén upprepa sig redan nästa sommar.

Sverige har nämligen inte bara en, utan två, spelare som rankas skyhögt inför draften sommaren 2020:

Alexander Holtz, Djurgården, och Lucas Raymond, Frölunda, som bägge är sjutton år och födda 2002.

De båda anfallstalangerna bar Småkronorna fram till Sveriges historiska första U18-VM-guld på hemmaplan i våras, där Raymond stod för ett hattrick i finalen mot Ryssland.

Tippas gå högt i draften

I Nordamerika följs den svenska talangduons framfart med stort intresse.

Corey Pronman på ansedda The Athletic rankar Alexander Holtz som tvåa och Lucas Raymond som trea inför draften kommande sommar. Då skulle de upprepa bröderna Henrik och Daniel Sedins bedrift från draften 1999 då Daniel gick som tvåa och Henrik som trea. 

Daniel och Henrik Sedin vid draften 1999Foto: JIM ROGASH / AP TT NYHETSBYRÅN

– Jag såg både Lucas och Alexander en hel del i fjol, och har även sett dem lite redan i år. För mig råder det inga tvivel om att båda två kommer gå topp 5, säger ESPN:s draftanalytiker och talangreporter Chris Peters.

– Det var riktigt imponerande att se dem dominera i U18-VM i fjol. Jag tror även båda två har kapaciteten att bära ett svenskt JVM-lag i vinter, fortsätter Peters.

Huvudfavorit till att knipa platsen som draftetta är kanadensaren Alexis Lafreniere, som i fjol gjorde 105 poäng i den kanadensiska juniorligan QMJHL och är kapten för det kanadensiska U18-landslaget.

– Det är lite för tidigt att ställa den frågan egentligen. Men jag tycker definitivt att både Raymond och Holtz har förtjänat att nämnas i snacket om att hota Lafreniere om förstaplatsen, säger Adam Kimelman, vice chefredaktör på NHL.com.

”Ser lite Elias Pettersson i honom”

Rasmus Dahlin var inte den ende svenska rookien som gjorde avtryck i NHL i fjol.

Elias Petterssons framfart i Vancouver Canucks gav eko i hockeyvärlden och tilldelades också Calder Trophy som ligans främste rookie.

– Båda två behöver komma till ett lag som tillåter dem att spela sitt eget spel. Jag ser på dem båda som spelare att kunna förändra framtiden för sina respektive lag och leda dem till stora framgångar, säger Chris Peters.

– Jag ser lite Elias Pettersson i Holtz, men framför allt är de båda två helt egna spelare. 

Adam Kimelman menar att en säsong med seniorspel gynnar både Raymond och Holtz inför en förmodad, stundande NHL-karriär.

Men han skickar också med en uppmaning.

– Det skulle göra övergången till ligan lite enklare. Både Dahlin och Pettersson hade spektakulära rookiesäsonger, men båda två pratade om att den 82 matcher långa säsongen bröt ner dem i slutet av året. Det är någonting både Holtz och Raymond måste vara medvetna om och förbereda sig för. 

 

LÄS MER: Ryktades till SHL - men här stjärnans nya klubb 

 

LÄS MER: Testa Premium Manager - ta ut ditt lag i SHL och hockeyallsvenskan