Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dallas Stars finalhopp lever – vann måstematchen

Foto: GARETH PATTERSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: GARETH PATTERSON / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Nej, det blev inte fyra raka för Vegas Golden Knights.

Dallas Stars reste sig i nattens ”måste-match” och räddade sig kvar i Stanley Cup med en 3-2-seger.

Segermålet kom i förlängningen och den store matchhjälten var 38-årige Joe Pavelski.

Men det kunde ha varit svensken Fredrik Olofsson, 26.

Han hade ett friläge med knappt två minuter kvar av den tredje perioden i sin första Stanley Cupmatch, men Vegasmålvakten Adin Hill fick ut ena benskydet och räddade.

Vegas leder med 3-1 i matcher inför lördagens femte möte i Las Vegas.

– Inte mycket att gråta över. Tre av matcherna har gått till förlängning , Dallas är ett bra lag och ikväll klev deras stjärnor fram och var vassa, sa Vegascoachen Bruce Cassidy efteråt.

 Dallas tvingades spela utan avstängde lagkaptenen Jamie Benn. Man saknade också Jevgenij Dadonov, som skadade sig i tisdagens tredje möte mellan lagen.

Pavelski blev suddenhjälte

 Stars låg under med 0-1 och 1-2 i natt, men reste sig och lyckades ta hem nattens ”vinna-eller-försvinna-match”.

 Jason Robertson gjorde både 1-1 och 2-2 och sedan klev Pavelski fram och avgjorde tillställningen efter 3.18 minuter av förlängningen.

 Stars fick ett powerplay sedan Vegasbacken Brayden McNab åkte ut för spel med hög klubba drygt två minuter in i förlängningen.

 Pavelski placerade sig i den vänstra tekningscirkeln och klippte till med ett direktskott när passningen kom från Miro Heiskanen.

 Till sin glädje kunde han och lagkamraterna se pucken flyga in i det bortre krysset.

 – En underbar känsla. Det finns inget bättre än att få avgöra en slutspelsmatch i förlängningen. Vi hittade ett sätt att vinna ikväll och det är en start för oss i jakten på att överleva i den här semifinalserien. Nu gäller det att vi fortsätter med en ny vinst i Las Vegas på lördag, sa Pavelski i en tv-intervju med ESPN direkt efter slutsignalen.

”Smart spelare – högt hockey-IQ”

 Golden Knights fick en drömstart med ett tidigt 1-0-mål av William Karlsson, 30. Den svenske anfallsstjärnan stod snett framför kassen och styrde in en skottpassning från Reilly Smith.

 Det var Karlssons 8:e mål i årets playoff. Han är tillsammans med Jonathan Marchessault Vegas bäste målskytt i slutspelet så här långt.

 Jason Robertson kvitterade innan den första perioden var över. Lagen följdes åt med varsitt mål under mittenperioden och sedan kom en mållös tredje period.

 – Det är ingen tillfällighet att Pavelski avgör matchen. Han är en smart spelare med högt hockey-IQ och viktig ledare i Dallas, inte minst nu när lagkaptenen Jamie Benn saknades, sa NHL-legendaren Mark Messier i expertpanelen hos ESPN.

 Starscoachen Peter DeBoer berömde Fredrik Olofsson efteråt.

 – Vi tvingades spela utan två av våra sex bästa forwards, men ersättarna fyllde luckorna jättebra. Olofsson inte minst, han bidrog med en stark insats. Det är så viktigt att ha den bredden i truppen, sa DeBoer.

Olofsson med en bra insats

Olofsson fick göra 17 byten och svarade för fem skott på mål, vilket var näst mest av alla i laget.

Han draftades av Chicago i den fjärde rundan 2014, men fick aldrig chansen i Blackhawks. Olofsson skrev på ett kontrakt med Dallas Stars den 18 maj 2022.

Han gjorde 21 matcher i Dallaströjan under grundserien den här säsongen och noterade 4 poäng, 1 mål och 3 assist.TV: Här blir Tre Kronors jättefiasko ett faktum

Annons | HockeySverige

Hockeysverige Plus - kom närmare sporten du älskar.
Just nu för 69 kr i månaden.