Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENFoto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
 Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

"De tar bort det bästa som finns"

Publicerad

Henrik Lundqvist ger sig in i den känsliga debatten.

Nu har Tre Kronor-hjälten sagt sitt om barnen i den svenska idrottsrörelsen. 

Tävlingsmomentets vara eller icke vara inom svensk ungdomsidrott är en mycket omdiskuterad fråga. Inför i år införde Svenska fotbollförbundet ett förbud mot att spelare upp till 13 års ålder ska få räkna resultat och ha tabeller i sina serier. Och i fjol beslutade Svenska ishockeyförbundet att slopa tabeller för barn yngre än U13. 

Många idrottare har uttalat sig kritiskt mot den nya inställningen till tävlan inom svensk idrottsrörelse. Nu har Henrik Lundqvist, Tre Kronor-stjärna och målvakt i New York Rangers, sagt sitt i debatten. 

Lundqvist om barn som inte får tävla

– Det fanns inget bättre än att få vinna när man var barn, när du hade lagt ner all den tiden. Ibland förlorade du, men då uppskattade du vinsten så mycket mer. Utan det är det svårt att se var moroten ska finnas. Du måste lära dig förlora och vinna för att växa som person och idrottsmänniska. Tar man bort det, då tar man bort det bästa som finns. Då vet jag inte vad idrotten är. Idrott går ju ut på att tävla och mäta sig, säger Lundqvist i podcasten Hockey from the heart.  

Lundqvist spelade under juniortiden tillsammans med brodern Joel Lundqvist i Järpens IF och därefter Rögle BK, innan båda två gick vidare till Frölunda. 

"Hamnar i ett vakuum"

– Det var det bästa jag visste, när jag var tio och fick åka och spela en cup och vinna. Och smärtan när man förlorade var också bra. Och man förlorar inte jämt. Lägger du tid och engagemang så blir du bättre. Men finns inte det, då hamnar man i ett vakuum. Jag tycker att det är synd. 

Förespråkare för vinstförbudet brukar ofta referera till hetsiga föräldrar som spelar en stor roll inom junioridrotten. 

– Barnen kan hantera det. Ibland undrar jag om det är föräldrarna som inte kan hantera det, säger Lundqvist. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag