Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De kunde knappt tro att det var sant”

Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JASON OGULNIK/POLARIS
Foto: USA TODAY NETWORK / ERIC BOLTE-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA

St. LOUIS. När NHL samlar sina stjärnor den här helgen i St. Louis för den årliga All Starmatchen är Elias Pettersson en av dem.

Men den svenske 21-åringen pratar lika gärna om livet utanför hockeyn.

Och då helst om tre bröder från Armenien, som strax före jul var i Vancouver och hälsade på honom.

Historien om Elias och bröderna Danielian, som blev utvisade från Ånge och Sverige 2011, har berättats tidigare, men aldrig lika bra som av Sportsnets David Singh nyligen.

Han fick nämligen vara med när Elias hade dem som gäster hemma hos sig i Vancouver mellan den 16 och 24 december.

Killarna blev nära vänner som tonåringar i Ånge och det tog Elias hårt när bröderna Valerik, Davit och Hayk tvingades lämna landet tillsammans med sina föräldrar Susanna och Tshakan, då man inte hade alla papper i ordning, enligt Migrationsverket.

Utvisningen kom plötsligt klockan sex på morgonen när polisen knackade på hos familjen i den lägenhet, där man bodde i Ånge.

Elias anade att allt inte stod rätt till när Valerik och Davit inte kom till innebandymatchen i gymnastiksalen den där decembermorgonen 2011.

Han ringde sin pappa Torbjörn och efter några samtal fram och tillbaka förstod de alla vad som hade skett.

Familjen Danielian hade tidigare bott i Boliden och vistats i Sverige i tio år, så man var acklimatiserade till det svenska samhället och skolundervisningen här.

Efter 81 dagar i Armenien fick de komma tillbaka 2012 och nu har de fått tillstånd att resa in och ut i ladet.

Det gjorde att de kunde åka till Slovakien i våras och se Elias spela VM med Tre Kronor.

Och före jul alltså sätta sig på planet till Kanada för att hälsa på kompisen Elias i Vancouver och få uppleva en NHL-klubb inifrån.

– De trodde inte att det var sant vad de hade fått vara med om när de kom hem, berättar Elias med ett leende.

”Försöker spendera tid med Victor Hedman”

Han visade dem Canucks hemmaarena Rogers Place och tog dem runt den vackra staden och alla högklassiga turistattraktioner och restauranger som finns där.

– Tyvärr blev vädret lite ostadigt, så vi kunde inte åka upp till skidorten Whistler Mountain som planerat, men vi hann med mycket annat.

Håller du kontakt med dem regelbundet?

– Ja, vi textar varandra och så är vi förstås på Snapchat. Och spelar videospel online, säger Elias.

Det här är hans andra raka framträdande i All Starmatchen och han försöker ha kul under de tre dagarna i St. Louis.

– Den är roligt att spendera tid med andra spelare i ligan under avslappnande former. Framför allt kul att få lära känna de svenska killarna och där kan jag ju Jacob (Markström) sedan tidigare, så nu försöker jag tillbringa tid med (Victor) Hedman, berättar Elias.

Elias Pettersson: ”Jag är aldrig nöjd”

Han toppar Vancouvers interna poängliga på 51 poäng, 21 mål och 30 assist, efter 49 spelade matcher och säger sig vara hyfsat nöjd med lagets insats så här långt.

– Markan har varit fantastiskt bra och jag tycker hela laget varit rätt stabilt med undantag av några dippar. Själv är jag väl inte riktigt nöjd, det är jag aldrig. Jag kan bättre, säger Elias.

Lagkamraterna i Canucks säger till Sportsnet att de inte är förvånade över Petterssons engagemang för bröderna Danielian.

– Han har ett stort hjärta och bryr som människorna runt omkring sig. Det handlar inte bara om hockey för Elias, han förstår det stora perspektivet, säger kedjekamraten Brock Boeser.

SE MER: Lär dig Elias Pettersons signaturpassning

Håkans Hockeyskola: Håkan Södergren, Niklas Jihde och Erik Granqvist djupdyker i Elias Petterssons teknik.