Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”De blev helt rökta – det dödade Toronto”

William Nylander. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
William Nylander och Andreas Johnsson. Foto: USA TODAY NETWORK / JOHN E. SOKOLOWSKI-USA TODAY SPO SIPA USA
Auston Matthews och William Nylander. Foto: FRANK GUNN / AP TT NYHETSBYRÅN

William Nylander gör stor succé i VM.

Men i Kanada fortsätter hans kontrakt med Maple Leafs att skapa debatt – och TSN:s Gino Reda går nu till hård attack mot Torontos beslut.

– Nylanders kontrakt dödade Toronto, säger tv-profilen.

William Nylanders kontraktsförhandlingar med Toronto Maple Leafs blev vinterns stora följetong i NHL-världen. Till slut, precis innan deadline, enades parterna om ett kontrakt – ett sexårigt avtal som ger Nylander 6,9 miljoner dollar, cirka 67 miljoner kronor, i snitt per år.

Nu står Toronto inför nästa utmaning. Rookiekontraktet för lagets poängkung Mitch Marner går ut och det nya avtalet väntas kosta stora pengar – något som, tillsammans med övriga stora kontrakt, skapar problem när det kommer till lönetaket.

Torontos sex största kontrakt

Auston Matthews, 11,634 miljoner dollar per år (till 2024)

John Tavares, 11 miljoner dollar per år (till 2025)

William Nylander, 6,962 miljoner dollar per år (till 2024)

Patrick Marleau, 6,25 miljoner dollar per år (till 2020)

Morgan Rielly, 5 miljoner dollar per år (till 2022)

Frederik Andersen, 5 miljoner dollar per år (till 2021)

 

Källa: CapFriendly.com

Mitch Marner och William Nylander. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

”Nylanders kontrakt dödade Toronto”

TSN:s programledare Gino Reda pekar ut ett kontrakt som det stora problemet för Toronto: William Nylanders.

– Jag tycker att de överbetalade Matthews litegrann, de kunde kommit undan lite billigare, men Nylanders kontrakt dödade Toronto. Kontraktet dödade dem och de kommer att tvingas betala priset för det, säger han programmet ”Leafs Lunch”.

– De måste göra sig av med det kontraktet. De blev helt rökta. Du kan inte skriva ett sådant avtal som nu låser dig framöver. När du kollar på Nylander-kontraktet tänker du: ”Hur kan du bättre spendera den lönetaksträffen på sju miljoner dollar?”. 

NHL:s lönetak beräknas vara cirka 83 miljoner dollar per år nästa säsong. Med det kontrakt som Mitch Marner spekuleras få kommer Toronto att ha nästan hälften av den summan låsta på fyra offensiva stjärnspelare.

– Leafs är just nu väldigt framtunga med mycket pengar låsta på toppspelarna. De har fenomenala ytterforwards och fantastisk centersida men till den bakre delen av laget finns det inga pengar kvar. De betalar 11 spelare mer än 70 miljoner dollar vilket betyder att de har ungefär 13 miljoner dollar på resterande 12 spelare. Det är bara att räkna. Den enkla matematiken är att resten av laget i snitt får tjäna en drygt en miljon dollar. Och när några spelare tjänar 1,5 miljoner betyder det att vissa inte får tjäna mer än NHL:s absoluta minimilön, säger Gino Redas.

Nylander hyllas för sitt VM

Men Redas får samtidigt svar på tal efter sina utspel.

”Jag kan inte förstå att vi väljer: ”Leafs är körda eftersom två av deras bästa spelare fick marknadsmässiga kontrakt och nu har de inte möjlighet att överbetala den tredje” som vårt Enda Sanna Narrativ den här sommaren”, skriver NHL-analytikern Jeff Veillette på Twitter.

https://twitter.com/JeffVeillette/status/1129537580356308992

William Nylanders succé i VM, där han med tio poäng på fyra matcher ligger i toppen av turneringens poängliga, har samtidigt inte gått obemärkt förbi Nordamerika. Och det pekas ut som en faktor som kan lyfta svensken inför nästa säsong.

– Han fortsätter ösa in poäng och han förtjänar beröm. Det han gör betyder något. Med tanke på hur tuff säsong han hade i Toronto är allt han kan ta med sig från den här turneringen, allt som kan öka hans självförtroende, bra, säger TSN:s Darren Dreger. 

LÄS MER: Hockey-VM 2019 – spelschema, tabeller och resultat