Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dahlins drömbesked – öppnar för VM-spel

Rasmus Dahlin.
Foto: DOM GAGNE/CSM/REX/IBL REX FEATURES
Tre Kronor tog SM-guld förra året.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Rasmus Dahlin nobbade Tre Kronor och ishockey-VM förra våren.

Efter en historisk debutsäsong i NHL kan han nu bli en av Tre Kronors backar i VM.

Supertalangen är positivt inställd till spel i landslaget i vår.

– Känns allt bra i kroppen så absolut. Det är alltid en ära att representera sitt land, säger han. 

Historisk som första draftetta från Sverige på två decennier. 

Historisk också som den back som gjort näst flest poäng under sin debutsäsong i NHL någonsin. 

Rasmus Dahlin har inte hunnit fylla 20 år men har redan skrivit om historieböckerna - och debutsäsongen i NHL visar att det lär komma fler inskrifter under Dahlins karriär. 

Med 38 poäng är han nämligen en av Buffalo Sabres poängbästa spelare, och i en liga där det är betydligt tuffare för en back att hävda sig under de första åren än vad det är för en forward så har Dahlin motbevisat den tesen. 

Faktum är att han till och med överraskat på sig själv.

– Det har gått mycket bättre än förväntat tycker jag, jag trivs otroligt bra här i Buffalo och trivs i gruppen. Sedan har hockeyn rullat på väldigt bra, så det känns gött, säger han. 

Vad känner du framför allt att du förbättrat i ditt spel?

– Det är att jag känner att jag tar bättre beslut, att jag har blivit mer en spelare man kan lita på i varje byte och i defensiven. 

Vad för detalj i ditt spel vill du förbättra ännu mer?

– Jag vill verkligen ta till vara på sommarträningen, och styrketräningen. Stärka mig, bygga på kroppen och utveckla min fysik. 

Dahlin om mötet med Karlsson: ”Halvskakig”

I en intervju med Hockeynews tidigare i veckan berättade Dahlin att det varit en speciell upplevelse att spela i världens bästa liga, och att ett möte med en stjärnspelare stuckit ut - det första med Erik Karlsson. I intervjun berättade Dahlin att han blev ”starstrucked” över det mötet.

… efter att ha läst den intervjun förstår jag att det mötet var väldigt speciellt för dig?

– Ja, verkligen. Det var bara en så konstig känsla att ställas mot honom, jag hade aldrig träffat honom innan och bara att få se honom live var väldigt speciellt mig. Jag var lite halvskakig måste jag erkänna.

Är det några fler spelare som känts extra speciellt att möta?

– Det är ju allt från Nicklas Bäckström, Alexander Ovetjkin, Patrick Kane, Sidney Crosby. Ja, alltså alla de där största spelarna man har sett upp till hela livet.

Nu är du på god väg själv att bli en av dem, hur är det att gå från SHL till att plötsligt möta världens bästa spelare nästan varje kväll i veckan?

– Det är väldigt speciellt, jag har inte hunnit ta in det faktiskt. Men jag har en lång karriär framför mig och kan inte nöja mig, så det gäller att fortsätta.

Dahlin om VM: ”Om jag är frisk så absolut”

Buffalo Sabres är just nu 13 poäng utanför slutspel och med grundserien på god väg mot sin slutomgång börjar lagets slutspelschanser att minska för varje dag som går. Ett tag i höstas var Buffalo faktiskt ligans bästa lag och radade upp segrar, men sedan har det gått tyngre för laget.

Ärligt. Känner du fortfarande att ni har chans att nå slutspelet?

– Man ska alltid gå för det. Man kan ju inte bara ge upp, men som sagt så är det 13 poäng så vi måste bara spela hockeyn för att försöka vinna och i alla fall försöka nå någonstans. Det blir inte jättelätt men hoppet lever. 

Efter spel i SHL, OS, JVM och SM-slutspelet valde Rasmus Dahlin att förra våren tacka nej till Tre Kronor och ishockey-VM under maj månad. 

Om Buffalo Sabres de facto missar Stanley Cup betyder det att Dahlin är tillgänglig för Tre Kronor och VM i Bratislava i maj - och han ställer sig positiv till spel i mästerskapet.

Hur ser du på att ställa upp i VM i vår?

– Man måste ju få frågan först, men känns allt bra i kroppen så absolut. Det är alltid en ära att representera sitt land.

Du sa förra våren att du ”ändå inte hade haft en chans” då laget hade så många NHL-backar. Känner du så nu också när du själv gjort succé i VM?

– Man har väl tagit sig lite längre fram och blivit bättre, absolut. Men det kommer fortfarande vara med många världsbackar så det kommer bli tufft att ta plats… 

Du verkar ändå rätt positiv till att spela VM?

– Ja, men det beror ju på många saker. Vi har ju elva matcher kvar och allt kan hända, vi kan nå slutspel eller jag kan bli skada. Men känns allt bra i kroppen och jag är frisk så absolut.